高二月考试卷---长郡中学2012年下学期高二质量检测考试卷定稿(模块5)
(2012-10-07 18:45:41)
标签:
教育 |
分类: 考试试卷 |
长郡中学2012年下学期高二质量检测考试卷定稿
内容:M5 U1—U2
命题人:长郡高二备课组
时量:90分钟
PART ONE
SECTION A (15 marks)
Directions: In this section, you’ll hear six conversations between two speakers. For each conversation, there are several questions and each question is followed by three choices marked A, B and C. Listen carefully and then choose the best answer for each question.
You will hear each conversation TWICE.
Conversation One
1.Who organized the English evening?
2.Why does the man like the poem recited by the girl?
Conversation Two
3.What does the woman buy?
4.What kind of person is the man?
Conversation Three
5.Why does the man decide to leave school?
6. Where is the man’s father?
A.He died ten years ago.
C.He deserted(抛弃)his wife ten years ago.
Conversation Four
7.How did the man cut himself?
8.What determines how serious a cut is according to the woman?
9.What does the woman advise the man to do?
Conversation Five
11.What’s the matter with the man?
12.What does the woman suggest the man doing?
Conversation
Six
13.How does the woman know the apartment?
14.When can the man have the apartment ready?
15.What can we learn from the conversation?
SECTION B (5 marks)
About the Outline of Research Paper
The most frequent problems of the topic papers |
Too 16 |
17 |
Handing in your preliminary outline |
Deadline for the final outlines |
18 |
Requirements |
Style: The outline style |
Length: |
|
Beginning with a statement Including a |
听力参考答案:
1—5 BBCBC
18. 2/Two weeks
听力模拟试题 (听力材料)
Section A
Conversation One
M:Very much indeed.I thought some of the items were wonderful.
W:What did you like best?
M:Well,the singing group was good,and the story-telling was so interesting.And I especially liked the poem recited by the girl with long hair.②she’s got such a good pronunciation.
W:How about the play put on by Class Six?
M:I thought it was quite a success.Their introduction was a bit faulty here and there,but the acting was good.They certainly did an exciting job.
W:I agree with you.
Conversation Two
W:③Five kilos of potatoes and a watermelon,please.
M: Here you are,Madam.
W:How much is that?
M:You can have them for nothing.
W:Nothing? Why?
M:It’s my birthday.
W:Oh,I see.
M:I’ve decided to be nice to everyone today.
W:Well,thank you very much!
M:I would like a birthday present, of course.
W:Oh.I'm afraid I haven’t got anything.
M:It’s a11 right.I’11 take some money and buy something for myself.
W:Oh OK.Here’s£5.
M:Thank you,Madam.
Conversation Three
the family.
just a child anyway.
M: ⑥he can’t help us any more since he died ten years ago.
W:Oh,er,I’m so sorry.I didn’t know that.But there must be another way.We all will
help you.
M:I’d rather depend on myself anyway.OK,1 won’t change my mind.Thank you for
calling.Bye.
Conversation Four
W:What happened? Did you cut yourself?
M:Yes,⑦on the edge of this paper.How can such a little cut hurt so much? I’m not even bleeding,but my finger really hurts.
W:You know,I read something about that.It turns out that a little cut on a finger can hurt a lot more than a big cut somewhere else.
M:Why?
W:Also,⑧a little cut like yours won’t damage the nerve endings.If they were damaged,you’d feel less pain,but the wound could be more serious.
M:So I suppose I should be happy my finger hurts so much?
W:Right.Now go and get yourself a bandage.
M:Why? You just told me it’s not serious.
W:It’s not,but it does seem to be bothering you.⑨Putting a bandage over the cut will keep the skin from drying and will help keep the skin together.If the skin stays together,the cut will hurt less.
Conversation Five
afternoon.And I’m really worried because⑩I’m scheduled to give a presentation at
work on Friday,so I have to be better by then.
W:Well,what’s wrong with you?
day.Believe me.You’1l be up and dancing around in no time.
M:Well,nothing else seems to be doing the job.
Conversation Six
advertised.
