加载中…
个人资料
  • 博客等级:
  • 博客积分:
  • 博客访问:
  • 关注人气:
  • 获赠金笔:0支
  • 赠出金笔:0支
  • 荣誉徽章:
正文 字体大小:

2014年中考英语阅读理解预测励志阅读10篇

(2014-10-03 21:03:29)
标签:

原创中考励志阅读

分类: 九年级英语

  (1

     When I was in seventh grade, I was shy, quiet and so was easily bullied(受欺负). I used to get very sad about it.

In an art lesson, just while the teacher was out, a big boy took away my pencil case, threw it across the room and sat back down. Later on, he took my schoolbag and pulled it towards him. I pulled back the schoolbag from his hand and for the first time, I pushed him away and hit him on the back. In the rest of the lesson, I did nothing but imagined what was happening next.

Then the teacher came to me,“Peter, are you OK?”

“Yes,” I answered.

“No, you are not. Come to my office after class.” he said.

There we had a long talk. He made me smile and I became confident(自信) again. He taught me some life lessons, and said, “Get up, and don’t be a bully yourself, but remember you are stronger inside, and if the bullies see this, they will stop.”

I remembered these words. From then on, everytime as I walked to school, I put my head high in the way, and the bullying soon stopped.

1. Why was Peter often bullied in seventh grade?

A. he had no friends to help him              B. he didn’t study well

C. he came from a poor family                D. he was quiet and not confident

2. What happened to Peter in an art lesson?

A. He took away the other’s pencil case.

B. He made fun of another student.

C. He fought back for the first time.

D. He told the secret to the teacher.  

3. How did Peter feel after it happened?

A. Lucky.      B. Worried.        C. Excited.        D. Confident.

4. Where did Peter have a long talk with his teacher?

  A. In the classrom.     B. At the teacher’s house.    C. At Peter’s home.   D. In the office.

5. The teacher told Peter he should _____.

A. believe in himself

B. work hard on his lessons

C. have stronger body

D. tell it to the teacher at once

【篇章导读】

Peter性格懦弱,周围的同学喜欢捉弄他,这让他对生活充满了挫折感。在老师的鼓励下,他对自己有了重新的认识。本文说明的道理是:有时候几句安慰或鼓励的话,能让处于困境中的人获得重新振作的勇气。

【答案解析】

1. 细节理解题。由第一段“I was shy, quiet and so was easily bullied”以及下文描述可知,作者在班里之所以经常受到同学们的欺辱,是由于他性格文静以及不自信造成的。

2. 细节理解题。由第二段细节描述以及“…and for the first time, I pushed him away and hit him on the back.”可知,这是作者第一次动手和别人打架。

3. 推理判断题。由第二段最后一句“I did nothing but imagined what was happening next.”可知,和别人打架之后,作者脑子里老是想着后来接下来会怎么样。由此判断,第一次打架的他这时候显得很担心。

4. 细节理解题。打架之后,老师告诉他“Come to my office after class.”下文也提到“There we had a long talk.”由此可知,他们的一番谈话是在老师的办公室里进行的。

5. 推理判断题。细读老师的一番话“Get up, and don’t be a bully yourself, but remember you are stronger inside”可知,这是鼓励他要自信,因此选A。

(2   

Long long ago, there was a spider(蜘蛛) who lived on a field. She liked this home and planned to stay there for the rest of her life.

One day, the spider caught a little bug(虫子). The bug said, “If you let me go, I will tell you something important that will save your life.” The spider stopped and listened carefully.

    “You’d better get out of this field,” the little bug said. “The harvest is coming!”

     The spider smiled and said, “What is the harvest you are talking about? You are just telling me a story.” But the little bug said, “Oh, no, it is true. The owner of this field is coming to harvest it soon. You will be killed by the machines if you stay here.”

     The spider said, “I don’t believe you. I have lived here all of my life, and the owner has never come here.” And then the spider ate the little bug for lunch.

