加载中…
个人资料
  • 博客等级:
  • 博客积分:
  • 博客访问:
  • 关注人气:
  • 获赠金笔:0支
  • 赠出金笔:0支
  • 荣誉徽章:
正文 字体大小:

2008年普通高校招生统一考试浙江卷英语试题讲解III

(2008-06-24 09:28:32)
标签:

高考

解析

教育

2008年普通高校招生统一考试浙江卷英语试题讲解III

E

A simple piece of clothesline hangs between some environmentally friendly Americans and their neighbors.

On one side stand those who see clothes dryers(干衣机) as a waste of energy and a major polluter of the environment. As a result, they are turning to clotheslines as part of the “what-I –can do environmentalism(环境保护主义).”

On the other side are people who are against drying clothes outside, arguing that clotheslines are unpleasant to look at. They have persuaded Homeowners Associations (HOAs) access the U.S. to ban outdoor clotheslines, because clothesline drying also tends to lower home value in the neighborhood. This had led to a Right-to-Dry Movement that is calling for laws to be passed to protect people’s right to use clotheslines.

So far, only three states have laws to protect clothesline. Right-to-Dry supporters argue that there should be move.

Matt Reck, 37, is the kind of eco-conscious(有生态意识的) person who feeds his trees with bathwater and reuses water drops from his air conditioners to water plants. His family also uses a clothesline. But on July 9, 2007, the HOA in Wake Forest, North Carolina, told him that a dissatisfied neighlzir had telephoned them about him clothesline. The Recks paid no attention to the warming and still dried their clothes on a line in the yard. “Many people say they are environmentally friendly but they don’t take matters in their own hands,” says Reck. The local HOA has decided not to take any action, unless more neighbors come to them.

North Carolina lawmakers are saying that banning clotheslines is not the right thing to do. But HOAs and housing businesses believe that clothesline drying reminds people of poor neighborhoods. They worry that if buyers think their future neighbors can’t even afford dryers, housing prices will fall.

Environmentalists say such worries are not necessary, and in view of global warming, that idea needs to change. As they say, “The clothesline is beautiful”. Hanging clothes outside should be encouraged. We all have to do at least something to slow down the process of global warming.”

分析:本文是关于该不该在户外使用晾衣绳的讨论,该主题与环境保护有关。

57. One of the reasons why supporters of clothes dryers are trying to ban clothesline drying is that ____.

A. clothes dryers are more efficient    B. clothesline drying reduces home value

C. clothes dryers are energy-saving    D. clothesline drying is not allowed in most U.S. states

答案:B。分析:“ban”是今年考纲新增加的单词。此题解题的关键是找到“ban” 或该词的同义词。根据第三段的第二句话可知答案是B。

58. Which of the following best describes Matt Reck?

   A. He is a kind-hearted man.          B. He is an impolite man.

   C. He is and experienced gardener.     D. He is a man of social responsibility.

答案:D。分析:根据第五段的第一、二句话推断出答案是D。有生态意识的人当然属于有社会责任感的人。

59. Who are in favor of clothesline drying?

   A. housing businesses.               B. Environmentalists.

   C. Homeowners Associations.         D. Reck’s dissatisfied neighbors.

答案:B。分析:根据最后一段推断出答案。

60. What is mainly discussed in the text?

   A. Clothesline drying: a way to save energy and money.

   B. Clothesline drying: a lost art rediscovered.

   C. Opposite opinions on clothesline drying.

   D. Different varieties of clotheslines.

答案:C。分析:此题考查对篇章内容和结构的理解。A选项包含的范围太窄,只不是文章暗含的一方面。B和D较容易排除。

 

第二节:Molly信箱是一个报刊栏目,主持人Molly回答读者提出的各种问题。第61至65题是五位读者的来信。请从A、B、C、D、E和F中为每封来信选出最合适的回复,并在答题纸上将该选项桔号涂黑。选项中一项是多余选项。

61. Dear Molly,

      I have a problem. My parents are always talking to me about studying. They want me to study harder so I can go to a good school. I know studying is very important, but my parents put too much pressure on me. How can I explain to my parents that I need some free time?

------ Overworked

答案:C。分析:只有C选项提到“parents”这个词,其它几项都没有。

                                                           

62. Dear Molly,

       My best friend Tony is a nice young man, but he has a bad habit. He is always late. No matter where he is going to what he is doing, he is never on time. Once he turned up thirty minutes late for a meeting! What can I do to break him of this bad habit?