M:Oh,nice to see you.Let me get tbe key.The apartment is on the tenth floor.The previous
tenant just moved out yesterday.so we haven’t cleaned it yet.Please ignore the
mess.We’1l clean soon,14 within one week someone can live in。
W:There’s no hurry.I can live in my present place until the end of the month.
M:Here we are.This is the living room.15Here’s the kitchen.It’s small,but fully-equipped.
W:It’s nice.So this is the bathroom.And that must be the bedroom.
M:Yes.And there’s a walk—in closet.
W:When is the rent due?And how much security deposit do you require?
M:The rent is due no later than the fifth of the month,but we prefer to have it on file
First. We ask that
the end of your lease.
W:Good.I like the apartment,Mr. Sellers.You can show me the lease。
Section B
PART TWO: LANGUAGE KNOWLEDGE
SECTION A (10 points)
Directions: Beneath each of the following sentences there are 4 choices marked A, B, C and D. Choose the one answer that best completes the sentence.
21. James Long, a TV host thought ______ necessary to invite Qian Liwei, a business development consultant, to speak at their studio.
A.that
22.
A. to take
23.
A.who
24. If people use the new ways of recycling, a large quantity of
natural resources
25.
A.
talking
26. The way John talked ______ serious problem seemed impossible.
27. Jack has no idea what the novel is about. He ______ have read it very carefully.
28.
A.
Asked
29. —I’m sorry I can’t spend the Easter Day with you because of the coming exam.
A. o
prepare
30. After he _____ the water that he had taken with him, he had to drink some water from the river, as there was nobody else that he could turn to .
A.used
up
参考答案:
21—25 BBACB
SECTION B (12 marks)
Directions: For each blank in the following passage there are four words or phrases marked A, B, C and D. Fill in each blank with the word or phrase that best fits the context.
Recently I was invited to attend a party that helps children seriously injured in the big earthquake in May. I went because I __31____.
At the party, all the children were given
31. A.
feared
32. A.
paper
33. A. looked
up
34 .A.
artists
35. A.
heart
36. A.
shyly
37. A.
wrong
38. A.
paint
39. A.
burst
40. A.
reach
41. A.
becoming
42. A.
use
参考答案:
解析:
31. 选D。根据文章可知作者去参加晚会是因为作者关心在地震中受伤的那些孩子。
32. 选B。下文说道孩子画画,故此处给孩子分发画笔。
33 选C。作者环顾四周,看到孩子所画的五颜六色的作品。
34. 选A。孩子们都画画了,作者称他们为“艺术家”。
35. 选A
37. 选B。根据下文可知作者劝慰小男孩那种想法是不对的。
39. 选A。 根据文章可知小男孩拥抱了作者,作者内心突然爆发出对这个甜美的孩子的真挚的爱。
explode: (of people) show sudden violent emotion(指人)冲动, 激动
He almost burst with pride when his son John began to excel at football.
He thought his heart would burst with grief.
40. 选D。根据下文On my way home I felt my own heart had changed to a brighter color, too.可知本句表达的是作者准备回家。head作动词,意为“朝……行进”。
41. 选B。小男孩说“我的心在变色…..”。意思是由前文的暗淡无光的颜色变成明亮的色彩。Becoming, “变成”;changing,“改变”.
42. 选B。根据文章可知小男孩心境在变化,拥抱确实有作用。work意为“奏效, 起作用”。
PART THREE
Directions: Read the following three passages. Each passage is followed by several questions or unfinished statements. For each of them there are four choices marked A, B, C and D. Choose the one that fits best according to the information given in the passage.
A
I was blind, but I was ashamed of it if it was known. I refused to use a white stick and hated asking for help. After all, I was a teenage girl, and I couldn’t bear people to look at me and think I was not like them. I must have been a terrible danger on the roads. Coming across me wandering through the traffic, motorists probably would have to step rapidly on their brakes. Apart from that, there were all sorts of disasters that used to occur on the way to and from work.
One evening, I got off the bus about halfway home where I had to change buses, and as usual I ran into something, “I’m awfully sorry,” I said and stepped forward only to run into it again. When it happened a third time, I realized I had been apologizing to a lamppost. This was just one of the stupid things that constantly happened to me. So I carried on and found the bus stop, which was a request stop, where the bus wouldn’t stop unless passengers wanted to get on or off. No one else was there and I had to try to guess if the bus had arrived.
