加载中…
个人资料
  • 博客等级:
  • 博客积分:
  • 博客访问:
  • 关注人气:
  • 获赠金笔:0支
  • 赠出金笔:0支
  • 荣誉徽章:
正文 字体大小:

PMP每日10题

(2016-01-07 10:00:51)
标签:

pmp

练习题

分类: PMP-国际项目管理认证

1:你的成本预测显示在项目期末时,你的成本会超支。你应采取下列哪项措施?

Your cost forecast shows that you will have a cost overrun at the end of the project.

A:消除估算和重估的风险

Eliminate risks in estimates and re-estimate.

B:会见出资人,找出哪项工作能够最快完成

Meet with the sponsor to find out what work can be done sooner.

C:削减数量

Cut quantity.

D:减少范围

Decrease scope.

正确答案:A

解析:看一看本题中哪个选项的负面影响最小,你不必会见出资人来进行选项B。选项CD总是有负面影响。负面影响最小的是选项A

 

2:在项目执行阶段,一名项目团队成员在执行分配给他的任务时有困难。项目经理应该怎么做?

During the executing phrase of a project, a project team member has difficulties in performing the tasks assigned to them. What should the project manager do?

A:更换团队成员

Replace the team member

B:与该团队成员谈话,需要的话提供培训

Have a meeting with the team member and provide training if required

C:将问题上报给管理层

Escalate the problem to the management

D:改变基准以应付可能的延期."

Change the baseline to comply with the possible delays

正确答案:B

解析:培训包括旨在提高项目团队成员能力的全部活动。如果项目团队成员缺乏必要的管理或技术技能,可把对这种技能的培养作为项目工作的一部分。应该根据项目团队管理过程中的观察、会谈和项目绩效评估结果,来开展必要的计划外培训。

 

3:在定义活动过程中,一团队成员开始讨论一个项目经理从来没有听过的活动。此时项目经理应该怎么做?

During the Define Activities process, a team member begins to discuss activities that the project manager has never heard discussed. What should the project manager do?

A:确保团队成员理解并将这些活动包含在活动清单里了。

Make sure he has a good understanding of the activities and include the activities in the activity list.

B:询问团队成员需要完成这些活动的原因。

Ask the team member to explain why such an activity would be needed to complete the work package.

C:确认所有团队成员都认同这些活动。

Make sure the entire team agrees that the activities should be don

D:评估变更的影响。

Evaluate the impact of the change.

正确答案:B

解析:

1、定义活动过程的目的是对活动(为完成工作包而必须开展的工作)进行定义,项目经理需要确认该活动是必须开展的;因此本题答案为B

2、选项A活动清单是定义活动过程的输出,排除;选项CWBS的作用,排除;选项D为监控过程组的工作,排除;

3、此题的场景是干扰项,对选择没有作用,解题需要了解定义活动的目的和活动的定义。

 

4:项目经理必须确定首批50000个产品的质量。应该使用哪种技术?

A project manager must determine the quality of an initial batch of 50000 products. What technique should be used

A:标杆对照

Benchmarking

B:统计抽样

Statistical sampling

C:流程图

Flowcharting

D:实验设计

Design of experiments

正确答案:B

解析:参见PMBOK2012 8.1.2.6,考点:统计抽样。

 

5:公司要你编制一个去年启动、而后搁置的项目的预算。下列哪项不包括在预算中?

You are asked to prepare a budget for completing a project that was started last year and then shelved for six months. All the following would be included in the budget EXCEPT?

A:固定成本

Fixed costs

B:沉没成本

Sunk costs

C:直接成本

Direct costs

D:可变成本

Variable costs

正确答案:B

解析:沉没成本(选项B)是已经花出去的成本。

原则:决定是否继续进行有困难的项目时,不考虑沉没成本。

 

6:虽然项目干系人认为预算已经足够了,但是项目进行到一半时,成本绩效指数(CPI)为0.7。为了找出原因,几名项目干系人审计该项目,发现该项目的成本预算是用类比估算法作出的。虽然项目估算是活动估算累加得出的,但是项目干系人认为估算时忽略了一些东西。下列哪项是忽略的内容?