     The next day was a beautiful sunny day. As the spider was going to have a rest, she saw some thick clouds moving towards her. She could hear the sound of a great machine, and she said to herself, “What would that be? Is the bug right? ”

1. The little bug tried to get free by _______.

A. running in the web

B. playing against the spider

C. turning to his friends for help

D. telling the spider some important news

2. The spider didn’t believe the little bug because ________.

A. he knew the bug’s story          B. nothing had happened before

C. she had got other news           D. she knew the harvest time

3. What happened to the little bug at last?

A. The spider let it go.             B. The spider had it for a meal.

C. The farmers caught the bug.      D. It won the spider.

4. In the end, the spider might ______.

A. die in a storm                   B. run from the field

C. be covered with the machine       D. stay there for the rest of her life

5. What can we leran from the story?

   A. It’s helpful to follow other’s advice. 

  B. Don’t do something bad to the small animals.

C. Working hard is important.

D. Nothing is difficult in the world. 

【篇章导读】

这篇寓言故事讲述的是:蜘蛛不听虫子的意见而一意孤行,最终葬身在收割机的下面。本文讲述了这样一个道理:不论何时,我们都应该虚心地听取别人有价值的意见,盲目自大只会让自己陷入困难。

【难句解读】

第二段第二句)If you let me go, I will tell you something important that will save your life. 如果你放了我,我就告诉你一个能救你命的重要的信息。

  这是一个多重复合句。该句整体是“If+条件状语从句,主句”结构。在主句中,that引导的定语从句“that will save your life”作后置定语,修饰先行词something。

【答案解析】

1. D  细节理解题。由第二段““If you let me go, I will tell you something important that will save your life.””可知,虫子希望能用这条重要的信息换自己的一条命,让蜘蛛放了它。

2. B  推理判断题。由第五段“I have lived here all of my life, and the owner has never come here.”可知,蜘蛛根本就不相信虫子的话,因为它说的这种事情之前从没发生过。

3. B  细节理解题。由第五段最后一句话“And then the spider ate the little bug for lunch.”可知,蜘蛛最后还是吃掉了虫子。因此“The spider had it for a meal.”是正确的。

4. C  推理判断题。由最后一段描述可知,蜘蛛已经看到收割庄稼的机器开了过来。因此判断,最后的结局是蜘蛛被碾在机器下面。

5. A  主旨大意题。理解全文可知,蜘蛛没有听从虫子的建议,在农民收庄稼之前没有及时转移,结果是命丧机器之下。因此本文得到的教训是“It’s helpful to follow other’s advice.”

 (3

When the man’s wife died, their youngest baby was 2 years old. They had six other children – three boys and three girls, aged from 4 to 16.

The man’s parents and his wife’s parents came to visit them.

“We’ve been talking about how to make this work,” they said. “There’s no way you can take care of all these children and work to make a living. So, we’ve decided to place each child with a different uncle and aunt.”

The man refused. Over the next few weeks, he moved the family to a tiny town and his business developed quickly. People came from far away to do business with him. And the children helped him both at home and at work.

The children grew up and got married. Five of the seven went off to college. The children’s success was a source of pride to the father.

Finally, the youngest daughter, who was 2 years old when the mother died, got married. With his life’s work done, the father died.

This man’s work had been the lonely but joyful task of raising his family. This man was my father. I was the 16-year-old, the oldest of seven.