Generally in this situation, because I hated showing I was blind by asking for help, I tried to guess at the sound. Sometimes I would stop a big lorry and stand there feeling stupid as it drew away. In the end, I usually managed to swallow my pride and ask someone at the stop for help.
But on this particular evening no one joined me at the stop; It seemed that everyone had suddenly decided not to travel by bus. Of course I heard plenty of buses pass, or I thought I did. But because I had given up stopping them for fear of making a fool of myself, I let them all go by. I stood there alone for half an hour without stopping one. Then I gave up. I decided to walk on to the next stop.
43. The girl refused to ask for help because she thought ________.
A. she might be
recognized
C. she was normal and
independent
44. After the girl got off the bus that evening, she ________.
A. began to
run
C. hit a lamppost by
accident
45. At the request stop that evening, the girl ________.
A. stopped a big
lorry
C .made no attempt to stop the
bus
46. What was the problem with guessing at the sound to stop a bus?
A. Other vehicles also stopped there.
B. It was unreliable for making judgments.
C. More lorries than buses responded to the girl.
D. It took too much time for the girl to catch the bus.
47. Finally the girl decided to walk to the next stop, hoping ________.
A. to find people
there
C. to find the bus by herself
there
B
Forty-three years ago, a man took a “small step” on the moon and
brought mankind a “giant leap” forward. As the first person to walk
on the moon, American astronaut Neil Armstrong is a man whose name
will be remembered for generations to come.
48. It can be inferred from the article that before his expedition to the moon, Armstrong _____.
A. was certain that Apollo 11 would work well
B. believed the module would land safely on the moon
C. had prepared himself to face possible failure
D. planned to land the module on the moon by himself
49. How did Armstrong respond when people doubted that he had been to the moon?
A. He was angry.
B. He was troubled by it.
C. He tried to find evidence that they were wrong.
D. He believed they would be proved wrong some day.
50. By saying “I guess we all like to be recognized not for one piece of fireworks but for the ledger of our daily work”, Armstrong meant that ____.
A. the more daily work you’ve done, the more easily you will be recognized
B. things that look spectacular are not as useful as ordinary successes
C. achieving greatness can make other successes feel less important
D. it is better to be appreciated for the hard work we put in every day than one successful moment
51. Which of the following best describes Armstrong?
A. He was ambitious.
B. He tried to avoid the spotlight.
C. He balanced his life and work well.
D. He was talkative and loved telling jokes.
C
Holidays are really important. Many of us will have childhood memories of summer holidays where we were taken away from home to experience new environments and learn in different ways.
But holidays are expensive and, for those on low wages or living on benefits, they are often unobtainable. Even the cheapest holidays require travel and other additional costs that are difficult for many families to meet.
For working parents, the long summer break can be a very difficult problem for childcare. When an annual leave allowance amounts to only five weeks, there is a need to spread this across the year. Couples can find themselves taking leave in turn in order to care for children who are on holiday. For some, this makes even an affordable family holiday difficult.
The schools that I visit in Nottingham are full of experienced staff committed to giving our children a caring and inspiring learning environment. The number of children receiving free school meals is quite large in Nottingham and many schools have breakfast clubs to make sure that children get a healthy start to the day. Most schools undertake programs of group or individual educational support. Schools also have an important role in safeguarding children's welfare through the ongoing touch and support with their pupils. During the long summer holidays, much of this is missed.
While teachers are holidaying in the UK, many of their pupils spend the whole six weeks on the street where they live. The lack of free school meals for six weeks can result in pressure on a family budget and an inability to afford the inspiring experiences that help children to continue their learning.
In setting out its plans for a five-term year, Nottingham City Council (委员会)is seeking to reduce the summer holiday down to four and a half weeks, with a more balanced five terms of roughly eight weeks, each followed by a two-week break. We believe this will give real “down time" for school staff and pupils alike but will be short enough not to cause a real break in learning.
We acknowledge that this change may be difficult for some school staff, particularly whose own children are educated in other authorities. However, this must be weighed against the benefits for city children for whom we all have the greatest duty of care.
