PMP每日10题
(2015-12-11 10:00:00)
标签:
pmp练习题 |
分类: PMP-国际项目管理认证 |
1:政府监督机构要求各公司遵守的强制性要求.这些要求必须在某个设定日期满足,否则将遭到罚款.为响应该要求,公司启动一个项目并任命了项目经理.项目发起人向项目经理提供了工作说明书和商业论证.项目经理接下来应处理下列哪一个过程?
A government regulatory agency requires companies to comply with new mandatory requirements. These requirements must be met by a set date or a fine will be imposed. In response, the company initiates a project and assigns a project manager. The project sponsor provides the project manager with a statement of work and a business case. What process should the project manager handle next?
A:制定项目章程
Develop Project Charter
B:制定项目管理计划
Develop Project Management Plan
C:收集需求
Collect requirement
D:制定项目进度表
Develop Project Schedule
正确答案:A
解析:根据题意,发起人提供了项目工作说明书和商业论证,这是指定项目章程的输入,项目经理应该制定项目章程,并获得发起人的批准,然后才能开展项目工作,因此选A。参见PMBOK2012 中 4.1.1。
考点:制定项目章程。
2:项目一切进展顺利,突然几个干系人提出一些变更。所有变更确定后,项目经理开始与所有干系人讨论变更发生的原因,同时发掘是否还存在更多的变更。当一成员突然提到他给产品增加了一项功能时,全场一片寂静。“请不要担心,我不会影响项目的时间、成本及产品质量”他说。作为项目经理,你首先应该:
The project was going well when all of a sudden there are were changes to the project coming from multiple stakeholders. After all the changes were determined, the project manager spent time with all the stakeholders to find out why there were changes and to discover any more. The project work has quieted down when a team member casually mentions to the project manager that the team member added functionality to a product of the project. Do not worry they say, "I did not impact time, cost or quality!" What should a project manager do FIRST?
A:询问这位团队成员增加此项功能是如何确定的
Ask the team member how the need for the functionality was determined.
B:召开会议,审查这位团队成员所完成的工作
Hold a meeting to review the team member's completed work
C:寻找其他增加了的功能
Look for other added functionality.
D:询问这位项目团队,他怎么知道不会影响进度、成本及质量
Ask the team member how he knows there is no time, cost or quality impact.
正确答案:
解析:第一段描述与问题无关,同时也要注意到变更已经发生了。如果变更还没有发生,那么项目经理就应该采取不同的措施。项目经理的职责就是要调查变更的影响,也是唯一有权力宣布变更对项目带来影响的人。选项A、B、C都会发生,但都没解决直接问题。选项D是最佳选项,因为它通过对已经完成工作的分析来确定对整个项目的影响。
3:项目目前处于执行的中间阶段。项目落后于进度,而且面临成本超支的问题。在这个时候,客户提出变更现有需求的请求。项目经理应该采取下列哪一项措施?
A project is in the middle of execution. The project is running behind schedule and faces cost overruns. During this period, the customer requests a change to existing requirements. The project manager should do which of the following action?
A:与团队成员讨论当前版本是否允许变更
Discuss with the team member whether or not the change can be accommodated in the current release.
B:立即开始变更工作,节省时间和成本
Start to immediately work on the change to save time and cost
C:确保变更已用文件记录,并遵循正式的变更流程
Ensure that the change is documented and the formal change process is followed.
D:分析成本和进度影响,并通知客户
Analyze the cost and schedule impact and inform the customer
正确答案:C
解析:4.5实施整体变更控制-引言。“项目的任何人都可提出变更请求,可以口头,但必须书面记录,并纳入变更管理和配置管理系统中。”
4:一位干系人要和项目经理讨论增加项目范围。项目经理要求一份详细的书面材料,然后通过范围控制流程处理。如果被要求增加的范围评估工作已经完成,接下来你该:
One of the stakeholders on the project contacts the project manager to discuss some additional scope they would like to add to the project. The project manager asks for details in writing and then works through the scope control process. What should the project manager do NEXT when the evaluation of the requested scope is completed?
A:询问干系人是否还有其它变更
Ask the stakeholder if there are any more changes expected
B:实施整体变更控制
Complete integrated change control.
C:确保干系人充分了解变更的影响
Make sure the impact of the change is understood by the stakeholder.
D:查找规划阶段没有发现问题的根本原因
Find out the root cause of why the scope was not discovered during project planning.
