加载中…
个人资料
  • 博客等级:
  • 博客积分:
  • 博客访问:
  • 关注人气:
  • 获赠金笔:0支
  • 赠出金笔:0支
  • 荣誉徽章:
正文 字体大小:

PMP每日10题

(2016-01-10 12:09:42)
标签:

pmp

练习题

杂谈

分类: PMP-国际项目管理认证

1:社区利益群体在一个项目中具有关键利益。他们要求正式发布变更请求之前,有关项目成本和进度的所有调整都需要经过他们的评审。项目经理应该将社区利益群体的要求记录在下列哪种文件当中?

A community interest group has a key interest in a project. They demand that all adjustments to project cost or schedule be reviewed by them prior to formally issuing the change request.Where would a project manager document this demand from the community interest group?

A:需求文件

Requirements documentation

B:项目章程

Project charter

C:正式验收文件

Formal acceptance documentation

D:变更登记表

Change register

正确答案:A

解析:需求文件描述各种单一的需求将如何满足与项目相关的业务需求。

 

2:如何表述对于WBS下层的每个要素所需要资源的类型和数量?

What is the description of the types and quantities of required resources for each element of these lower levels of the WBS called?

A:资源需求

Resource requirements

B:成本估算

Cost estimates

C:资源库描述

Resource pool description

D:专家判断

Expert judgment

正确答案:A

解析:PMBOK2012 6.4.3.1通过估算活动资源过程,识别出工作包中的每项活动所需的资源类型和数量。然后,汇总这些资源需求,得出每个工作包的资源估算。资源需求描述的细节数量与具体程度因应用领域而异。在每项活动的资源需求文件中,都应说明每一种资源的估算依据,以及为确定资源类型、可用性和所需数量而做出的假设。

 

3:项目经理必须为客户实施一个战略项目。该项目中包含一名特定的技术工程师,该项目经理应该与下列哪一方谈判?

A project manager must implement a strategic project for client. This project must include a specific technical engineer. Whom should the project manager has negotiation with?

A:所有项目干系人

All stakeholders

B:项目发起人和项目总监

Sponsors and program manager

C:职能经理和其他项目管理团队

Function manager and other project management teams

D:人力资源经理和项目领导

HR manager and supervisor

正确答案:C

解析:PMBOK2012 9.2.2.2 在许多项目中,人员分派是通过谈判完成的。例如,项目管理团队需要与下列各方谈判:职能经理,确保项目能够在需要时获得具备适当能力的人员,确保项目团队成员能够、愿意并且有权在项目上工作,直到完成其职责。执行组织中的其他项目管理团队,合理分配稀缺或特殊人力资源。

 

4:项目经理说:我现在不能处理这件事。此时,该项目经理用的何种冲突解决技巧?

What conflict resolution technique is a project manager using when he says, ""I cannot deal with this issue now!

A:解决问题

Problem solving

B:强迫

Forcing

C:撤退

Withdrawal

D:妥协

Compromising

正确答案:C

解析:PMBOK2012 9.4.2.3,撤退/回避:从实际或潜在冲突中退出。

 

5:你负责管理一个项目,项目团队中的成员拥有各种技能和特长。你想要劝说各位成员共享他们关于此项目的相关知识,以便做出更好的决策。最适合该过程的管理风格是:

You manage a project whose team members have diverse skills and expertise. You want to encourage your staff to pool its knowledge about project issues to make the best decisions possible. The most appropriate management style to use is

A:自由放任型

Laissez-faire

B:民主型

Democratic

C:专制独裁型

Autocratic

D:指导型

Directive

正确答案:B

解析:参考项目人力资源管理-管理风格:专制独裁型、民主型/参与型、放任型。

 

6:一家公司检阅了四个战略性创收方案,并从中选择其一,若要正式开始项目,下一步应是什么?

A company reviews four strate strategic revenue generating options and selects one initiative. Which would be the next step to formally begin the project?

A:定义范围

Define scope

B:估算成本和进度

Estimate cost and schedule

C:制定项目管理计划

Develop project management plan

D:创建项目章程

Create project charter

正确答案:D

所属知识领域:项目整合管理。

所属过程组:启动过程组。

解析:在选定了项目之后,需要制定项目章程来启动项目,制定项目章程是制定一份正式批准项目或阶段的文件,并记录能反映干系人需要和期望的初步要求的过程。通过编制项目章程,就可以把项目与组织的战略及日常运营工作联系起来。

考点:制定项目章程。

出处:PMBOK2012 4.1

 

7:项目经理正在为客户开发一个项目,该项目正在履行一份工时工料合同。他们执行了一项挣值分析,确认该项目可以提前完工,并且少于原始的预算。然而,开发团队与项目经理所在公司签属的合同却是固定总价合同。这意味着项目经理所在公司获得的利润将会减少,而且根据项目利润,项目经理所获得的奖金也会比预计的少。项目经理应该怎么办?