根据短文内容,选择正确答案。

1. There were ______ children in the man’s family.

A. five         B. six           C. seven          D. eight

2. The man’s parents and his wife’s parents came to his house to ______.

A. suggest raising his children in different family

B. talk about finding a new wife for him

C. give him money to support the family

D. help take good care of his children

3. What does the underlined word “refuse” mean?

 A. 感激     B. 拒绝   C. 悲伤        D. 放弃  

4. Which of the following is TRUE?

A. Nearly half of the man’s children went to college.

B. The man wanted to give his children to their uncle.

C. The man moved his family and opened a business.

D. The man thought life was hopeless after his wife died.

5. The story mainly talks about ______.

A. why the father didn’t give up his family

B. how the children succeeded after their mother died

C. why the father was lonely

D. how the father raised his large family

【篇章导读】

本文讲述的是一位平凡又伟大的父亲,他用尽一生的时间,独自将七个孩子抚养成人。高大的身影背后是沉甸甸的父爱。

【答案解析】

1. D  细节理解题。由第一段“their youngest baby was 2 years old. They had six other children”可知,这个人有七个孩子。因此可知,他家里有八口人。

2. A  细节理解题。由第三段“So, we’ve decided to place each child with a different uncle and aunt.”可知,双方家里的老人都建议他把孩子分到两家的至亲家里去养。

3. B  词义猜测题。由下文细节描述可知,这个人独自把孩子养大、成家、立业。因此猜测refuse意为“拒绝”。

4. C  细节理解题。由第四段“he moved the family to a tiny town and his business developed quickly”可知,他把家搬到一个小镇、做起了小生意。因此C项与原文细节一致。

5. D  主旨大意题。综合理解全文可知,本文主要讲述了一位父亲是如何把七个孩子含辛茹苦抚养长大的。

 (4

As I was passing the elephants, I suddenly stopped. I was surprised by the fact that a small rope (绳子) is holding these huge animals. The rope was tied to their front legs. It was true that the elephants could break away from the ropes at any time. But they did not. I asked the trainer nearby why these elephants just stood there and didn’t try to get away.

“Well,” he said, “when they are very young and much smaller, we use the same size rope to tie them. At that age, it’s enough to hold them. As they grow up, they are used to believing that they cannot break away. They believe the rope can still hold them, so they never try to break free.”

I was amazed. These animals could at any time break free from their bonds, but because they believed they couldn’t, they were stuck right where they were.

Like the elephants, some of us hang onto a belief that we cannot do something, only because we failed at it once before.

根据短文内容,选择正确答案。

1. When did the trainer tie the elephants with a rope?

A. When they were young and small.

B. When they grew up.

C. When they went out for eating.

D. When they wanted to run.

2. The elephant did not try to run away, because _____.

A. they were too small

B. they loved to be with the trainers

C. they were afraid of the trainers

D. they didn’t think they were strong enough

3. The writer compared the ropes to _____.

A. our lives    B. our old beliefs      C. our experience    D. our goals in life

4. How do you think of this sentence “some of us hang onto a belief”?  

A. some of us never believe 

B. some of us are always thinking 

C. some of us are never worried

D. some of us often have an excuse

5. What does the writer want to tell us?

A. Don’t do anything helpless. 

B. We should try your best to do what you want.

C. Give up our old belief, then we can succeed.

D. Try to open our eyes and see things as they really are.

【篇章导读】

     本文中,那些大象从小就被一条小绳子束缚,长大后即使能挣脱绳索,却也没有了那种自信和欲望。生活中我们有些人也是一样,由于失败了一次,就再也没有了尝试的勇气。

【难句解读】

第一段第二句)I was surprised by the fact that a small rop is holding these huge animals.我惊讶地看到一个现象,那就是一个小绳拴住了这些庞大的动物。

  该句中,“a small rop is holding these huge animals”是一个由that引导的定语从句,修饰先行词fact,描述的是“……的事实”。

【答案解析】

1. 细节理解题。由第二段驯养员的话“when they are very young and much smaller, we use the same size rope to tie them”可知,在这些大象很小的时候驯养员们就开始用小绳子拴住它们。

2. 细节理解题。由第二段“As they grow up, they are used to believing that they cannot break away.”可知,由于长期被绳子束缚,这些大象已经习惯性地相信,它们是摆脱不了绳子的羁绊的。

3. 推理判断题。理解第三、四段可知,作者认为,人的思想也就像这根小绳子一样会限制了一个人的行动。因此判断,作者把绳子比喻我们的固执的思想。

4. 推理判断题。上文中提到大象形成了思维定势,认为自己不可能摆脱绳索。因此划线句子some of us hang onto a belief理解为“我们有些人也总是认为……”。

5. 主旨大意题。通过大象的遭遇我们不难理解,只要放弃固有的错误理念,然后做出行动,最后就能成功。因此本文的主旨是“Give up our old belief, then we can succeed.”

 (5

It was June 15, and in two days I would be 30 years old. I was worried that my best years were now behind me. So I asked my neighbor Nicholas, a 79-year-old man, “What was the best time of your life?”

Without too much think over, Nicholas said, “Well, Joe! When I was a child in Austria and everything was taken care of for me by my parents, that was the best time of my life.”

“When I was going to school and learning the things I know today, that was the best time of my life.”

“When I got my first job, that was the best time of my life.”

“When I met my wife and fell in love, that was the best time of my life.”

