加载中…
个人资料
  • 博客等级:
  • 博客积分:
  • 博客访问:
  • 关注人气:
  • 获赠金笔:0支
  • 赠出金笔:0支
  • 荣誉徽章:
正文 字体大小:

学士学位英语阅读理解专项训练(20150917)第12期

(2015-09-17 17:33:05)
标签:

学位英语

专项训练

阅读理解

分类: 学士学位英语
There is much discussion today about whether economic growth is desirable.  At an earlier period,  our desire for material wealth may have been justified.  Now,  however,  this desire for more than we need is causing serious problems.  Even though we have good intentions,  we may be producing too much,  too fast.
Those who criticize economic growth argue that we must slow down.  They believe the society is approaching certain limits on growth.   These include the fixed supply of natural resources,  the possible negative effects of industry on the natural environment and the continuing increase in the world’s population. As society reaches these limits,  economic growth can no longer continue,  and the quality of life will decrease.
People who want more economic growth,  on the other hand,  argue that even at the present growth rate there are still many poor people in the world.  These proponents of economic growth believe that only more growth can create the capital needed to improve the quality of life in the world.  Furthermore,  they argue that only continued growth can provide the financial resources required to protect our natural surroundings from industrialization.
This debate over the desirability of continued economic growth is of vital importance to business and industry.  If those who argue against economic growth are correct,  the problems they mention cannot be ignored.  To find a solution,  economists and the business community must pay attention to these problems and continue discussing them with one another.
1.  According to those who argue against economic growth we must slow down for the following              reasons EXCEPT that________.
A.  our natural surroundings are in danger of being destroyed by industry
B.  the fixed supply of natural resources marks a point beyond which economic growth cannot                     continue
C.  the world population is ever increasing
D.  more efforts should be made to improve the quality of our material life
2.  Those who want more economic growth believe that continued economic growth________.
A.  is essential to the wellbeing of society as a whole
B.  can provide the solution to many of our social problems today
C.  can protect our environment from being polluted by industry
D.  can provide us with more natural resources for industrialization
3.   The word  “proponents” most probably means________.
A.  people who disagree about something
B.  people who quarrel about something
C.  people who argue for something
D.  people who argue against something
4.   The passage is mainly about________.
A.  the contradiction between economists and the business community
B.  the present debate on economic growth
C.  the advantages and disadvantages of economic growth
D.  the importance of the debate on economic growth
5.   We can infer from the passage that the author’s attitude towards the economic  growth                       is________.
A.  a matter of fact           
B.  affirmative
C.  negative                      
D.  worried
【内容概要】
本文讨论了加快经济增长的利与弊。一些人认为必须放慢经济增长速度,他们称社会即将达到增长极限,而另一些人赞同加快经济增长,只有经济不断增长才能带来更多资本改进人们的生活质量。
【参考译文】
经济增长是否值得称道在今天是一个很有争议的话题。在较早的时代,人们对物质财富的渴望可能被认为是天经地义的,但现在,欲求大于所需的状况已造成严重问题,即使我们的出发点是好的,我们的生产仍是显得过多、过快了。
对经济增长持批评态度者认为我们必须放慢速度,他们相信社会正在达到一定的增长极限,这些表现包括自然资源的有限供应,工业可能给自然环境带来的负面影响,以及世界人口的持续增长。一旦社会到达这些极限,经济增长将无法持续,生活质量将会下降。
另一方面,赞同经济增长的人士辩称说:即便能保持目前的经济增长率,世界上仍有众多穷人。这些支持经济增长的人认为只有进一步的经济增长才能创造必需的资本提高世界人口的生活质量。而且他们坚信只有持续的经济增长才能提供财政资源来保护自然环境免遭工业化破坏。
这场关于经济增长是否可行的争论对于商业和工业都是至关重要的。如果反对经济增长的一方是正确的,就绝不能忽视他们所提出的问题。要找到解决方案,经济学家和商业团体必须注意这些问题,并继续进行相互讨论。
【精解精析】
1.  D。【定位】第二段第三句“These include the fixed supply of natural resources, the possible negative effects of industry on the natural environment and the continuing increase in the world’s population.”。
【答案详解】事实细节题。根据定位句,那些反对加快经济增长者认为社会即将接近增长极限,即自然资源的有限供应,工业对自然环境的负面影响以及人口的持续增长。分别对应B、A和C。故选D。
2.  C。【定位】第三段最后一句“Furthermore, they argue that only continued growth can provide the financial resources required to protect our natural surroundings from industrialization.”。
【答案详解】事实细节题。根据定位句中的“only continued growth can provide the financial resources required to protect our natural surroundings from industrialization”可知,他们认为持续的经济增长可以提供财政资源来保护自然环境免遭工业破坏。故选C。
3.  C。【定位】第三段第二句“These proponents of economic growth believe that only more growth can create the capital needed to improve the quality of life in the world.”。
【答案详解】推理判断题。由定位句中proponent的观点以及these的指代内容可以推断,proponent是指支持加快经济增长的人。argue for意为“主张,赞成”,故选C。
4.  B。【定位】第一段第一句“There is much discussion today about whether economic growth is desirable.”。
【答案详解】主旨大意题。文章第一句就是主题句:对经济是否需要增长存在着许多争论。下文针对这一话题展开讨论,叙述辩论双方对此问题的不同看法。故选B。 
5.  A。【定位】全文。
【答案详解】态度倾向题。作者在文中始终没有表明自己对此问题的态度,只是实事求是地客观地进行叙述。故选A。  
【高频词汇】
desirable 令人满意的;值得拥有的
proponent 支持者
industrialization 工业化 
 难句解析】
  If those who argue against economic growth are correct, the problems they mention cannot be ignored.  
这是个条件句,主句和从句中都含有定语从句,if从句中的定语从句who argue against economic growth修饰先行词those,主句中的定语从句they mention省略了关系代词that,因为that在定语从句中作mention的宾语,先行词是problems。

0

阅读 收藏 喜欢 打印举报/Report
  

新浪BLOG意见反馈留言板 欢迎批评指正

新浪简介 | About Sina | 广告服务 | 联系我们 | 招聘信息 | 网站律师 | SINA English | 产品答疑

新浪公司 版权所有