加载中…
个人资料
  • 博客等级:
  • 博客积分:
  • 博客访问:
  • 关注人气:
  • 获赠金笔:0支
  • 赠出金笔:0支
  • 荣誉徽章:
正文 字体大小:

[转载]阅读理解解题理念与方法

(2010-03-19 21:46:15)
标签:

转载

关注

上一节课我们模仿高考出题人,依据高考大纲和历年真题,得出阅读理解六个出题角度。即:

(1)、主旨大意题               (2)、推理判断题

(3)、词语解释题               (4)、对错判断题

(5)、事实细节题                  (6)、文章框架题

做过真题的学生会发现,现在的考试,越来越注重对学生的知识能力的考察。高考,不是考察学生的死记硬背能力,而是考察学生的分析、归纳、演绎、综合、比较等思维能力。无论是实在的知识点,还是抽象的思维能力考察,要了解他们,历年的真题无疑是我们最好的选择,即所谓“知己知彼,百战不殆”。

而上面的六个出题角度,也是我通过无数真题得出来的,证明了高考题是无限的,但出题角度是有限的观点。这一节课中,我们继续高考出题解密旅行,结合具体文章,看看各个出题角度是如何设置和我们该如何解答,

The Book Of Life

So far,scientists have named about 1.8 million living species(物种),and that’s just a small number of what probably exists on Earth.With so many plants,animal,and other living things covering the planet,it can be tough to figure out what type of grass is growing by the roadside or what kind of bird just flew by.

A soon-to-be-started Web site might help.An international term of researchers has announced the creation of Web-based Encyclopedia(百科全书) of Life (EoL).The project aims to list every species on Earth in a single,easy-to-use reference guide.

To get the encyclopedia started,the creators will use information from scientific databases(数据库)that already exist.And eventually,in special sections of the site,non-scientists with specialized knowledge will come to helf.Bird-watchers,for example, will be able to input what birds they’ve seen and where. To make sure the encyclopedia is accurate, scientists will review much of the information added to it.

As the EoL develops,you might find it useful for school. Projects,The site will feature (……为特色) special pages for kids who are studying ecosystems in their neighborhoods.Another convenient feature of the EoL is that you’ll be able to pick the level of detail you want to see to match your interests,age,and knowledgs.

It now takes years for scientists to collect all the data they need to describes and analyze species.The creators of the Encyclopedia of Life hope that their new fool will speed up that process.

 

60.The Web based EoL aims to ___

A. fine out what covers the earth

B. list all living things on Earth

C.work out the number of birds

D.save the existing plants

事实细节题,选B。抓题干中的关键词“The Web based EoL aims to”,定位在第二段尾句,很容易得出B。

事实细节题解题思路:

这类题题干往往给出关键词,我们前面的谈的“水波效应法”主要指地是事实细节题。

61.One characteristic of the EoL is that ____

A. it is run by school students

B. it focuses on different types of grass

C. it provides different levels of information

D.it allows non-scientists to review its data

事实细节题,选C,抓题干的关键词“One characteristic of the EoL”,定位第四段,得出答案。注:关键词可以是文章中具体一个词,也可以是和文章中同意的词,后一种也是高考出题人爱玩的一种猫叫咪咪的游戏。如此题中“characteristic”和文章中“feature (以……为特色)”便是同意。

62. In the last paragraph,”that process”means ___

A. analyzing species     B. creating a new tool

C. collecting data        D. describing species

名词解释题,选C

名词解释题:1、浏览答案,做到有的放矢;

            2、定位该名词在文章中的位置;

            3、通过该词上下文语境,推断出答案

How Room Designs Affect Our Work and Feelings

Architects have long had the feeling that the places we live in can affect our thoughts, feelings and behaviors. But now scientists are giving this feeling an empirical(经验的,实证的) basis. They are discovering how to design spaces that promote creativity, keep people focused and lead to relaxation.

Researches show that aspects of the physical environment can influence creativity. In 2007, Joan Meyers-Levy at the University of Minnesota, reported that the height of a room's ceiling affects how people think. Her research indicates that higher ceilings encourage people to think more freely, which may lead them to make more abstract connections. Low ceilings, on the other hand, may inspire a more detailed outlook.

In additions to ceiling height, the view afforded by a building may influence an occupant's ability to concentrate. Nancy Wells and her colleagues at Cornell University found in their study that kids who experienced the greatest increase in greenness as a result of a family move made the most gains on a standard test of attention.

Using nature to improve focus of attention ought to pay off academically, and it seems to, according to a study led by C. Kenneth Tanner, head of the School Design & Planning Laboratory at the University of Georgia. Tanner and his team found that students in classrooms with unblocked views of at least 50 feet outside the window had higher scores on tests of vocabulary, language arts and maths than did students whose classrooms primarily overlooked roads and parking lots.