A project manager is developing a project for a client working on a time-and-material contracts. They have performed an earned value analysis and verified that the project can be completed earlier and under the original estimated budget. The development team, however, was contracted by the project manager’s company under a fixed-price contract. This means the profit for the project manager’s company will decrease and the project manager’s bonus, based on the project margin, will also be less than expected.What should the project manager do?

A:通知客户,现在已经加进来一些原先因为预算有限而从项目范围中删除的需求。

Inform clients that they now is included some requirements that they are original deleted

B:告诉项目团队放慢速度让项目可以实现预计的利润。

Ask the development team slowdown in order to realize the expected profit in this project

C:告诉客户项目可以提前完成。

Tell clients this project can be finished earlier

D:增加新的工作,以符合原始的项目预算。

Add new works to meet the original budget

正确答案:C

解析:利益冲突问题和其他禁止的职业行为--确保利益冲突问题不影响客户或顾客的合法利益或影响/干扰职业判断的责任

 

8:一团队成员表现不佳,因为她没有系统开发工作的经验。此时没有更合适的人选。项目经理最好的做法是:

A team member is not performing well on the project because she is inexperienced in system development work. There is no one else available who is better qualified to do the work. What is the BEST solution for the project manager?

A:和职能经理商量以决定团队成员的项目完成奖励

Consult with the functional manager to determine project completion incentives for the team member.

B:找到更有开发工作经验的人

Obtain a new resource more skilled in development work.

C:安排团队成员进行培训

Arrange for the team member to get training.

D:分摊一些项目计划准备金

Allocate some of the project schedule reserve.

正确答案:C

解析:项目经理的工作包括为团队成员提供或取得和项目相关的培训,这种培训是项目的直接成本。

 

9:在项目施工阶段,供应商处发生火灾,导致原材料的供应延迟了一周,项目经理已识别到延迟的风险并包含在计划当中,发生这个事件之后,项目经理首先应该怎么做?

During the project's construction phase, a supplier has a fire and the supply of raw material is delayed by a week, The project manager identified the risk of a delay and included it in the plan .After the occurrence of the event, what should the project manager do first?

A:执行风险响应计划

Carry out risk response planning

B:由于材料延误,要求项目延期

Ask for an extension of the project due to delay

C:更新项目基准

Update the project baseline

D:更新风险登记册

Update the risk register

正确答案:A

解析:所属知识领域:项目风险管理。所属过程组:监控过程组。解析:项目经理已经识别了延误的风险,并将该风险应对纳入了计划,当该风险发生时执行风险应对计划即可,监控风险包括实施风险应对计划,B不符合题意,C该风险的应对措施已经纳入计划,当该风险发生时无需更新基准,D风险登记册中已包括该风险,无需更新风险登记册。

考点:控制风险。出处:PMBOK2012 11.6

 

10:一项目经理正在解决两名团队成员间的纠纷。一个人说系统应在测试之前集成,另一个说每个系统应该在集成之前分别测试。该项目包含30个人,要集成12个系统。出资人要求集成要按时。项目经理应该怎么说能够最好的解决这个冲突?

A project manager is trying to settle a dispute between two team members. One says the systems should be integrated before testing, and the other maintains each system should be tested before integration. The project involves over 30 people, and 12 systems need to be integrated. The sponsor is demanding that integration happen on time. What is the BEST statement the project manager can make to resolve the conflict?

A:按我说的方法做

Do it my way.

B:让我们冷静下来,把工作做完

Let's calm down and get the job done.

C:我们先都冷静一下,下周再来处理

Let's deal with this again next week after we all calm down.

D:让我们集成之前先部分测试,集成之后再全部测试

Let's do limited testing before implementation and finish testing after implementation.

正确答案:D

解析:选项D属于妥协。因为存在两名团队成员间的纠纷,且双方坚持的观点对立,而出资人要求按时,因此,采用妥协的方法。

参考 PMBOK2012 9.4.2.3,妥协:寻找能让全体当事人都在一定程度上满意的方案。

0

阅读 收藏 喜欢 打印举报/Report
前一篇:PMP每日10题
后一篇:PMP每日10题
  

新浪BLOG意见反馈留言板 欢迎批评指正

新浪简介 | About Sina | 广告服务 | 联系我们 | 招聘信息 | 网站律师 | SINA English | 产品答疑

新浪公司 版权所有