加载中…
个人资料
  • 博客等级:
  • 博客积分:
  • 博客访问:
  • 关注人气:
  • 获赠金笔:0支
  • 赠出金笔:0支
  • 荣誉徽章:
正文 字体大小:

PMP每日10题

(2016-01-13 12:22:52)
标签:

pmp

练习题

分类: PMP-国际项目管理认证

1:一家公司以1公斤每包的价格销售咖啡。在质量管理计划阶段,项目经理发现装包机器的历史标准偏差为1克。控制图应该使用哪一个控制限制?

A company sells coffee in 1 kilogram bags, During the quality management planning phase, the project manager finds that the historical standard deviation of the machine that fills the bags is gram.For the control chart what control limits should be used?

A1,000-1,006

1,000-1,006 grams

B994-1,0001

994-1,0001grams

C996-1,006

996-1,006 grams

D997-1,003

997-1,003 grams

正确答案:D

所属知识领域:项目质量管理。

所属过程组:规划过程组。

基本概念:控制界限:在控制图中,中心线或均值两侧三个标准差(基于数据的正态分布)以内的区域,它反映了数据的预期变动范围。

 

2:下列哪项不是风险管理的共同结果?

All of the following are common results of risk management EXCEPT?

A:编制合同条款

Contract terms and conditions are created.

B:变更项目管理计划

The project management plan is changed.

C:变更沟通管理计划

The communications management plan is changed.

D:变更项目章程

The project charter is changed.

正确答案:D

解析:项目章程变更不总是必要的。事实上,项目章程变更是项目的基本变更,可能要求项目管理计划的各个方面的重大调整。有很多原因由于风险会使其它选项发生。因为只能在了解风险之后才能建立合同(合同是转移风险的工具),所以一般来说选项A不能作为例外。可以变更项目管理计划(选项B)以包含修改过的工作分解结构和与减轻风险有关的新的工作包。沟通管理计划(选项C)可以作为确认风险的一种方法而改变。

选项D是正确答案。

 

3:一家公司欲成为全球市场行业领军企业,启动一个项目来研发实施了创新技术的新产品。公司的项目发起人首先应该完成下列哪一项?

A company wants to be the industry global market leader and starts a project to develop a new product implementing an innovative technology, what should the company's project initiator complete first?

A:项目工作说明书

Project statement of work

B:项目计划

project plan

C:产品规格书

procurement plan

D:采购计划

procurement plan

正确答案:A

所属知识领域:项目整合管理。

所属过程组:启动过程组。

解析:工作说明书 Statement of Work (SOW)是对项目需交付的产品、服务或成果的叙述性说明。项目工作说明书为制定项目章程的输入。

出处:PMBOK2012 4.1.1.1

 

4:项目经理让若干个项目干系人确定风险概率和一些风险的影响,然后他分析这些数据。他马上就要进入风险管理的下一个环节了。根据上述信息,项目经理忘了做什么事?

A project manager asked various stakeholders to determine the probability and impact of a number of risks. He then analyzed assumptions. He is about to move to the next step of risk management. Based on this information, what has the project manager forgotten to do?

A:评估风险分析趋势

Evaluate trends in risk analysis.

B:识别触发器

Identify triggers.

C:提供标准的风险评级矩阵

Provide a standardized risk rating matrix.

D:编制反馈计划

Create a fallback plan.

正确答案:C

解析:实施定性风险分析的活动有概率和影响定义,测试假设和概率和风险矩阵开发。

 

5:项目进展一半时,项目经理发现在过去几个月中挣值报告有错误,项目经理应该优先考虑的是什么?

Half -way through a project, a project manager discovered the earned value the past couple of months have been erroneous. What should be the project manager’s priority?

A:不做任何变更,但是计划与发起人讨论。

Make no changes but plan to discuss with the sponsor.

B:与项目干系人讨论未来要采取的行动。

Discuss a future course of action with stakeholders.

C:为错误承担责任并且迅速确认纠正措施。

Take ownership for the error and identify corrections promptly.

D:改变进度和计划以保持与挣值报告相同。

Change the schedule and plan to match the earned value reports.

