Experts say over half of the world's seven thousand languages are in danger of disappearing.
Every two weeks one language disappears.
Sometimes a language disappears immediately when the last person speaking it dies. Or, a local language might disappear more slowly. This happens when an official language is used more often and children stop learning the local language of their parents. Official languages often represent a form of control over a group of people.
Throughout history, the language spoken by a powerful group spreads across a civilization.
The more powerful culture rarely respects the language and culture of smaller groups. Smaller cultures lose their local language as the language of the culture in power has a stronger influence.
Experts say protecting languages is very important for many reasons. Languages contain the
histories, ideas and knowledge of a culture. Languages also contain valuable information about local medicines, plants and animals.
Many endangered languages are spoken by native cultures in close contact with the natural world. Their ancient languages contain a great deal of information about environmental systems and species of plants and animals that are unknown to scientists. As the last speakers of a language die off, the valuable information carried within a language also disappears. Language is, in many
ways, a window to the mind and the world.
Any hope for protecting languages can be found in children and their willingness to learn. It
is these young people who can keep this form of culture alive for future generations.
1. Which of the following is true?
A. No one can prevent languages from disappearing.
B. There will not be any local languages left some day.
C. There have existed 7,000 languages in history.
D. Half of the world's languages will possibly disappear.
2. An official language is a language that______.
A. is highly advanced
B. has a stronger influence
C. competes with a local language
D. has a longer history
3. Language is a window to the mind and the world because______.
A. it contains information about both culture and nature
B. it represents the working of the human minds
C. local languages are more closely related to culture
D. ancient languages can reveal ancient people's thoughts
4. According to the passage, a language will be better protected when______.
A.it is linked to a powerful culture
B. people are forced to speak it
C.it keeps pace with the times
D. children are interested in learning it
5. The passage mainly discusses______.
A. language and culture
B. the power of language
C. language protection
D. local languages
【参考答案及精析】
1. D 细节分析题。A选项当中的“No one”和B选项当中的“not be any”都是非常绝对的答案,文中没有提及。C选项当中的“7,000 languages in history”属于过度概括,文中也没有提及。D选项当中的“will possibly disappear”是对文章第一段第一句的正确解读。
2. B 细节分析题。根据文章第二段第二句当中所提及的official language“is used more often”and“often represent a form of control over a group of people.”,我们可以得出official language has a stronger influence。选项ACD均未在文中提及。
3.A 细节分析题。第四段第二、三句“Languages contain the historics,ideas and knowledge of a culture. Languages also contain valuable information about local medicines, plants and animals.”中包含了“culture and nature”的信息,由此可分析出A选项为正确答案。BCD当中的“the working of the human minds”,“more closely”和“reveal ancient people's thoughts”文中均未提及。
4.D 细节分析题。由文中最后一段第一句“Any hope for protecting languages can be found in children and their willingness to learn.可推断选项D正确,其余各项文中均未提及。
5.C 文章主旨题。文章第四段第一句“Experts say protecting languages is very important for many reasons.”是主题句,而且文章最后一句提到“It is these young people who can keep this form of culture alive for future generations.”,而“this form of culture”指的就是“language”,由此可知C项正确。
加载中,请稍候......