加载中…
个人资料
  • 博客等级:
  • 博客积分:
  • 博客访问:
  • 关注人气:
  • 获赠金笔:0支
  • 赠出金笔:0支
  • 荣誉徽章:
正文 字体大小:

PMP每日10题

(2016-01-19 13:56:47)
标签:

pmp

练习题

分类: PMP-国际项目管理认证

1:目前有两家公司要签署一个固定价格加奖金的合同。双方已经谈妥:合同的目标成本是200,000美元,目标费是30,000美元,因此合同的目标价格是230,000美元。买方还设定了270,000美元的最高价以及七三开的分成比率。如果卖方以170,000美元的实际成本完成了合同,除了合同的成本外,买方还要付给卖方多少费用?

A buyer has negotiated a fixed-price incentive contract with the seller. The contract has a target cost of $200,000, a target profit of $30,000, and a target price of $230,000. The buyer has also negotiated a ceiling price of $270,000 and a share ratio of 70/30. If the seller completes the contract with actual costs of $170,000, how much profits will the buyer pay the seller?

A21,000美元

21000

B35,000美元

35000

C39,000美元

39000

D51,000美元

51000

正确答案:C

解析:目标成本200000,实际成本170000,节约200000-170000=30000,按70/30分配,卖方得到奖金30000*30%=9000,原约定的奖金是30000,因此总奖金WE30000 9000=39000,此时合同价格=实际成本 奖金=170000 39000=209000,没有超过270000的最高价,因此买方实际支出的奖金为39000

 

2:管理层告诉项目经理外包一部分项目给一公司,该公司与管理层合作过很多次。在这种情况下,项目经理最应该关心的是:

Management tells a project manager to subcontract part of the project to a company that management has worked with many times. Under these circumstances, the project manager should be MOST concerned about:

A:确保该公司有资格完成该项目

making sure the company has the qualifications to complete the project.

B:满足管理层的时间预期

meeting management’s expectations of time.

C:外包工作的成本

the cost of the subcontracted work.

D:合同条款

the terms and conditions of the contract.

正确答案:A

解析:第一件事应该是这种情况是否道德,它是否违反公司的章程或法律。如果它不违反,那么最好检查资格(选项A)。比较而言,如果供方资格有问题,则项目风险最大。

PMBOK2012 12.2.1.8潜在的和以往的合格卖方清单

 

3:如果初步计划的完工日期迟于期望日期,则项目经理应考虑的第一步行动是什么?

If the end date of an initial plan is later than the desired date, what is the FIRST action the project manager should consider?

A:评审当前的项目资源情况

Reviewing current resource on the project

B:确定是否有更多工作能够并行

Determining whether more work can be done in parallel

C:在最早开始日期开始关键路线活动

Starting critical path activities at their early start dates.

D:为任何负时差活动协商工作范围变化

Negotiating a change in scope for an activities with negative float

正确答案:B

解析:B-历时压缩-快速跟进(把正常情况下按顺序执行的活动或阶段并行执行。)

 

4:项目经理想要评估影响生产线效率的各种因素。若要系统性的评估对项目总体成果最有影响的所有关键因素,应使用下列哪一项工具?

A project manager would like to evaluate the various factors that influence efficiencies in a production line. Which of the following tools should be used to evaluate systematically all key factors having the most influence on the overall outcome of the project

A:帕累托分析

Pareto analysis

B:标杆对照

Benchmarking

C:实验设计

Design of experiments

D:成本-效益分析

Cost-benefit analysis

正确答案:A

解析:帕累托图是一种按发生频率排序的特殊直方图,显示每种已识别的原因分别导致了多少缺陷。控制问题,除A外其他均是规划工具。

 

5:下列选项中,谁将参与变更控制委员会?

Who participates in the change control board?

A:项目经理

Project manager

B:职能经理

Functional managers

C:项目干系人

Stakeholders

D:项目经理和职能经理

Project manager and functional managers

正确答案:C

解析:PMBOK2012 术语表

变更控制委员会 Change Control Board (CCB):一个正式组成的团体,负责审议、评价、批准、推迟或否决项目变更,以及记录和传达变更处理决定。

 

6:对于未来可能给项目带来问题的一些事件,下列哪一项最能引起项目团队的警惕?

