加载中…
个人资料
  • 博客等级:
  • 博客积分:
  • 博客访问:
  • 关注人气:
  • 获赠金笔:0支
  • 赠出金笔:0支
  • 荣誉徽章:
正文 字体大小:

如何做好高考英语阅读理解中的主旨大意题

(2012-04-06 09:43:32)
标签:

宋体

干扰

主旨

主题句

高考英语

教育

分类: 学员记实

英语阅读理解在英语高考中占着非常重要的地位。而主旨大意题是阅读理解中常考的题型之一。掌握一定的阅读技巧对做好主旨大意题,提高阅读成绩有着很大的帮助。

下面结合案例及个人的理解,谈谈对主旨大意题的做法。

一、明确主旨大意题的考查类型

高考英语阅读理解中的主旨大意题包括主题(topicsubjectmain ideageneral idea型和标题(title)型两类。

在做主题型试题时,可先寻找主题句。一般情况下,主题句出现在文章的开头或结尾。但有时也可能不会出现主题句,需要我们自己去概括或归纳。

在确定文章的标题(title)的时候,我们要以文章的中心为依托。但应注意的是,中心大意不完全等同于标题。文章的中心较为详细地陈述文章的内容,而文章的标题则通常情况下较为简明,而且通常是名词或名词短语。文章的标题是段落中心思想的最精炼的表达形式。标题的拟题方式是:以话题为核心,把控制性的概念的词按一定的语法浓缩为概括主题句句意获中心思想的词组我们可以用预测法来做这种题,比如我们可以根据选项,当自己是作者来根据所给的标题来写文章,预测自己按着相应的标题会写出怎样的文章,这样结合自己的理解再和阅读文章对比就可选出正确的答案。

二、确定文章的中心或主题

明确文章的逻辑结构对做好主旨大意题很有效果,因为文章主题出现的位置对应着文章逻辑结构中的一个部分。高考英语阅读理解中,我们应弄清文章的文体。通常说明文和议论文常以“总——分”或“分——总”形式出现。通常我们会发现有的文章开门见山,在第一段获第一段的第一句就告诉我们主体,而有些文章会的中心会在文章的最后出现。而有的文章主旨则贯穿全文,这种文章通常是由对比获类比的方法。这就需要考试通读全文,抓住每段获每个层次的主要含义进行加工、提炼,通过对语篇结构的分析找出文章的中心。

三、关注主旨大意题干扰项的特点

我们了解干扰项的特点,有助于迅速、果断地排除这些干扰项,从而确定正确的答案。通常情况下,干扰项具有如下五个特点:

1. 主题变大。干扰项所归纳、概括的范围变大,超过文章实际所提及的内容。

2. 断章取义。干扰项常以文章中的个别信息或个别字眼作为选项的设计内容,或者以次要的事实或细节充当全文的主要观点。

3. 以偏概全。干扰项只表述了文章的部分内容,也就是文章的局部信息。 

4. 无中生有,似是而非。有的干扰项中的关键词语好似在文章中谈到了,但认真分析之后会发现这类干扰项的内容与文章的内容毫无联系。

5. 张冠李戴。命题者有意地把属于A的特征放在B的身上,构成一个干扰项。我们不注意的情况下,会造成错选答案。

 

案例分析1:

Something in chocolate could be used to stop coughs and lead to more effective medicines, say UK researchers.

Their study found that theobromine, found in cocoa, was nearly third more effective in stopping coughs than codeine, which was considered the best cough medicine at present.

The Imperial College London researchers who published their results online said the discovery could lead to more effective cough treatment. “While coughing is not necessarily harmful(有害的it can have major effect on the quality of life, and this discovery could be huge step forward in treating this problem,” said Professor Peter Barnes.

Ten healthy volunteers(志愿者were given theobromine, codeine or placebo, pill that contains no medicine, during the experiment. Neither the volunteers nor the researchers knew who received which pill. The researchers then measured levels of capsaicin, which is used in research to cause coughing and as sign of how well the medicine are stopping coughs.

The team found that, when the volunteers were given theobromine, the capsaicin need to produce cough was around third higher than in the placebo group. When they were given codeine they need only slightly higher levers of capsaicin to cause cough compared with the placebo.

