加载中…
个人资料
  • 博客等级:
  • 博客积分:
  • 博客访问:
  • 关注人气:
  • 获赠金笔:0支
  • 赠出金笔:0支
  • 荣誉徽章:
正文 字体大小:

PMP每日10题

(2016-02-07 01:21:15)
标签:

pmp

练习题

分类: PMP-国际项目管理认证

1:项目经理正在领导执行一项解决方案,该解决方案涉及许多新兴技术。结果项目经理预期原始的项目规划文件可能需要在项目生命期内多次更新,以便调整总体项目方向。项目经理该怎么做?

A project manager is leading the implementation of a solution that involves several emerging technologies. As a result, the project manager expects that the original project planning documents may need to be updated several times throughout the project life cycle to adjust overall project direction.What should the project manager do?

A:制定详细的项目组织图,授权行业专家批准任何必要的技术范围变更

Develop detailed project organization charts and empower subject matter experts to approve any necessary technical scope change

B:制定与高层领导直接的和动态的沟通路径,让他们参与每个变更请求

Establish a direct and dynamic communication path with senior leadership so they are engaged in every change request

C:通知高层领导一旦确定失败风险,项目就无法进展

Inform the senior leadership that the project could not be developed once the risk of failure is identified

D:设计并执行一项整体变更控制系统,以报告、控制并记录对原始项目基准的变更

Design and implement an integrate change control system to report, control, and record changes to the original project baseline

正确答案:D

解析:本题宜用排除法,ABC都过于绝对化,重视对变更的流程化是PMBOK的考点。

 

2:买方和卖方商定了一个总价加激励的合同,合同的目标成本是200000美元,目标利润是30000美元,目标价格是230000美元,双方还商定了最高价格为270000美元,分享比率为70/30,如果卖方完成合同的实际成本为170000美元,那么买方要向卖方支付多少利润?

The buyer and seller bargain on a fixed price plus incentive fee contract, the aim cost of the contract is 200000 dollars, the aim profit is 30000 dollars, the aim price is 230000 dollars, the two parties also consult the highest price at 270000 dollars, the halve ratio is 70/30, if the seller accomplished the fact cost is 170000 dollars, how much profit should the buyer pay for the seller?

A21000美元

21000

B35000美元

35000

C39000美元

39000

D51000美元

51000

正确答案:C

解析:由于实际成本小于目标成本,卖方可以得到额外30%节省的奖励,而天花板价格在此是个多余的数据。

 

3:在进行检查期间,你发现一家供应商没有适当生产可交付成果的一个重要部件。你应该如何做?

During a walk-through, you discover that a seller has neglected to properly produce a major component of its deliverable. What should you do

A:坚持卖方遵守质量保证计划

Insist that the seller follow their quality assurance plans

B:就偏差,通知项目发起人

Inform the project sponsor of the discrepancy

C:通过函件,坚持要求遵守合同

Insist that the contract be adhered to via correspondence

D:安排会议,讨论偏差

Schedule a meeting to discuss the discrepancy

正确答案:C

解析:PMBOK2012 12.3作为买方在进行采购管理时,主要对结果和目标进行监控,一般不涉及卖方的具体过程管理,备选答案AD均属项目过程管理属于卖方的职责,而B是否通知项目发起人需要根据问题的严重性而定。

 

4:合同履行期间,你发现供方的一个子承包商按照一个错误的规范进行工作。为了保证你的项目进度,你直接为这个子承包商提供了正确的规范。你的行为是_____

During the execution of contract, you found one subcontractor of your seller was working as per a wrong specification. To pledge the schedule of your project, you write to this subcontractor directly to advise the correct specification. Your action is _____.

A:对的,因为你必须控制进度

Correct, because you must catch the schedule

B:不对,因为这个子承包商不会遵循你的要求

Incorrect, because the subcontractor will not follow your advices

C:对的,因为你的供方没有采取行动

Correct, because your seller is not active

D:不对,根据合同惯例,这个纠正措施应该由你的供方发布

Incorrect, as per privity of contract, this will release the responsibility of seller to fulfill contract

正确答案:D

解析:合同是一种具有法律意义的文件,项目团队所进行的合同管理工作也是具有法律效力的行为。根据合同的不涉及第三方原则,买方只与卖方有合同关系,而与卖方的分包商没有合同关系。如果发现卖方的分包商工作有问题,必须通过卖方来解决,而不能由买方直接处理,否则,当出现问题时,卖方可以以次推卸责任。

 

5:图显示了XYZ项目的活动顺序及其持续时间。项目经理被要求将项目工期缩短两周,但所有的活动均无法快速跟进。活动AF无法赶工;活动G的进度可提前两周;其他活动可将进度提前一周;为了满足新的项目工期要求,项目经理将决定采取下列哪种行动?