Although the stakeholders thought there was enough money in the budget, halfway through the project the cost performance index (CPI) is 0.7. To determine the root cause, several stakeholders audit the project and discover the project cost budget was estimated analogously. Although the activity estimates add up to the project estimate, the stakeholders think something was missing in how the estimate was completed. Which of the following describes what was missing?

A:应使用估算成本衡量成本绩效指数(CPI

Estimated costs should be used to measure CPI.

B:应使用进度绩效指数(SPI),而不是成本绩效指数(CPI

SPI should be used, not CPI.

C:应使用自下而上估算法

Bottom-up estimating should have been used.

D:未考虑历史数据

Past history was not taken into account.

正确答案:C

解析:PMBOK2012 7.2.2.4

实际成本用来衡量费用绩效指数,而且本题中没有理由用进度计划执行指数,所以选项AB都不对。使用历史数据(选项D)是说 类比 的另一种方式。估算的最佳方法是自下而上(选项C),这种估算能够改进估算的总体质量。

 

7:项目经理被要求估算项目成本。成本和时间估算必须准确,要求详细说明每个工作包的成本。项目经理应适用下列哪一项技术?

The project manager is asked to estimate a project’s costs. The cost and time estimates must be accurate and the detailed cost of every work package is required. Which of the following techniques should be used

A:自上而下估算

Top-down estimates

B:粗量级的估算

Rough order of magnitude estimates

C:自下而上估算

Bottom-up estimates

D:参数估算

Parametric estimates

正确答案:C

解析:参见PMBOK2012 7.2.2.4,考点:自下而上估算。

 

8:你向项目出资人提供了项目的成本估算,他对估算不满意,因为他认为价格太高了。他要你削减项目估算的15%,你该怎么做?

You provide a project cost estimate to the project sponsor. He is unhappy with the estimate, because he thinks the price should be lower. He asks you to cut 15 percent off the project estimate. What should you do?

A:启动该项目,并不断的节约成本

Start the project and constantly look for cost savings.

B:告诉所有团队成员削减其估算的15%

Tell all the team members to cut 15 percent from their estimates.

C:告诉出资人要削减的活动

Inform the sponsor of the activities to be cut.

D:加入工资率低的额外资源

Add additional resources with low hourly rates.

正确答案:C

解析:本题满是不正确的项目管理行为的选项。如果你选了错误答案,再看看选项,看看你漏了什么。不管是什么,它在真题中不只出现过一次。为了回答该题,你必须先认识到对于项目经理来说,仅仅让整个团队削减估算永远是不对的(选项B)。项目经理应已用实际工作包编制了不包含padding的估算。然后,如果必须降低成本,项目经理可以降低质量、降低风险、削减规模或者使用便宜的资源(同时密切关注变更对于项目进度计划的影响)。项目经理能做的最糟的事是在知道项目的时间或成本不现实时启动一个项目。所以,选项A不对。注意选项D建议增加额外的资源,那会增加成本。选项C包含评估、寻找替代品,然后告诉出资人削减成本的影响。

 

9:在一个最近的项目状态评审会议上,一名团队成员对其他成员非常不满,而且贬低别人在团队中的地位,这个人属于下列哪项提及的破坏性团队角色?

During a recent status review meeting for your project, one team member was critical of others and seemed to try to diminish their status on the team. This person was assuming which of the following destructive team roles?

A:寻求赞誉者

Recognition seeker

B:阻挡者

Blocker

C:攻击者

Aggressor

D:独断者

Dominator

正确答案:C

解析:破坏性角色:挑衅者、支配者、吹毛求疵者、多变者、寻求认同者、怕事者、碍事者。建设者角色:发起者、信息搜寻者、提供信息者、鼓舞士气者、澄清者、协调者、民意收集者、守门员

 

10:谁最终为项目质量管理负责?

Who is ultimately responsible for quality management on the project?

A:项目工程师

Project engineer

B:项目经理

Project manager

C:质量经理

Quality manager

D:团队成员

Team member

正确答案:B

解析:虽然每个从事项目的人应核实其自己的工作,项目经理最终负责项目整体的质量。

0

阅读 收藏 喜欢 打印举报/Report
前一篇:PMP每日10题
后一篇:PMP每日10题
  

新浪BLOG意见反馈留言板 欢迎批评指正

新浪简介 | About Sina | 广告服务 | 联系我们 | 招聘信息 | 网站律师 | SINA English | 产品答疑

新浪公司 版权所有