“When World War II came, my wife and I had to leave Austria to save our lives. When we were together and safe on a ship to North America, that was the best time of my life.”

“When we came to Canada and started a family, that was the best time of my life.”

“When I was a young father, watching my children grow up, that was the best time of my life.

“And now, Joe, I am 79 years old. I have my health, I feel good and I am in love with my wife just as I was when we first met. This is the best time of my life.”

1. When is Joe’s birthday?

A. June 15    B. June 17       C. September 15  D. September 17

2. Where did Nicholas live when he was a kid?

A. In Austria.   B. In Canada.

C. In Australia.  D. In North America.

3. Nicholas thinks his life is full of too much _____ time.

A. hard    B. unlucky     C. unforgetful     D. happy

4. Nicholas ever left Austria with his wife to _____.

 A. make momeny          B. meet their friends    

C. save their lives          D. take care of their parents

5. What can we learn from the passage?

A. It’s never too old to learn.

B. Hard life is a key to success.

C. Be thankful for what you have today.

D. Time and tide wait for no man.

【篇章导读】

      Nicholas虽然已经是79岁高龄的老人,但是生活中他很是乐观。在他看来,一生中的每时每刻都充满着快乐的时光,一刻也不能停下来享受它。

【答案解析】

1. 细节理解题。由首句“It was June 15, and in two days I would be 30 years old.”可知,那天是7月15,再有两天就是我30岁生日。因此可知,我的生日是7月17日。

2. 细节理解题。由第二段“When I was a child in Austria and everything was taken care of for me by my parents”可知,Nicholas老人小时候住在奥地利。

3. 推理判断题。理解全文可知,Nicholas老人如数家珍地介绍了自己一生中的那些快乐幸福的时光。因此判断,Nicholas认为自己一生是幸福的。

4. 细节理解题。由“When World War II came, my wife and I had to leave Austria to save our lives.”可知,二战期间,Nicholas和妻子离开奥地利是为了活命。

5. 主旨大意题。本文中,老人用自己的生活体验告诉我,要珍惜、感恩生活中的每一段时光。

 (6

A young man went to a gemologist (宝石学家) and said he wanted to be one like him.

The gemologist didn’t want to teach the young man because he thought the young man have no patience(耐心). The young man asked for a chance. Finally the expert had to agree. 

The next morning, the gemologist put a jade (玉) stone in the young man’s hand and told him, “Hold it!” The expert then went about his work: cutting, weighing, and making. The big boy felt a bit strange, but he said nothing. He just sat quietly and waited.

The following morning the expert again placed the jade stone in the young man’s hand and told him to hold it. On the third, fourth, and fifth day the young man did the same job.

A month went by, and the young man felt more and more boring because of holding the same stone.

One morning, the gemologist came and asked him to hold out his hand, he couldn’t go on any longer. But just as the gemologist put the stone in his hand, he said loudly,“This is not the same jade stone!”  

“You have begun to learn,” said the gemologist with a smile.

1. What did the youmg man want to be? 

A. A gemologist.                B. A good student.

C. A stone maker.                D. A businessman.  

2. When the gemologist asked the young man to hold the jade, he _____.

A. didn’t do like that            B. felt excited

C. didn’t know why            D. did the job happily

3. In the end the young man probably _____.

A. got some real jades  

B. became a gemologist

C. went home without learning anything

D. had a quarrel (争吵) with the expert

4. How long did the young man hold the same jades tone?

 A. For a day.     B. For five days.      C. For a week.    D. For a month.

5. What does the story want to tell us?

A. It’s lucky to find a good teacher.

B. You have to believe in yourself.

C. Keep on, and you can get you what you want.

D. Don’t spend time in doing anything boring.

【篇章导读】

本文中,青年向宝石学家学艺,经过了严峻的考验之后,终于得到了老师的认可。这位青年的学艺过程教育了我们,在人生的征途上,一夜成功的机会少之又少,更多的是需要我们用耐心和毅力去等待时机、克服困难才能取得成功。