正确答案:C

解析:对客户和公众的责任--资质、经验和职业服务的履行--实事求是,在广告宣传、公开陈述以及准备成本估算、服务和结果预测时,向公众提供准确、真实陈述的责任。

 

6:项目经理分别与客户和高级管理层会面,定义项目章程。另外,项目经理又从关键团队成员那里收集有关项目的假设和约束条件,用于制定项目章程。项目经理所使用的是下列哪一种信息收集技术?

The project manager meets with the customer and senior management on separate occasions to define the project charter. On another occasion, the project manager collects assumptions and constraints from key team members for the purpose of developing the charter.What type of information gathering technique is the project manager using?

A:根本原因识别

Root cause identification

B:德尔菲技术

Delphi technique

C:头脑风暴法

Brainstorming

D:优势、劣势、机会和威胁分析法

Strengths, weaknesses, opportunities and threats analysis

正确答案:B

解析:制定章程过程中,由于项目信息匮乏,最有效的方法就是采用专家判断。

所谓专家判断是指借助专家判断和专业知识来处理各种技术和管理问题。专家判断可来自具有专业知识或受过专业培训的任何小组或个人,并从许多渠道获取,包括:组织内的其他部门;顾问;干系人,包括客户或发起人;专业与技术协会;行业团体;主题专家;项目管理办公室(PMO)。德尔菲技术是专家判断的一种形式。

 

7:以下哪一项最好地说明了在信息有限地情况下进行的成本或周期预测的特点?

Which of the following statements best characterizes a cost or duration estimate developed with a limited amount of information?

A:它应该是需要的管理储备规划的一部分

It should be part of the planning for the needed management reserve.

B:它是识别风险的输入项

It is an input to identify risks.

C:它是识别风险的输出项

It is an output to identify risks.

D:它是项目风险优先排序中必须考虑的因素

It must be factored into the list of prioritized project risks.

正确答案:B

解析:考点:风险识别输入;

出处PMBOK P319 11.2

风险识别 有限的信息是一项制约因素

 

8:在项目执行阶段,发生了一严重的问题,该问题不在风险记录上。你应该先怎么做?

During project executing, a major problem occurs that was not included in the risk register. What should you do FIRST?

A:建立权变措施

Create a workaround.

B:重新评估识别风险过程

Reevaluate the risk identification process.

C:寻找该问题未预期的影响

Look for any unexpected effects of the problem.

D:告知管理层

Tell management.

正确答案:A

解析:注意这是一个已经发生的问题,而不是已经识别的问题。正确程序的下一步是职业和社会责任。因为发生了未识别的问题或风险,进行选项BC很重要。但是,它们不是你的第一选择。你可能要通知管理层,但是这是被动的,不是主动的,而且也不是你第一要做的事。

 

9:准确和无误差的数据是量化风险分析的基本要求。以下哪一项是你应该用来考察对项目风险理解程度的?

Accurate and unbiased data are essential for qualitative risk analysis. Which of the following should you use to examine the extent of understanding of project risk?

A:数据精确评级

Data precision ranking

B:对项目假设的检验

Project assumptions testing

C:敏感性分析

Sensitivity analysis

D:影响图

Influence diagrams

正确答案:A

解析:PMBOK2012 11.3.2.3

 

10:合同一旦签订,就有法律效力,除非:

Once signed, a contract is legally binding unless:

A:一方不能履行。

one party is unable to perform.

B:一方不能为其工作融资。

one party is unable to finance its part of the work.

C:它违反了法律。

it is in violation of applicable law.

D:任何一方的法律顾问宣告其无效

it is declared null and void by either party's legal counsel.

正确答案:C

解析:合同一旦签订就有了效力,除非合同条目与法律条文有抵触。一般,不能履行、无法融资或一方认为合同无效不能改变合同的效力。但是如果双方都同意终止合同,那么合同可以终止并认为已经完成了。

0

阅读 收藏 喜欢 打印举报/Report
前一篇:PMP每日10题
后一篇:PMP每日10题
  

新浪BLOG意见反馈留言板 欢迎批评指正

新浪简介 | About Sina | 广告服务 | 联系我们 | 招聘信息 | 网站律师 | SINA English | 产品答疑

新浪公司 版权所有