2008年普通高校招生统一考试浙江卷英语试题讲解II
(2008-06-24 09:23:49)
标签:
高考解析教育 |
2008年普通高校招生统一考试浙江卷英语试题讲解II
第二部分
第一节:阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。
阅读理解:人本多元真实语料考炼思维逻辑推理
阅读理解不光要求考生对篇章结构进行分析与准确理解,更要有较强的逻辑推理能力、社会观等,这也是素质教育的要求。从难度上看,与去年相比没有太大的变化。阅读理解中的文章,尤其是网页与任务型阅读等资料均是原汁原味的真实语料,体现了语言的真实性和实用性。阅读理解的六个语篇所涉及的话题主要有:一位听障青年自强不息的励志故事、对“如果被困孤岛最会想什么、最不会想什么”的网上讨论、对中学生睡眠问题的科学研究成果、对慢跑的思考和议论、晾衣绳与环境保护的关系、中学生因各自的烦恼向报社的“读者来信”栏目求助寻求解决办法等。这些选材无不体现命题者对高中学生实际生活的关注。
A
But none of these achievements would have been possible without one of the most important lessons from his mother.” “If you believe in yourself and work hard, you can achieve great results.” She often said.
分析:这是一篇关于一位听障青年( a hearing-impaired young man)自强不息的励志故事,其中包括了母亲的呕心沥血,永不言弃的决心。本文呼吁家庭和社会应对残疾人有关爱之心,同时也在无形当中起到了鼓励青少年永不言败,自强不息。
41. How did Adrian communicate with other children in the special school?
A. By
speaking.
C. By reading
lips
答案:B。分析:此题考查文章的细节。根据文章的第一段的第二句话可得出答案。
42. Adrian’s parents decided to send him to a regular school
because
A. they wanted him to live a normal life
B. they wanted to prove the headmaster wrong
C. he wouldn’t mix with other disabled children
D. he wasn’t taken good care of in the special school
答案:A。分析:此题属于推理判断题。C选项具有一定的迷惑性,父母亲并不是因为校长的话而把儿子送往学校的,所以他不是母亲作出此决定的原因。C与D明显错误。无论把儿子送往“private classes”还是“ a regular school”都是想让儿子过上正常的生活。
43. How did Adrian finally succeed in his study?
A. He did a lot of outdoor activities.
B. He was pushed hard to study every day.
C. He attended private classes after school.
D. He worked very hard both in and after class
答案:D。分析:此题也属于推理判断题。做对本题的关键是要看清题目中的“in his study”,否则就容易误选。在根据第二段的最后一句话“But he stuck to it and did a lot of extra work after school.”可推断出答案。
44. Why is Adrian’s life described as an “Amazing Race”?
A. He did very well in his study
B. He succeeded in entering a regular school
C. He reached his goals in spite of his disability
D. He took part in the World Yacht Race 05/06
答案:C。分析:此题考查对文章的深层理解。A、B、C涉及到的都是表层上的内容。
B
Below is a discussion on a website.
http://www.TalkingPoints.com/ |
|
Stuck on a desert island? |
|
Started on 23rd April by
Steve |
|
Post 1 Steve USA |
Hi, everyone. What would you miss most and least if you were stuck on a desert island? For me, it would be the changing seasons in New England. I guess this will sound stupid but I’d probably miss the rain, too. I wouldn’t miss getting up at six every day to go to work, though! What about you? |
Post 2 Tomas Germany |
Good question. Steve, I think I’d miss different types of bread, and shopping at the supermarket. I’d miss the food most. What would I miss least? My mobile phone---I’d like to be completely quiet --- at least for a little while |
Post 3 Paola Italy |
I would miss the company of people because I know I’d like to have someone to share experiences with. I’d go mad on my own. And I sure wouldn’t miss junk mail(垃圾邮件) --- I hate coming home every evening and a pile of junk mail in my post box. |
Post 4 Miko Japan |
Hi, I would miss Manga cartoon, the internet and Japanese food, like sushi. I’d also miss TV shows and shopping for clothes… In fact, I’d miss everything. |
Post 5 Roger UK |
I would miss my daily newspaper and listening to the news on TV and radio. I’d feel very cut off if I didn’t know what was happening in the world. What I’d miss least would be traffic jams in the city, particularly my journey to work. |
Post 6 Jayne |
Why hasn’t anyone mentioned their family? I’d be lost
without my husband and two kids. They’re the most important for
me. And I can’t get started in the morning without a cup of black
coffee. I wouldn’t miss doing the
housework! |
Post 7 Jaime Mexico |
It would have to be music. I couldn’t live without my music. I wouldn’t miss going to school at all or doing homework! |
分析:该文是关于对“如果被困孤岛最会想什么、最不会想什么”的网上讨论,语料原汁原味,真实易懂。本文阅读难度较低,主要考查考生寻找信息的能力。
45. Who would miss his or her family most?
A.
Jaime
答案:B。分析:根据Post 6推断出答案。
46. Which of the following people would feel most uncomfortable without the news media?
A. Steve.
答案:C。分析:根据Post5推断出答案。
47. How many of them mentioned that they would miss food or drink?
A.