Diagram shows the sequence of activities for project xyz and its duration, The project manager is asked to reduce the project duration by two weeks, None of the activities can be fast tracked. Activities A and F cannot be crashed; activity G can be crashed by two weeks; and all other activities can be crashed by one week.To meet the new project duration requirement, which of the following will the project manager decide to do?

http://s7/bmiddle/001xYNe3gy6YwgMm5aCf6&690

A:加快活动G的进度

Crash activity G

B:加快活动GD的进度

Crash activities C and D

C:加快活动G CD的进度

Crash activities G and C and D

D:加快活动G F C的进度

Crash activities G and F and C

正确答案:C

解析:赶工要针对关键路径上的活动进行。本题中的项目进度网络途中,有两条关键路径,因此要针对所有两条关键路径赶工,ABCDAFG均是关键路径,项目整体缩短两周,需要G缩短2周,同时CD各缩短1周。

 

6:在成本加固定费合同内,费用如何改变?

In a cost plus fixed fee contract , how can the fee change?

A:不能改变

It cannot change

B:如果签发变更令,则可以改变

It can change if change orders are issued

C:如果发生意外成本超支,只能增加10

It can only be increased by 10% if there is an unexpected cost overrun

D:在特定情况下,可以降低

It can be decreased under certain circumstance

正确答案:B

解析:PMBOK2012 12.3.1.4/ PMBOK2012 12.1.2,改变固定费合同的唯一方法是商谈合同变更,通常,以变更令的形式出现。

 

7:因为完成可交付成果12 需要额外的资源技能,1期的实际成本为55,000美元。项目的可交付成果和质量是不可协商的。在II期开始前,项目经理应该怎么做?

The actual cost of phase I is US$55,000, because additional resource skill sets were required to complete both deliverables I and 2. The deliverables and quality of the project are non-negotiable. Before the opening of phase II occurs, what should the project manager do?

A:确保具有批准增加20000美元预算的变更管理文件。

Ensure there is a change management document approving the additional US$20.000 to the budget

B:验证II期资源需求的项目计划。

Validate the project plan for phase its resource requirements

C:确定如何从II期或III期削减20,000美元。

Determine how US$20,000 will be cut from phase II phase III

D:确定干系人应重新考虑II期或III期的哪些可交付成果

Determine which deliverables from phase II of phase 3 the stakeholders should reconsider

正确答案:B

解析:项目成本管理 因为项目的可交付成果和质量是不可协商的,因此第二三阶段也会有可交付成果12,条件不变的情况下也会增加额外的资源技能,因此需要再第二期开始之前重新进行验证成本计划。又因为第二期还有其它第一期没有包含的可交付成果,因此不确定是否只用增加20000A不准确。选B

 

8:签约公司未达到质量标准,并且可交付成果频繁延迟. 项目经理发现,现有合同条款无法确保卖方提高绩效. 为避免卖方的低绩效,项目经理本应采取何种行动?

A contracted firm is not meeting quality standards and the deliverables are frequently late. The project manager discovers there are no existing contract terms that could ensure a better. What should have been done by the project manager to prevent the seller’s low performance?

A:让项目经理团队执行影响分析 

Have the project manager’s team do an impact analysis

B:实施采购绩效审查

Conduct procurement performance reviews

C:实施风险再评估

Conduct a risk reassessment

D:参与合同的详细拟定

Be involved during the contract elaboration

正确答案:B

解析:参见PMBOK2012 12.3.2.2 ,考点:采购绩效审查。

 

9:采购审计指对从规划采购过程到控制采购过程的整个采购过程的结构性回顾。采购审计的主要目标是什么?

A procurement audit is a structured review of the procurement process from the Plan Procurements process through Control Procurements. What is the primary objective of a procurement audit?

A:测定你目前的合同问题,以便对合同条款进行更改和修正

Determine the issues with your present contract so that the contract terms can be modified or improved

B:鉴别成功和失败从而能借鉴到此项目或执行组织的其他项目的采购事项

Identify successes and failures that warrant transfer to other procurement items on this project or to other projects within the performing organization

C:确保卖方按照合同所列条款执行

To ensure that the seller is following all the terms listed in the contract

D:确保买方按照合同所列条款执行

To ensure that the buyer is following all the terms listed in the contract

正确答案:B

解析:PMBOK2012 12.4.2.1

 

10:卖方角度,在下述哪种情况下,合同被视为已经收尾

From the seller's point of view, the contract is considered closed when:

A:工作范围已经完成

Scope of work is complete

B:经验教训已经完成

Lesson learned is complete

C:档案已经完成

The archives are complete

D:最终付款已经支付

Final payment is made

正确答案:D

解析:在合同环境下,当买方支付合同尾款,卖方视同已履行了合同全部义务,合同收尾完成,卖方财务可进行内部项目决算。

0

阅读 收藏 喜欢 打印举报/Report
前一篇:PMP每日10题
后一篇:PMP每日10题
  

新浪BLOG意见反馈留言板 欢迎批评指正

新浪简介 | About Sina | 广告服务 | 联系我们 | 招聘信息 | 网站律师 | SINA English | 产品答疑

新浪公司 版权所有