【答案解析】

1. A  细节理解题。由第一段“and said he wanted to be one like him.”可知,年轻人拜宝石学家为师,他想成为这位宝石大师那样的人。

2. C  细节理解题。宝石大师让年轻人一直拿着这块石头而不做别的,由第三段“The big boy felt a bit strange, but he said nothing.”可知,他感到很不理解。

3. B  推理判断题。理解全文细节可知,宝石学家有意考验年轻人,年轻人也经受住了考验。因此判断,他会成为一个宝石大师。

4. D  细节理解题。由倒数第三段“A month went by, and the young man felt more and more boring”可知,年轻人每天只是拿着石头不做事,这种枯燥的活动持续了一个月。

5. C  主旨大意题。本文通过年轻人拜师学艺的过程可知,凡事只要坚持到底,就会有所收获。因此“Keep on, and you can get you what you want.”是我们从故事中领悟到的真谛。

 (7

In a small village there lived a lazy man. He would do nothing all day but daydream. Whenever he was hungry, he would go out, ask for food, come back and hang out.

One sunny afternoon, he was very hungry. With great difficulty, he got a pot of milk from one of his neighbors. He took this pot and started daydreaming again.

“It is this pot of milk that is going to make me rich,” he thought. “I can make butter from the milk. Then I go to the market and sell it,” his dream went on. “With the money I get, I will buy a couple of goats. They will have kids after six months. Soon I would have a large number of goats.”

“Then I will buy some more cows and have a farmhouse. I will start a dairy farm (奶牛场). …” the man kept smiling to himself.

“How smart I am,”he thought. Lost in his minds, his pot fell down, and drenched himself in milk.  

根据短文内容,选择正确答案。

1. We know the fact that the man had trouble in _____.

 A. having friends      B. finding a job       

C. making dreams     D. getting food

2. What did the man do after he got the pot of milk?

A. He made his daydream.       B. He sold it for money.      

C. He drank it.                D. He dropped it.

3. What does the underlined word “drench” mean in Chinese?

 A. 满足       B. 丢失       C. 溅湿       D. 生产   

4. What do you think of the man?

A. Lazy.        B. Poor.        C. Happy.       D. Smart.

5. We can infer(推断出) from the story that the man _____.

A. became rich in the end   B. did nothing 

C. owned a big farm       D. raised lots of goats

【篇章导读】

    本文讲述的是:一个人整日无所事事,就是爱做白日梦,结果一事无成。故事的结局警示人们:人不能没有理想,但如果只有理想而没有行动,那理想也就成了空想。

【答案解析】

1. 推理判断题。由第二段“With great difficulty, he got a pot of milk from one of his neighbors.”可知,这个人费了好大的功夫从邻居那儿讨得了牛奶。因此可知,…the man had trouble in getting food

2. 细节理解题。由第二段“He took this pot and started daydreaming again.”可知,这个人端着牛奶开始做发财梦。

3. 词义猜测题。联系上文可知,这个人的牛奶瓶掉到了地上,因此判断,牛奶溅到了他的身上。因此猜测,drench意为“溅湿”。

4. A  推理判断题。由故事开头以及下文对这个人的细节描述可知,这个人很懒,就会做白日梦。

5. B  推理判断题。根据这个人懒惰成性的个性特征推断,他养活自己都很困难,不会做成什么事情。

  (8

For years, my classmates made fun of my hair, calling it “the mop(拖把)”.

After I went to university I decided to change my hairstyle. I went to the barbershop to make my curly hair straight. It cost $700 (4,265 yuan) every six months. To me, I would do anything to never again see that curly-haired girl in the mirror. But when I had to rent my own apartment, the cost became too high.

In the end, I found a “curly haired” salon, a place designed for girls with crazy hair.

 “Do you really think this will work?” I asked.

“No curly hair is hopeless,” she replied. “You just haven’t found a way to work with it. That’s all.”

After the hour was over, Jacquai finished her job. She fixed my hair using only her hands. I couldn’t believe it: my hair looked beautiful.

Now my world has changed. I am more outgoing and confident(自信的) than ever. People say that I’m looking better than ever but that they can’t see what changed.

I don’t need to tell them. My hair speaks for itself.