One
答案:C。分析:此题主要考查考生查找信息的能力。根据Post 2、4、6可推断是三人。
C
A Brown University sleep researcher has some advice for people who run high schools: Don’t start classes so early in the morning. It may not be that the students who nod off at their desks are lazy. And it may not be that their parents have failed to enforce (确保) bedtime. Instead, it may be that biologically these sleepyhead students aren’t used to the early hour.
“Maybe these kids are being asked to rise at the wrong time
for their bodies,” says Mary Carskadon, a professor looking at
problem of adolescent
Carskadon is trying to understand more about the effects of early school time in adolescents. And, at a more basic level. she and her team are trying to learn more about how the biological changes of adolescence affect sleep needs and patterns.
Carskadon says her work suggests that adolescents may need more sleep than they did at childhood, no less, as commonly thought.
Sleep patterns change during adolescence, as any parent of an adolescent can prove. Most adolescents prefer to stay up later at nigh and sleep later in the morning. But it’s not just a matter of choice –their bodies are going through a change of sleep patters.
All of this makes the transfer from middle school to high
school—which may start one hour earlier in the
morning
分析:该文是关于中学生睡眠问题的科学研究成果,难度适中,且有一定梯度。
48. Carskadon suggests that high schools should not start classes so early in the morning because ________.
A. it is really tough for parents to enforce bedtime
B. it is biologically difficult for students to rise early
C. students work so late at night that they can’t get up early
D. students are so lazy that they don’t like to go to school early
答案:B。分析:根据第一段最后一句话“Instead, it may be that biologically these sleepyhead students aren’t used to the early hour.” 推断出。
49. The underlined phrase “nod off” most probably means “ _______”.
A. turn
around
答案:C。分析:此题考查考生猜词的能力。青少年太早来到学校上课,就坐在桌旁打盹。而且我们知道“nod”有点头的意思。根据常识,打盹的时候会情不自禁地垂下头。
50. What might be a reason for the hard transfer from middle school to high school?
A. Adolescents depend more on their parents.
B. Adolescents have to choose their sleep patterns.
C. Adolescents sleep better than they did at childhood.
D. Adolescents need more sleep than they used to.
答案:D。分析:本题属于推理判断题,考查考生对语篇的整体理解程度.其实本题难度不大,,其它三个选择项比较容易排除.
51. What is the test mainly about?
A. Adolescent heath
care.
C. Adolescent sleep
difficulties.
答案:D。分析:考查对文章大意的理解。A项范围太广。B项青少年的学习问题。C青少年的睡眠困难,而文章讲得是青少年睡眠时间不足,甚至课堂上都要打盹,与文章内容不符。
D
For a while, my neighborhood was taken ever by an army of joggers(慢跑者). They were there all the time: early morning, noon, and evening. There were little old ladies in gray sweats, young couples in Adidas shoes, middle-aged men with red faces. “Come on!” My friend Alex encouraged me to join him as he jogged by my house every evening. “You’ll feel great.”
分析:本文通过作者亲身经历引出了对慢跑的思考和议论。
52. From the first paragraph, we learn that in the writer’s neighborhood ______.
A. jogging became very
popular
C. Alex organized an army of joggers
D. jogging provided a chance to get together
答案:A。分析:根据第一段前三句 “For a while, my neighborhood was taken ever by an army of joggers(慢跑者). They were there all the time: early morning, noon, and evening. There were little old ladies in gray sweats, young couples in Adidas shoes, middle-aged men with red faces.” 推断出
53. The underlined word “them”(Paragraph 3) most probably refers to _____.
A. heart attacks
答案:D。分析:此题考查代词的指代。做此类题目的关键是读前文或后几句话。根据“but if you have any physical weaknesses, jogging will surely bring them out, as they did with me.”可知“them”指代前面的physical weaknesses。
54. What was the writer’s attitude towards jogging in the beginning?
A. He felt it was worth a
try.
C. He was strongly against
it.
答案:A。分析:考查对作者态度的理解。首先应该看清题目中的“in the beginning”,然后根据第二段中的第一句和第二句不难推断出答案。
55. Why did the writer give up jogging two months later?
A. He disliked doing exercise
outside.
B. He found it neither healthy nor interesting.
C. He was afraid of having a heart attack.
D. He was worried about being left alone.
答案:B。分析:主要是根据最后四段推断出答案。
56. From the writer’s experience, we can conclude that______.
A. not everyone enjoys jogging
B. he is the only person who hates jogging
C. nothing other than jogging can help people keep fit
D. jogging makes people feel greater than any other sport.
答案:A。分析:考查对文章的深层理解。作者首先是尝试慢跑,然后由于实在忍受不了它对身体的伤害而最终放弃,觉得慢跑根本不适合自己。
2008年普通高校招生统一考试浙江卷英语试题讲解(III)
http://blog.sina.com.cn/s/blog_4ed902a501009pwf.html
更多精彩内容,请点击 www.ewteacher.com