Recent study on room lighting design suggests than dim(暗淡的) light helps people to loosen up. If that is true generally, keeping the light low during dinner or at parties could increase relaxation. Researchers of Harvard Medical School also discovered that furniture with rounded edges could help visitors relax.

So far scientists have focused mainly on public buildings. "We have a very limited number of studies, so we're almost looking at the problem through a straw(吸管)," architect David Allison says. "How do you take answers to very specific questions and make broad, generalized use of them? That's what we're all struggling with." 

 

64. What does Joan Meyers-Levy focus on in her research?

   A. Light.      B. Ceilings.     C. Windows.     D. Furniture.

事实细节题,选B,在这道题题干中,人名“Joan Meyers-Levy”明显的关键词,抓住他,定位文章第二段第二句,运用水波效应法得出答案。

65. The passage tells us that ______.

   A. the shape of furniture may affect people's feelings                

   B. lower ceilings may help improve students' creativity  

   C. children in a dim classroom may improve their grades    

   D. students in rooms with unblocked views may feel relaxed

推理判断题,选A,这道题题干没有关键词,按照我们前面关键词一节,属于第三种情况,假设每个答案都是正确,各个击破法。A选项,关键词“furniture”定位第四段尾句“Researchers of Harvard Medical School also discovered that furniture with rounded edges could help visitors relax.”,与A选项一致。

推理判断题:经常有infer(推断),imply暗示,suggest暗示,learn…from从…学到tell(告诉)等为标志。

1、  定位,题干有关键词,通过关键词定位(一般没有),若没有,通过答案定位;

2、  假设每个答案都是正确,有A到D,各个击破。

66. The underlined sentence in the last paragraph probably means that ______.

   A. the problem is not approached step by step               

   B. the researches so far have faults in themselves  

   C. the problem is too difficult for researchers to detect    

   D. research in this area is not enough to make generalized patterns

名词解释题:选D,前有因,后有果。

       67. Which of the following shows the organization of the passage?

文章框架题,选C,

文章框架题是北京卷特有的题型,也是近几年整体文章教学的一个具体体现。

文章框架题:1、心中先有三段论理念;一般首段和尾段分别为CP: Central Point,C: Conclusion;

            2、以名词为核心为依据,在首段中找出核心名词(一般在尾句);

            3、查看各段首句(有时也在尾句),分出P: Point及SP: Sub-point(次要点),确定答案。

 

 

CP: Central Point    P: Point   SP: Sub-point(次要点)   C: Conclusion

 

I first went to Harrow in the summer term. The school had the biggest swimming pool I had ever seen. It was a good joke to come up behind a naked boy, and push him into the pool. I made quite a habit of  this with boys of my own size or less.

One day I saw a boy wrapped in a towel on the side of the pool. He was no bigger than I was, so I thought him  a fair game. Coming secretly behind,I pushed him in, holding on to his towel so that it would not get wet, I was surprised to see an angry face come out from the water, and a being of great strength masking its way by face strokes (猛力地划)to the shore. I fled, but in vain. He overtok me, seized me violently, and threw me into the deepest part of ther pool. I soon climbed out on the other side, and found myself surrounded by a crowd of younger boys.“Do you know what you have done?”they said,It’s Amery; he is in Grade Six. He is champion at gym,he has got his football honor.

I was frightened and felt ashamed. How could I tell his position when be was wrapped in a bath towel and so small.”He didn’t seem pleased at all, so I added in a most brilliant word,My father, who is a great man, is also small.At this be laughed, and after some general words about my rude behavior and how I had better be careful in the future, signified the incident was closed.

56.The writer thought Amery“a fair game”because the boy   .

   A.looked like an animal      B.was fond of games

C.was of similar size         D.was good at sports

名词解释题,选C,名词解释题:1、浏览答案,做到有的放矢;

                              2、定位该名词在文章中的位置;

                              3、通过该词上下文语境,推断出答案

 

57.The writer felt“ashamed” because    .

    A.he was laughted at by other boys     B.Amery turned out to be in the same grade

C.he pushed Amery hard and hurt him   D.he played a joke on an outstanding athlete

事实细节题,选D,抓关键词“ashamed”,定位第三段首句,一般是前有因,后有果。

58.By saying “My father, who is a great man, is also small”, the write   .

   A.tried to please Amery       B.challenged Amery

C.threatened Amery           D.admired his father

推理判断题,选A,定位到划线部分,前有因,后有果。

59.Which of the following is TRUE?

  A.The writer could run faster than Amery.

B.The writer liked playing on boys of all sizes.

C.Amery was a student in Grade Four.

D.Amery forgave the writer for his rude behavior.

对错判断题,选D

对错判断题:1、围绕中心出题,答案一般有核心名词;

            2、读各个选项,确定思考范围;

            3、定位,推测答案。

 

0

  

新浪BLOG意见反馈留言板 欢迎批评指正

新浪简介 | About Sina | 广告服务 | 联系我们 | 招聘信息 | 网站律师 | SINA English | 产品答疑

新浪公司 版权所有