52. The passage is probably written by ________.
A. an experienced
teacher
C. an inspired
student
53. The underlined word "they" in the second paragraph refers to “________”.
A.
environment
54. It is suggested in the passage that the summer break be reduced to ________.
.A. 2
weeks
55. The plans for a shorter summer holiday will help students ________.
A.
B. get a chance to spend six weeks a term with teachers in school
C.
D.
56. It can be inferred from the passage that ________.
A.
B. the suggested plans for a five-term school year can hardly be carried out
C.
D.
参考答案: 43-47 DCCBA 48-51 CDDB 52-56 DBBCD
PART FOUR
SECTION A (10 marks)
Directions: Read the following passage. Answer the questions according to the information given in the passage or translate the underlined sentences.
This is an adapted excerpt from Google co-founder Larry Page’s
speech in Michigan University:
57. What was Larry’s advisor’s attitude towards his new idea? (No more than 5 words)
___________________________________________________________________________
58. What almost discouraged Larry and Sergey from setting up Google? (No more than 9 words)
59. What does Larry mainly try to make people understand with this part of the speech?
(No more than 11 words)
60. 中译英:有时候醒来,不再做梦是很重要的。
61. 英译中:
You are probably on the right track if you feel like a sidewalk worm during a rainstorm!
参考答案:
57. He was supportive of it. / He approved of it. / He was in favor of it. / He was for it. / He supported him.
58. Their worry about quit their PhD program. / Their worry about dropping out of their PhD progam.
59. Grab a great dream and work hard. / Find a path to make your dream come true.
60. Sometimes it is important to wake up and stop dreaming.
61.如果你感觉自己像一条蚯蚓爬行在暴风雨中的人行道上,那也许你正走在实现未来梦想的正确路上了。
SECTION B (12 marks)
Complete the following paragraphs by filling the each blank with the very words, phrases, or sentences from your memory. (温馨提示:填入的内容必须与原文一致才能得分)
Passage 1
What is home? A roof to keep out the rain? Four walls to keep out the wind? Floors to keep out the cold? No. Home is more than that. It is the laugh of a baby, the song of a mother, the strngth of a father, 62. __________________________________________________.
Passage 2
No one is so rich that he can get along without it. It creats happiness in the home, develops goodwill in business, and gives people opportunities to make more friends. 63. _______________, hope to the depressed, sunshine to the sick, and natures’s best solution for trouble. It cannot be bought, borrowed, or stolen, because it is no good to anyone until it is 64. _____________. If you meet someone too loaded with sorrow or worry to smile, just give him one of yours, because nobody needs a smile 65.____________ one who has none left to give.
Passage 3
Afterwards, I got really angry with him, and I told him I
thought he was not trying hard enough. He got annoyed,
I shouldn't talk to him in this manner. Then we both started shouting at each other and it 67._____ a horrible argument. He accused me of some really bad things just to hurt me. I feel really 68. _______ because I made some cruel remarks too, but I dislike seeing our team lose. Football is very important to me, but so is our friendship.
Passage 4 Unit 2
What I’m here to say is that having worked with many
environmental consultants. I know that a healthy environment and
development should be possible 69.___________. There are many
factories and industries which 70. _______ the amount of pollution
they produce, and are very careful to spend money repairing any
damage they cause. The people operating these factories are deeply
concerned about the environment. We need to stop thinking of
companies and businessmen 71. ______ the enemy, and give them more
credit! Ms Lin suggested we should 72. __________ the quantity of
things we produce in order to save the environment. I don’t agree
with her because
参考答案:(62题记2分,其余每题记1分。凡与原文不完全一致的答案都不给分)
62. the warmth of loving hearts and the ligh from happy eyes.(记2分)
63. It is rest to the
tired
68.
guilty
SECTION C (15 marks)
Directions: Write an English composition according to the instructions given below in Chinese.
注意:
1. 至少提出三条意见;
2. 词数不少于120个;行文连贯通顺。
3. 注意分段,卷面工整。
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
作文扣分:
1.
评分要点:
给分标准;
内容(6分)。 1)简要阐述Tom的问题;
表达3分)