The researchers said that theobromine worked by keeping down verve activity(神经活动), which cause coughing. They also found that unlike some standard cough treatments, theobromine caused no side effects such as sleepiness.

 56. Which of the following would be the best title for the text?

A. Codeine: New Medicine              B. Chocolate May Cure Coughs

C. Cough Treatment: Hard Case        D. Theobromine Can Cause Coughs

[选项分析]

本文是一篇议论文。文章的首句就是全文的主题句。本文的主题就是巧克力可以用来治疗咳嗽,因为巧克力中含有比codeine疗效更好的theobromine。后面的内容就是通过一个实验来证明这个观点。因此,本题的答案应选B。

其他各干扰项的特点如下:

A项:张冠李戴。根据第二段的内容我们可以知道,theobromine是一种刚刚从cocoa中发现的成份,这种成份治疗咳嗽的效果比codeine更好。而cocoa则是制作巧克力的主要原料。因此,codeine早就用于医药上了,根本不是一种新药。

C项:以偏概全。本文谈到了咳嗽的治疗,但这并不是文章的主要内容。这个选项的设置是典型的以偏概全的方式。

D项:无中生有。在本文中,文章谈到了theobromine可以用来治疗咳嗽,而不是导致咳嗽。因此,此项是比较容易排除的一个干扰项。

通过对干扰项的探讨,我们意识到,在做主旨大意题的时候,既可以从选择正确答案入手,也可以采用排除法,排除干扰项,从而确定问题的正确答案。

 

案例分析2:

Rhythm in literature is more or less regular occurrence of certain elements of writing: word, phrase, an idea, sound, or grammatical construction. We are also accustomed to this recurrence in the alternate heavy and light beats in music. Our love for rhythm to be innate: witness the responses of small child to lively music. Children love to beat on toy drums or empty boxes. They stamp their feet and chant nursery rhymes or nonsense syllables, not unlike primitive dancers. As children grow older, they are taught to restrain their responses to rhythm, but our love of rhythm remains. We live in rhythms, in fact we are governed by rhythms. 

Physiologically, we are rhythmical. We must eat, sleep, breathe, and play regularly to maintain good health. Emotionally we are rhythmical, too, for psychologists say that all of us feel alternate periods of relative depression and exhaustion. Intellectually we are also rhythmic, for we must have periods of relaxation following periods of concentration. It naturally follows then that rhythm, fundamental aspect of our lives, must be part of any good literary work, whether poetry of prose.

27.What is the main idea of the passage?

A. Rhythmic patterns in literature are helpful to physicians and psychologists.

B. Rhythmic patterns in literature are among the natural show of rhythm in all sides of life.

C. Rhythm tends to be more accentuated in music than in poetry.

D. Rhythm tends to be more regular in literature than in other facets of life.

 

[选项分析]

这是一篇说明文, 本文没有明显的主体句,我们要根据文章的内容来归纳主体。文章从文学的节奏,谈到人们天生喜爱桀纣,在生活的各个方面,如:生理上、情感上和智力上都存在节奏。而文学中的节奏模式,仅仅是节奏在人生各方面的自然表现形式。

现在,我们来分析各选项的特点:

选项A是断章取义,所说内容不合常理。

选项B是概括了文章的主题,为最佳答案。

选项C/D是无中生有。本文根本没涉及该两项内容。

本题的正确答案是B。

 

结语:提高英语阅读理解中的主旨大意题的解题能力并不是一朝一夕的事,它是一种综合的能力,除了拥有一定解题技巧外,还需要我们在平时的学习中,多阅读合适的英语文章不断扩充自己的词汇量,勤做题,善于总结和反思。相信在师生的共同努力下,学生的英语阅读理解解题能力一定有质的飞跃。

 

 

 

蚌埠翰林院·文科部

 

0

阅读 收藏 喜欢 打印举报/Report
  

新浪BLOG意见反馈留言板 欢迎批评指正

新浪简介 | About Sina | 广告服务 | 联系我们 | 招聘信息 | 网站律师 | SINA English | 产品答疑

新浪公司 版权所有