正确答案:B
解析:注意,答案选项罗列了很多项目经理可以做的事情,但此题问的是“接下来首先做什么”。尽管A和D是很重要的事,但不是接下来首先要做的。选项C是整体变更控制的一部分。范围控制完成时,变更管理不一定就会结束,所以有必要考虑变更带来的影响。B是接下来应该做的事情,比如时间和成本。因此,选项D和A在选项C之后。
5:你公司在管理所有项目中出现了困难,高级管理层要求你帮助他们了解状况。以下哪种类型的报告会给高级管理层提供基本信息?
Your organization is having a difficult time managing all of its projects. You have been asked to help senior management understand this. Which of the following types of reports would help provide summary information to senior management?
A:详细的成本估算
Detailed cost estimates
B:项目管理计划
Project management plans
C:甘特图
Bar charts
D:里程碑报告
Milestone reports
正确答案:D
解析:详细的估算(选项A)和题中描述的情形没有关系。项目管理计划(选项B)包括更详细的内容。甘特图(选项C)通常只用于团队内部。最好的选项就是里程碑报告(选项D),里程碑报告让高级管理层了解到项目发展的正确状况。
6:项目绩效考评不同于团队绩效评估,因为项目绩效考评注重:
Project performance appraisals are different from team performance assessments in that project performance appraisals focus on:
A:每个团队成员如何执行项目
how an individual team member is performing on the project.
B:项目团队效率评估
an evaluation of the project team's effectiveness.
C:团队建设工作
a team building effort.
D: 降低员工周转率
reducing the staff turnover rate.
正确答案:A
解析:这样的问题在考试时可以让人发疯,因为很容易上当。最好的做法是看看这里用的两个名词(项目绩效考评和团队绩效评估),想一想是什么意思再看选项。选项B、C和D说的是团队绩效评估方面,只有选项A正确。项目绩效考评处理的是每个项目成员如何完成工作的,而不是团队在一起工作的如何。
7:什么时候应该寻求项目可接受成果的正式验收?
When should be the right time to launch a formal acceptance of a project deliverables?
A:在交付成果安装在客户系统之前
Before the deliverables have been instated in the client systems
B:在可交付成果安装在客户系统之后
after project deliverable have been instated in the client system.
C:在项目经理证明所有客户需求均已满足之后。
after the project manager demonstrates that all client specifications have been completed
D:在项目经理汇报所有客户需求均已满足之后。
after the project manager reports that all client specifications have been completed
正确答案:C
解析:PMBOK2012 中5.4。当交付成果验证完毕,并通过QC的检查后,表明客户的需求得以正确实现。此时可应用确认范围子过程进行正式验收。
8:下列哪一项准确阐述了在产品交付客户之前用于修复缺陷所产生的成本?
Which of the following accurately describes the cost incurred for fixing bugs before the product reaches the customer?
A:评估成本
Appraisal
B:预防成本
Prevention
C:内部损失成本
Internal failure
D:外部损失成本
External failure
正确答案:C
解析:参考PMBOK2012中8.1.2.2,图8-5,质量成本。
9:下列哪一个过程能实现持续过程改进?
Which process leads to continuous process improvement?
A:质量保证
Quality assurance
B:制定项目管理计划
Develop project management plan
C:控制质量
Control quality
D:风险管理
Risk management
正确答案:A
解析:见PMBOK2012中8.2引言。
10:项目经理在一个弱矩阵式组织中工作。职能经理将项目经理的配偶分配到项目经理所管理的项目中工作。职能经理坚持说项目经理的配偶是唯一可用的资源。在这种情况下,项目经理应该怎么做?
A project manger works in a weak matrix organization. The functional manager assigns the project manager’s spouse to the project manager’s project. The functional manager insists that the spouse is the only resource available. What should the project manager do in this situation?
A:接受该资源,因为这样对项目以及配偶的事业发展都有好处。
Accept the resource as it is beneficial to the project and the spouse’s career growth.
B:拒绝该资源,并向项目发起人传达风险所在。
Refuse the resource and communicate the risks to the sponsor.
C:建议组织分配别的项目经理来管理项目
Suggest that the organization assign a different project manager to manage the project.
D:接受该资源,项目经理和其他配偶向不同的经理汇报工作,因此不存在利益冲突。
Accept the resource as there is no conflict of interest because the project manager and their spouse report to different managers.
正确答案:C
解析:情景分析题。(职业道德)从职业道德的角度出发考虑问题,答案A和D可以被排除;因为项目经理的配偶是唯一可用资源,所以项目如果进行一定需要该资源,答案B可以排除;在弱矩阵组织中项目经理的主要职能是协调,所以为了避免潜在风险的出现,可以建议组织分配别的项目经理到该项目。
提示:对已职业道德问题,考生可以从西方人的角度看待问题。