1. How much did it cost me to make her curly hair straight every year?

 A. $700   B. $1400   C. $4,265 yuan  D. $8530 

2. In fact, making my curly hair straight ______.

A. was expensive and useless

B. was cheap and helpful

C. was helpful but expensive

D. was crazy but necessary

3. Which of the following is TRUE about the writer’s hair?

A. She hated it and tried her best to make it straight.

B. Her classmates thought it was naturally beautiful.

C. She loved changing her hair into different kinds of styles.

D. She enjoyed seeing a curly-haired girl in the mirror.

4. After I had my hair done in the“curly haired” salon, ______.

A. I wanted others to notice it

B. I realized that hair is just hair

C. I began to accept my natural beauty

D. I felt sorry that I didn’t visit the salon earlier

5. What can we learn from the story?

A. Everything good comes from being confident.

B. People should be confident about their looks.

C. Looking good can help us build confidence.

D. Accept ourselves and live our life with confidence.

【篇章导读】

     长期以来,作者对自己的满头卷发很是纠结,老想着将它拉直变美。后来进了一家卷发沙龙,才明白了,其实自然的美才是真正的美。

【答案解析】

1. 数字计算题。由第二段“It cost $700 (4,265 yuan) every six months.”可知,作者半年做头发的费用是700美元,因此计算得出,全年的费用大概是1400美元。

2. 推理判断题。第二段中提到“…to make my curly hair straight.”,由此可知,在这家理发店把头发拉直,达到了她预期的效果;而下文提到由于还要租房子,这使得做头发的费用有些吃不消。故was helpful but expensive符合原文这一细节。

3. 推理判断题。B、C两项在原文中没有描述,第二段中“…to never again see that curly-haired girl in the mirror.”只要在镜子里看不到自己的卷发,什么都愿意做,因此D项是错误的,只有A项与原文一致:作者对自己的卷发不满意,不惜一切改变它。

4. 细节理解题。由最后两段细节描述可知,作者不再讨厌自己的卷发,变得自信。因此I began to accept my natural beauty符合语境。

5. 主旨大意题。本文中作者经历了讨厌自己的卷发,然后接受现实,追求自然这样一个变化,让我们从中领悟到:我们应该坦然地接受眼前的一切,树立自信,热爱生活。

 (9

My son Joey was born with club feet (畸形足). The doctors told us he would be able to walk normally ---but would never run very well. The first three years of his life were spent in surgery (手术) and braces (支架). By the time he was 8, you wouldn’t know he had a problem when you saw him walk.

The children in our neighborhood ran around, as most children do, and Joey would play too. We never told him that he probably wouldn’t be able to run as well as the other children. So he didn’t know.

In seventh grade he decided to try out for the cross-country team. Every day he trained with the team. Although the whole team runs, only the top seven runners have the potential to score points for the school. We didn’t tell him he probably would never make the team, so he didn’t know.

He continued to run 4 miles (6.4km) a day, every day – even the day he had a 39.5 C fever. We never told him he couldn’t run 4 miles with a 39.5 C fever. So he didn’t know.

When the coach posted the names of the team members, Joey was number six on the list. Joey had made the team. He was in seventh grade – the other six team members were all eighth-graders. We never told him he couldn’t do it... so he didn’t know. He just did it.

根据短文内容,选择正确答案。

1. Joey couldn’t walk normally until _____.

A. he was three years old

  B. he was eight years old

C. he was in seventh grade

D. he ran for the cross-country team

2. What did Joey’s parents do when Joey decided to try out for the cross-country team?

A. They felt very nervous.

B. They tried to stop him.

C. They helped him in their own way.

D. They didn’t tell him what to do.

3. According to the Passage, after training, Joey _____.

A. had a high fever

B. hurt his club feet

C. became the oldest member of the team

D. got the chance to score points for his school

4. What does the underlined word “potential” mean?

  A. 权利            B. 任务         C. 运气         D. 潜能

5. What does the writer want to tell us?

A. You can do anything if you have a strong will.

B. You can run faster than others with training.

C. Parents should allow their children to do anything.

D. Parents should know how to help their kids succeed.

【篇章解读】

    很多时候,我们会因为太有“自知之明”而连尝试挑战的勇气都丧失了。事实上,一个人的潜力是无限的,只要你努力去做,奇迹总会出现!

