加载中…
个人资料
  • 博客等级:
  • 博客积分:
  • 博客访问:
  • 关注人气:
  • 获赠金笔:0支
  • 赠出金笔:0支
  • 荣誉徽章:
正文 字体大小:

2008年专八部分试题之阅读理解2

(2010-04-09 15:51:49)
标签:

教育

分类: 英语小角落
In Barcelona the Catalonians(加泰隆人) call them castells(叠罗汉), but these aren't stereotypical castles in Spain. These castles are made up of human beings, not stone. The people who perform this agile(灵巧的) feat(技艺) of acrobatics are called castellers, and to see their towers take shape is to observe a marvel of human cooperation. 

First the castellers form what looks like a gigantic
rugby scrummage(简单说就是像橄榄球赛中见到的那样,一群人往中间用力挤成一团。。). They are the foundation blocks of the castle. Behind them, other people press together, forming outward-radiating ramparts(防御城墙) of inward-pushing muscle: flying buttresses (建筑的扶垛,起支撑作用) for the castle. Then sturdy(强壮的) but lighter castellers scramble over the backs of those at the bottom and stand, barefoot, on their shoulders—then still others, each time adding a higher "story". 

These human towers can rise higher than small apartment buildings: nine “stories”, 35 feet into the air. Then, just When it seems this tower of humanity can't defy gravity any longer, a little kid emerges from the crowd and climbs straight up to the top. Arms extended, the child grins while waving to the cheering crowd far below. 

Dressed in their traditional costumes, the castellers seem to epitomize an easier time, before Barcelona became a world metropolis arid the Mediterranean's most dynamic city. But when you observe-them tip close, in their street clothes, at practice, you see there's nothing easy about what the castellers do - and that they are not merely reenacting an ancient ritual. 

None of the castellers can-give a logical answer as to why they love doing this. But Victor Luna, 16, touches me on the shoulder and says in English: "We do it because it's beautiful. We do it because we are Catalan." 

Barcelona’s mother tongue is Catalan, and to understand Barcelona, you must understand two words of Catalan: seny and rauxa. Seny pretty much translates as common sense, or the ability to make money, arrange things, and get things done. Rauxa is
reminiscent (使人想起) of our words “raucous” and “ruckus”. 

What makes the castellers revealing of the city is that they embody rauxa and seny. The idea of a human castle is rauxa—it defies common sense—but to watch one going up is to see seny in action. Success is based on everyone working together to achieve a shared goal. 

The success of Carlos Tusquets' bank, Fibanc, shows seny at work in everyday life. The bank started as a family concern and now employs hundreds. Tusquets said it exemplifies how the economy in Barcelona is different. 

Entrepreneurial seny demonstrates why Barcelona and Catalonia—the ancient region of which Barcelona is the capital—are distinct from the rest of Spain yet essential to Spain's emergence, after centuries of repression, as a prosperous, democratic European country. Catalonia, with Barcelona as its dynamo, has turned into an economic powerhouse. Making up 6 percent of Spain’s territory, with a sixth of its people, it accounts for nearly a quarter of Spain's production—everything from textiles to computers—even though the rest of Spain has been enjoying its own economic miracle. 

Hand in hand with seny goes rauxa, and there's no better place to see rauxa in action than on the Ramblas, the
venerable(令人尊敬的), tree-shaded boulevard that, in gentle stages, leads you from the centre of Barcelona down to the port. There are two narrow lanes each way for cars and motorbikes, but it’s the wide centre walkway that makes the Ramblas a front-row seat for Barcelona's longest running theatrical event. Plastic armchairs are set out on the sidewalk. Sit in one of them, and an attendant will come and charge you a small fee. Performance artists throng(挤满)the Ramblas—stilt walkers(踩高跷), witches caked in charcoal dust(木炭粉), Elvis impersonators. But the real stars are the old women and happily playing children, millionaires on motorbikes, and pimps(老鸨) and women who, upon closer inspection, prove not to be. 

Aficionados (Fans) of Barcelona love to compare notes: “Last night there was a man standing on the balcony of his hotel room,” Mariana Bertagnolli, an Italian photographer, told me. "The balcony was on the second floor. He was naked, and he was talking into a cell phone." 

There you have it, Barcelona's essence. The man is naked (rauxa), but he is talking into a cell phone (seny). 

21. From the description in the passage, we learn that 

A. all Catalonians can perform castells. 

B. castells require performers to stand on each other. 

C. people perform castells in different formations. 

D. in castells people have to push and pull each other. 

22. According to the passage, the implication of the performance is that 

A. the Catalonians are insensible and noisy people. 

B. the Catalonians show more sense than is expected. 

C. the Catalonians display paradoxical characteristics. 

D. the Catalonians think highly of team work. 

23. The passage cites the following examples EXCEPT __________ to show seny at work.

A. development of a bank 

B. dynamic role in economy 

C. contribution to national economy 

D. comparison with other regions 

24. In the last but two paragraph, the Ramblas is described as “a front-row seat for Barcelona’s longest running theatrical event”. What does it mean? 

A. On the Ramblas people can see a greater variety of performances. 

B. The Ramblas provides many front seats for the performances. 

C. The Ramblas is preferred as an important venue for the events. 

D. Theatrical performers like to perform on the Ramblas. 

25. What is the main impression of the scenes on the Ramblas? 

A. It is bizarre and Outlandish. 

B. It is of average quality. 

C. It is conventional and quiet. 

D. It is of professional standard.

这个在网上找到一个答案,跟我自己的理解差不多,直接搬过来了:

21.  细节题目。从第二段可以看出城堡人沿着扶壁从下往上攀爬至顶端,赤脚站在下面成员的肩上,一层层向上修筑(Then sturdy but lighter casteller scramble over the backs of those at the bottom and stand on their shoulders)所以选B.

22.细节题目,但和主题相关。 这种表演实际上可以从第7段看出是代表了rauxaseny的双重矛盾特性。由人修建的城堡是rauxa,及对常识的违反,但是看到一个城堡修建而成则是目睹seny。因而是paradoxical. 所以选C.

23. 理解题目。Seny指代常识,同时也代表了挣钱、组织、完成事情的能力。所以A中银行的发展,B的经济活力,C对国家经济的贡献都属于挣钱成功的例子属于Seny. 选项D没有提到和其他地方的比较。答案选D.这个题目选项设置有问题, BC中没有提到是Catalonia 的经济活力,指代不明。D也没有提到是Barcelona还是Catalonia同其他地区进行比较。 但做题时候可以使用排除法。

24. 理解题目。 理解比喻的写作手法。从文中可以看出Ramblas 不仅有行为艺术家,还有形形色色的人,所以有不同多样的表演,那宽广的步行道使Ramblas成为观看巴塞罗那活生生的戏剧表演的前排雅座。选A.  

25. 主题题目。Ramblas的形形色色的人给人怪异的感觉就是rauxa的特点。实际上还可以根据最后2段出个关于对于那个奇怪句子的主题理解题目,选A。



0

阅读 收藏 喜欢 打印举报/Report
  

新浪BLOG意见反馈留言板 欢迎批评指正

新浪简介 | About Sina | 广告服务 | 联系我们 | 招聘信息 | 网站律师 | SINA English | 产品答疑

新浪公司 版权所有