                                                         ------ Worried

答案:B。分析:其实根据B选项的第一句就可以判断是符合要求的。

63. Dear Molly,

       I have a new roommate named Louis. He is a good friend of mine, but he is driving me crazy because he is very untidy. He leaves his dirty clothes everywhere, and he never makes his bed. I am extremely neat. What can I do?

                                                             ----Unhappy

答案:A。分析:此项提到了解决室友懒惰的三种选择。

64. Dear Molly,

      My cousin plays computer games a lot and he keeps on talking to me about various games. I don’t have any interest at all, but I find it difficult to stop him without hurting his feelings. Would you kindly give me some advice?

                                                       --- Shy

答案:D。分析:此题有写考生会误选E。其实根据D选项的“Next time when he begins talking, you might interrupt him with a smile,”就知道是与解决唠叨的有关的话题。

65. Dear Molly,

      I’m feeling upset these days because the result of my last English exam was not as good as I had expected. My teacher comforted me, saying “Don’t worry. You can do better next time.” But I’m still feeling bad. I need your help.  

                                                         ----Disappointed

答案:F。分析:此题较容易,F选项提到了测试“test”这个词,并且说不必太在乎测试的结果,符合要求。

A

Dear xx,

      As I see it, you have three choices. You can find a new flat for yourself, make him find a new one, or have a talk with him and see if you could both be a little less extreme in your attitudes towards housekeeping. I would suggest you start with the third.

                                                                                  Molly

B

Dear xx,

     You could try talking to him about the importance of being on time. If it doesn’t work, one trick you can try is to ask him to set his clock 15 minutes ahead. You could also tell him that something starts 15 minutes or more before it really starts.

                                                                                    Molly 

 

C

Dear xx,

      This is a common problem for people your age. Tell your parents how you feel. Let them know you respect them. Maybe you can make a deal with them. For example, ask them far one day off each week to do what you want to do.

                                                                                   Molly

 D

Dear xx,

    Next time when he begins talking, you might interrupt him with a smile, saying “That’s interesting, but I hope you understand this is my time to relax. I read to do some reading now.” He may sense your unwillingness and stop talking.

                                                                                   Molly

 E

Dear xx,

      “Be yourself ” is the best solution. If I were you, I’d tell him to leave me alone. At least tell him, “That was hurtful. Please don’t say things like that to me. I’m a football fan and like watching football games. I can make my own decision.”

                                                                                  Molly

 F

Dear xx,

      Scores are important for s student, but you don’t have to care too much about the result of one test. You are learning. Maybe it is more important to find out why you failed to achieve your goal. Try to do better next time.

                                                                                 Molly

 

 

第II卷 (共50分)

 

第三部分:写作 (共三节,满分50分)

第一节:单词拼写 (共10小题; 每小题1分,满分10分)

    根据下列句子及所给单词的首字母,在答题纸上按题号写出各单词正确的完全形式(每空限写一词)。

66.This cake     delicious. Would you like a try?

67. Lucy was badly hurt in a traffic      last week.

68. Yesterday Michael       to his boss for being late.

69. These books      to Sarah--- I must give them back to her.

70. Mum is cooking in the      while Dad is watching TV.

71. About 71 percent of the earth’s surface is      by water.

72. I     go to bed at 10:00 p.m., but I stayed up till 11:00 last night.

73. Plants and      , including humans, need food and water to survive.

74. He was      of the Olympic Gold Medal he won for his country.

75. Each student is allowed to borrow two books at a time from the school       .

答案:66.tastes 67.accident  68.apologized/apologised   69.belong  70.kitchen   71.covered    72.usually  73.animals   74.proud   75.library   

单词拼写的难度不高,与07年相当,主要考查动词,名词,副词,形容词和非谓语动词。66、68、69题考查动词,67、70、73、75题考查的是名词,71题考查的是非谓语动词,72题考查的是副词,74题考查的是形容词。另外,值得提醒的是做单词应该注意谓语动词的人称、时态一致如66和68题,名词注意单复数如73题,同时要注意分析句子成分,搞清要求填写的词在句子充当什么成分,如66题需要充当谓语动词,所以就不应写“Tasting”,74题这里需要一个形容词充当表语,所以就不应是“pride”.