【答案解析】

1. B  细节理解题。根据第一段尾句By the time he was 8, you wouldn’t know he had a problem when you saw him walk.可知乔伊到八岁时,才可以正常走路。

2. C  推理判断题。由第三段尾句We didn’t tell him he probably would never make the team, so he didn’t know.可知,在乔伊准备参加越野车队的时候,父母没有告诉可能不会被录用,也就是用他们的教育方式“从不打击孩子”来帮助他。

3. D  细节理解题。根据第四段Joey had made the team.可知,经过努力训练,乔伊被越野队录取,得到了为学校得分的机会。

4. D  主旨大意题。本文通过乔伊父母用从不打击孩子的教育办法,使乔伊最终获得成功,可知本文主要阐述了父母应该知道怎样成功的教育孩子的道理。

 (10

 “Everything happens for the best.” Whenever I faced disappointment, my mother would say this to me.

After I graduated from college in 1932, I decided to find a job in radio as a sports announcer (广播员). I went to Chicago and knocked at the door of every station. But unluckily, I was refused every time.

At one station, a kind lady told me that big stations wouldn’t hire (雇佣) an inexperienced person and suggested that I try my luck at smaller stations. Following her advice, I went back to Dixon, where I had grown up. There were no radio-announcing jobs in Dixon, and my father said a newly-opened store wanted a local athlete to work for it. I applied for the job, but I was refused again.

“Everything happens for the best,” Mom reminded me. Dad offered me the car to look for a job. I tried WOC Radio in Davenport, Iowa. The program director, Peter MacArthur, told me they had already hired an announcer.

As I left his office, my frustration boiled over. “How can I become a sports announcer if I can’t get a job in a radio station?” I asked aloud.

While I was waiting for the elevator, I heard someone calling. It was MacArthur. “What was that you said about sports? Do you know anything about football?” Then he asked me to broadcast (广播) an imaginary game. Pleased with my performance, he offered me a chance to work there.

On my way home, I thought of my mother’s words: “If you carry on, one day something good will happen. Something wouldn’t have happened if not for ” that previous disappointment.

根据短文内容,选择正确答案。

1. Why couldn’t the writer find a job at big radio stations?

A. Because he never graduated from college.

B. Because he didn’t work hard in college.

C. Because he didn’t have much experience.

D. Because he didn’t know about sports.

2. Which of the following is the correct order of events?

a. The writer got a job as a sports announcer at a radio station.

b. The writer was refused when he applied for jobs in Chicago.

c. The writer graduated from college.

d. The writer went back to his hometown to look for a job.

A. cbda B. cbad C. bcda D. bcad

3. Which of the following is TRUE?    13589743516

A. The writer’s parents didn’t want him to be a sports announcer.

B. There were no radio-announcing jobs in the writer’s hometown.

C. The writer became uninterested in sports announcing.

D. The writer got a job as a sports announcer in Dixon at last.

4. The underlined word boiled over means______.

  A. 达到极点     B. 随遇而安  C. 无影无踪         D. 无法诉说

5. According to the last paragraph, what did the writer’s mom want to tell him,?

A. He shouldn’t be a sports announcer.

B. Disappointment leads to failure.

C. He should be proud of himself.

D. Everything will be OK if he keeps trying.

【篇章解读】

    当你遇到挫折的时候,你会采取什么样的态度呢?放弃还是继续前进?这个故事告诉我们,用积极的心态面对生活,你会得到不一样的人生。

【答案解析】

1. C  细节理解题。根据第二段a kind lady told me that big stations wouldn’t hire an inexperienced person可推测作者在大的广播公司找不到工作是因为她缺少经验。

2. A  语意猜测题。通读全文可知,作者先从大学毕业,后去芝加哥求职被拒绝,然后回到自己的故乡;最后在一家播音公司做了体育播音员。

3. B  细节理解题。根据第三段There were no radio-announcing jobs in Dixon可知,作者的家乡没有电台播音员的工作。

4. A  语义理解题。谋求一份播音员的职业,多处碰壁,再根据他所说的话,可知此时他的沮丧到了极点。

5. D  语义理解题。根据尾端If you carry on, one day something good will happen.,可知作者的妈妈想告诉他,如果他坚持下去,一切都会变好,caryry on意为“坚持”。

0

阅读 收藏 喜欢 打印举报/Report
  

新浪BLOG意见反馈留言板 欢迎批评指正

新浪简介 | About Sina | 广告服务 | 联系我们 | 招聘信息 | 网站律师 | SINA English | 产品答疑

新浪公司 版权所有