加载中…
个人资料
  • 博客等级:
  • 博客积分:
  • 博客访问:
  • 关注人气:
  • 获赠金笔:0支
  • 赠出金笔:0支
  • 荣誉徽章:
正文 字体大小:

陈飞的第四周语法作业(subjective mood)

(2009-10-01 17:06:08)
标签:

教育

1.语法点归纳:

    这节课我们对于虚拟语气有了更进一步的讲解。主要详述了在if,though 等引导词分句后所使用的从句形式,如表示推测防备等语气。以及在if从句后虚拟情况的变化,特别强调了再It is high time,would rather,wish 后时态的变化。因此假设意义的表示法事非常重要的。此外,在状语分句和名词性分句中虚拟语气也有不同的运用。

 

2.课后习题精选

(1)We recommend that a neutural chairman _be appointed_(appoint).

分析:recommend所引导的从句后面要用虚拟语气,should可以省略。

 

(2)If need_be_(be),we can always bring another car.

分析:if need be等于if it is necessary,为固定搭配。

 

(3)He makes a note of the assignment lest he_forget_(forget)it.

分析:lest后面所引导的从句后要用虚拟语气,解释为以防万一...

 

(4)It is just struck midnight.It is high time we_went_(go)to bed.

分析:It is high time后面跟虚拟语气,加过去时。

 

(5)I wish I_knew_(know)what is wrong with my car.

分析:wish后面所跟的时态有三种,现在是和现在相反,所以用过去时。

 

(6)I hate driving.I would rather you_drive_.

分析:would rather加do sth.

 

(7)翻译:有人建议另外开一次会议讨论通货膨胀的问题。

Someone suggest that there(should) be another meeting to discuss inflation.

分析:suggest后面加虚拟语气,should可以省略。

 

(8)翻译:我宁愿我的秘书陪我去北京。

I would rather my secretary accompany me to Beijing.

分析:would rather后面加动词原形。

 

(9)If only we_had_(have)a phone,I am tired of quening outside the public phonebox.

分析:if only后面所跟的时态形式有三种,这里是和现在一般式想反,所以用过去时。

 

(10)翻译:如果有必要。我自然会带你去。

If need be,I will take you there.

分析:if need be 为固定搭配。

 

 3.我的专四语法宝典(2009)

1. What a nice day! How about the three of us _____ a walk in the park nearby?
A. to take B. take C. taking D. to be taking

A:C

分析:how about后面加doing.

2. If there were no subjunctive mood, English _____ much easier to learn.
A. could have been B. would'be
C. will be D. would have been

A:B

分析:这里的意思是英语讲会很好学,表将来,但是处于虚拟语气中,则为过去将来时。



3. She _____ fifty or so when I first met her at a conference.
A. had been B. must be C. has been D. must have been

A:D

分析:这里的must have done表示对过去发生事情的肯定猜测。

4. _____ the boss says, it is unreasonable to ask me to work overtime without pay.
A. Whatever B. Whenever C. Whichever D. However

A:A

分析:这里是由whatever所引导的名词性从句。

5. A new laptop costs about _____ of a second-hand one.
A. the price of three times B. three times the price
C. as much as the three times price D. three times more than the price

A:B

分析:这里的句型意为是什么的几倍,倍数放于前面。

6. I was very interested in _____ she told me.
A. all that B. all which C. all what D. that

A:A

分析:all that等于what 所引导的是名词性从句。



7. We consider ______ he should have left without telling anyone beforehand.
A. strange why B. it strange what C. it strange that D. that strange

A:B

分析:这里为consider that的句型,that引导的是后面的虚拟句。

8. It is going to be fine tomorrow. _______.
A. So is it. B. So it is. C. So it does. D. So does it.

A:A

分析:这里是倒装。表示说话人对前一句话的肯定态度。

9. Little _____ about her own safety, though she herself was in great danger.
A. she cared B. she may care C. may she care D. did she care

A:D

分析:little放在句首,表示句子需要倒装。

10. The couple had no sooner got to the station _____ the coach left.
A. when B. as C. until D. than

A:D

分析:这里是...no sooner...than的句型,解释为一...就...

 

4.语法学习小结。

  This week we mainly focus on the subjective mood. Researching from the surface, it seems very confusing. But when you make clear about its basic forms, it will become easyunderstanding. It involves two kinds of forms as be- and were-, which consist of several branches to support it.Then you can have a net of the grammatical points in your mind. Memorizing something can not be avoided. If you can not insist on doing that, you never have a good command of it.Then it comes to the Auxiliaries, which we have learnt before. It is really these fundementals that help me to further realized the charm of English.

 

 

0

阅读 收藏 喜欢 打印举报/Report
  

新浪BLOG意见反馈留言板 欢迎批评指正

新浪简介 | About Sina | 广告服务 | 联系我们 | 招聘信息 | 网站律师 | SINA English | 产品答疑

新浪公司 版权所有