 

第二节  短文改错 (共10小题; 每小题1分,满分10分)

此题要求改正所给短文中的错误。对标有题号的每一行作出判断:如无错误,在该行右边横线上画一个勾(√);如有错误(每行只有一个错误),则按下列情况改正:

    此行多一个词:把多余的词用斜线(\)划掉, 在该行右边横线上写出该词,并也用斜线划掉。

    此行缺一个词:在缺词处加一个漏字符号(∧),在该行右边横线上写出该加的词。

    此行错一个词:在错的词下划一横线,在该行右边横线上写出改正后的词。

    注意: 原行没有错的不要改。

Last winter vacation, some of my classmates decide to                  76.           

travel with their friends, while I chose to take par-time job          77.           

to gain experience and earn some money. I learned from my              78.           

 teacher that a nearby company was looking after students        79.           

 with good handwriting to write address on envelope. The        80.           

 pay were 10 cent per envelope. I headed for the company,         81.           

 feeling sue I would easy finish 300 envelops in five hours and      82.           

 to earn the money. Actually, I only finished 200. Now, I           83.           

fully understand how hard is to earn money. Getting out          84.           

of the classroom is indeed necessary for we all.                 85.           

答案:

76.decide改成decided   77.在take的后面加a  78.此行正确  79.after改成for

80. envelope 改成envelopes   81. were改成was     82. easy改成easily   83.去掉to    84.在hard 后加it   85.we改成 us

改错思路: 通读全文, 把握大意,确定基本的时态; 以句为单位阅读,以行为单位改错。

短文改错考查重点:短文改错题以小故事的形式呈现, 重点是中国学生常犯的语言错误和逻辑错误,涉及动词(包括时态、语态、非谓语动词、第三人称单数等),名词(单复数、可数不可数),介词的搭配,副词与形容词的误用或原级、比较级、最高级的误用,代词的指代错误等。其中非谓语动词涉及到是否用-ed分词或-ing分词或介词和不定式前要不要加的“to”(常常被设置为多一词或少一词的题目,如83题),动词是短文改错考查的重点内容,难度中等。通常有一题逻辑错误。错误设置形式都是四类:  错一词、多一词、少一词和正确.

   易错题:对于77题,许多考生会把job改成jobs.在同班同学决定与朋友旅游,而“我”在这个特定的时间段当然是选择找“一份”兼职工作,不可能同时好几份。出错原因,只记得某些名词的单复数错误,而未注意逻辑的合理性。83题,有些考生会把“the”去掉,因为只记得“earn money”这个短语,殊不知这里指的是赚那份在五小时内完成300个信封所得的钱,所以要特指。

  

第三节:书面表达 (满分30分)

    人们完成工作的方式通常有两种:独立完成和合作完成。两种方式各有特点。请你以“Working Individually or Working in a Team”为题,按照以下要点写一篇英语短文:

1.       独立完成:自行安排、自己解决问题。

2.       合作完成:一起讨论、相互学习

3.       我喜欢的方式和理由

注意:词数100-120,文章的题目和开头已给出(不计词数)。

Working Individually or Working in a Team

There are basically two ways to get work done.

写作思路:首先,认真审题,明确表达要点。今年书面表达同前几年一样,属于半开放式作文,是一常见题型——要求考生根据“Working Individually or Working in a Team”话题提示,从两方面进行阐述,并说明自己喜欢的方式及理由。

其次,列提纲,分段落,打草稿。明确表达要点之后,简要地列提纲,根据要点决定写三段式文章或两段式作文,并列出每一段的主题句。然后紧紧围绕内容要点打初稿,既不添枝加叶,又不遗漏要点

再次,在初稿的基础上润色,恰当地使用一些高级词汇和句型,并且检查时态和单词拼写错误等。注意谴词造句必须符合语言规范,切忌硬译、乱译、避免中文式的英语或根据语法编造一些不地道的语言,扬长避短,注意语言的灵活运用。

最后,将修改过的文章誊抄到答题纸上,力求书写规范、卷面整洁。

这种形式是许多考生平时经常训练的一种文体,有一定的发挥余地,考生有话可说。若要写出好文章也不十分容易。其中比较有效的一种就是模板套用法。但对于成绩优秀的同学,切不可拘泥于模板,而是灵活运用模板力争写出闪光点。

重点词汇:work, individually, in a team ,solve problems, on their own, learn from ,discussion, prefer, efficiently.

重点句型:1.Opinions vary from individual to individual.

2.Some people believe that….

3.Others argue/hold the view that….

4.What’s more,…

5.Furthermore,….

6.What’s important is that….

7.Importantly,….

8.Personally, I prefer to ….

9.As far as I am concerned,….

10.From my point of view,…..

11.In this way, people can….

 

 

 

更多精彩内容,请点击 www.ewteacher.com

0

阅读 收藏 喜欢 打印举报/Report
  

新浪BLOG意见反馈留言板 欢迎批评指正

新浪简介 | About Sina | 广告服务 | 联系我们 | 招聘信息 | 网站律师 | SINA English | 产品答疑

新浪公司 版权所有