Which of the following BEST alerts the project team to those issues that may cause future problems to the project?

A:工作绩效信息

Work performance reports

B:工作分解结构(WBS)

Work breakdown structure (WBS)

C:质量管理计划

Quality management plan

D:风险偏差报告

Risk variance reports

正确答案:A

解析:工作绩效信息是对收集到的绩效数据的组织和总结。这些绩效数据通常根据干系人所要求的详细程度展示项目状况和进展信息。出处10.3.3.1A包含了BCD所述的内容。

 

7:项目经理在项目执行阶段已经收集了工作绩效信息。此项活动的主要目的是什么?

A project manager has been collecting work performance information during the project execution phase. What is the main purpose of this action?

A:监测成本,进度,和可交付状态

To monitor cost, schedule progress, and deliverable status.

B:监测小组成员执行的项目进程

To monitor team member performance in the project

C:评估项目团队的培训需求

To assess training requirements within the project team

D:更新项目管理计划

To update the project management plan

正确答案:A

所属知识领域:项目整合管理。

所属过程组:监控过程组。

出处:PMBOK2012 2012 4.4.1.5

解析:收集项目活动信息是项目进展过程中的一项常规工作。此类信息可涉及各种绩效情况,包括(但不限于):可交付成果的状态;变更请求的落实情况;预测的完工尚需估算。

 

8:项目的客户告诉项目经理他已经没钱了,不能再支付该项目。项目经理应该首先做什么?

The customer on a project tells the project manager he has run out of money to pay for the project. What should the project manager do FIRST?

A:推迟进度中的多数项目工作,以给客户时间去寻找资金

Shift more of the work to later in the schedule to allow time for the customer to get the funds.

B:进入行政收尾

Enter administrative closure.

C:停止工作

Stop work.

D:解散一部分项目团队

Release part of the project team.

正确答案:B

解析:每个项目都必须收尾,行政收尾给执行机构带来好处,所以停止工作(选项C)不对。选项AD不能解决这个问题,它们只是推迟处理它。

 

9:项目经理很高兴公司在新地区取得项目。项目经理识别了该项目风险并予以排序。项目经理接下来应采取下列哪项行动?

A project manager is pleased the company has obtained a project in a new geographic location. The project manager identifies and prioritizes the risks of this project.Which of the following actions should the project manager take next?

A:启动风险过程

Initiate the risk process

B:识别威胁和机遇

Identify threats and opportunities

C:计划促进机会并降低威胁

Plan to enhance opportunities and reduce threats

D:审查并更新风险信息

Review and update risk information

正确答案:C

所属知识领域:项目风险管理。

所属过程组:规划过程组。

解析:识别风险,并排序,说明已经完成了定性风险分析。可以进入规划风险应对。AB选项此时已经完成。D选项还未开始。

 

10:工程部门想让项目的目标是吞吐量提高10%。信息技术部门想使投入该项目的资源不多于其拥有的5%。管理层,也是你的领导,想让项目团队减少纳税义务。你能做的最好的事是:

The engineering department wants the project objective to be a lo percent improvement in throughput. The information technology department wants no more than five percent of its resources to be used on the project. Management, who is also your boss, wants the project team to decrease tax liability. The BEST thing you can do is:

A:使计划满足所有的目标

put a plan together that meets all the objectives.

B:让这些人讨论得出一个目标

have these people get together and agree on one objective.

C:考虑工程部门和信息技术部门的目标,而为管理层的目标召开进一步的会议

include the engineering and information technology objectives but hold further meetings regarding management's objective.

D:只考虑管理层的目标

include only management's objective.

正确答案:C

解析:所有的交付成果必须能量化。管理层的目标不能计量,因此需要更多的工作。这就是说选项D不对。各方都不同意所有的目标(选项B)。所有的目标应被满足,但是它们必须要能量化,所以选项A不对。你需要和管理层进行更多的讨论,所以你才能使这些目标量化。

0

阅读 收藏 喜欢 打印举报/Report
前一篇:PMP每日10题
后一篇:PMP每日10题
  

新浪BLOG意见反馈留言板 欢迎批评指正

新浪简介 | About Sina | 广告服务 | 联系我们 | 招聘信息 | 网站律师 | SINA English | 产品答疑

新浪公司 版权所有