2005年
第一篇
21:题干:In the opening paragraph, the author
introduces his topic by
答案C:making a
comparison
原文(86-05):But a study by Sarah Brosnan and Frans
de Waal of Emory University in Atlanta, Georgia, which has just
been published in Nature, suggests that it is all too monkey, as
well.
要点:作者第一段的目的只是为了引出话题。这题的创新在于不再是问你话题是什么(主旨题)或举例子的目的是什么(功能题),而是为你作者是如何提出话题的。答案在最后一句,找出主干:a
study suggests it is all too monkey.前面提到了all too
human,明显是monkey和human之间的关系,答案集中在A,contrast(一正一反的对比),C,comparison(两个相似的类比),
从as well可以看出明显是类比,答案C。
22. 题干:The statement “it is all too monkey” (Last line,
paragraph l) implies that
答案B:resenting unfairness is also monkeys'
nature
原文(86-01):Everybody loves a fat pay rise. Yet
pleasure at your own can vanish if you learn that a colleague has
been given a bigger one. Indeed, if he has a reputation for
slacking, you might even be outraged.
要点: all too monkey结合第一题可知all too
human,知道了人类自然猴子也一样。从第一句可以看出,人类是痛恨不平等的。
23.题干: Female capuchin monkeys were chosen for the research most
probably because they are
答案A:more inclined to weigh what they get.
原文(86-10):Above all, like their female human
counterparts, they tend to pay much closer attention to the
value of “goods and services” than males.
要点:文中列了很多原因,但是most probably表明要最重要的理由。above
all符合这一点。more inclined to weigh what they get与pay more attention to
the value of “goods and services” than males.
24. 题干:Dr. Brosnan and Dr. de Waal have eventually found in
their study that the monkeys
答案C:will not be co-operative if feeling
cheated.
原文(86-23):Indeed, the mere presence of a grape in
the other chamber (without an actual monkey to eat it) was enough
to induce resentment in a female capuchin.
要点: induce resentment与not be co-operative
if feeling cheated同义转化。
25. 题干:What can we infer from the last paragraph?
答案B:Human indignation evolved from an uncertain
source.
原文(86-30):However, whether such a sense of
fairness evolved independently in capuchins and humans, or whether
it stems from the common ancestor that the species had 35 million
years ago, is, as yet, an unanswered question.
要点:uncertain与unanswered转化。
第二篇
26. 题干:An argument made by supporters of smoking was that
答案C:people had the freedom to choose their own
way of life.
原文(87-03):That the antismoking lobby was out to
destroy our way of life and the government should stay out of the
way?
要点: way of
life重现
27. 题干:According to Bruce Alberts, science can serve as
答案D:a
guide
原文(88-12):But
science does provide us with the best available guide to the
future
要点:but之后是重点,guide原词再现。
28. 题干:What does the author mean by “paralysis by analysis”
(Last line, paragraph 4)
答案A:Endless studies kill action
原文(81-21):Instead of a plan of action, they
continue to press for more research-a classic case of “paralysis by
analysis”.
要点:instead of a plan
of action,说明没有采取行动。
29. 题干:According to the author, what should the Administration
do about global warming
答案D:Take some legislative measures.
原文(88-23):If the Administration won't take the
legislative initiative, Congress should help to begin
fashioning conservation measures.
要点:legislative
initiative与legislative measures转化。
30. 题干:The author associates the issue of global warming with
that of smoking because
答案B:a
lesson from the latter is applicable to the former
原文(87-06):There are upsetting parallels today, as
scientists in one wave after another try to awaken us to the
growing threat of global warming.
要点:这题又回到文章开头,parallel表明两者的关系。吸烟和温室效应都要引起人民的关注,同时行动也很重要。
第三篇
31. 题干:Researchers have come to believe that dreams
答案A:can be modified in their courses.
原文(89-06):Now researchers suspect that dreams are
part of the mind's emotional thermostat, regulating moods while the
brain is “off-line”
要点:modify与regulate转化。
32. 题干:By referring to the limbic system, the author intends to
show
答案C:the relation of dreams to emotions.
原文(89-16):“We wake up from dreams happy of
depressed, and those feelings can stay with us all day” says
Stanford sleep researcher Dr, William Dement.
要点:feelings与emotions转化。
33. 题干:The negative feelings generated during the day tend
to
答案D:show up in dreams early at night.
原文(89-19):The link between dreams and emotions
shows up among the patients in Cartwright’s clinic. Most people
seem to have more bad dreams early in the night, progressing toward
happier ones before awakening, suggesting that they are working
through negative feelings generated during the day.
要点:have more bad
dreams early in the night与show up in dreams early at night同义转化。
34.题干:Cartwright seems to suggest that
答案D:dreaming may not entirely belong to the
unconscious.
原文(89-25):And this process need not be left to
the unconscious. Cartwright believes one can exercise conscious
control over recurring bad dreams..
要点:need not 与may not
entirely转化。
35. 题干:What advice might Cartwright give to those who sometimes
have bad dreams?
答案A:lead your life as usual.
原文(90-34):For the rest of us; the brain has its
ways of working through bad feelings. Sleep-or rather dream-on it
and you'll feel better in the morning.
要点:sleep on
it指的就是lead your life as usual
第四篇
36.题干: According to Mc Whorter, the decline of formal
English
答案B:is but all too
natural in language development.
原文(90-09):Mr.McWhorter’s
academic speciality is language history and change, and he sees
gradual disappearance of “whom” ,for example, to be natural and no
more regrettable than the loss of the case-endings of Old
English
要点:to be natural再现。
37. 题干:The word “talking” (Line5, paragraph3) denotes
答案D:informality
原文(91-16):In both oral and written
English,talking is triumphing over speaking, spontaneity over
craft
要点:informality与spontaneity转化。
38. 题干:To which of the following statements would Mc Whorter
most likely agree?
答案A:Logical thinking is not necessarily related
to the way we talk.
原文(91-23):He is not arguing, as many do, that we
can no longer think straight because we do not talk proper.
要点:两者同义转化。
39. 题干:The description of Russians' love of memorizing poetry
shows the author's
答案B:appreciation of their efforts.
原文(91-27):Mr. McWhorter acknowledges that formal
language is not strictly necessary, and proposes no radical
education reforms-he is really grieving over the loss of something
beautiful more than useful.
要点:可以体会出作者对他们的赞赏。
40. 题干:According to the last paragraph, “paper plates” is to
“china” as
答案C:“functional” is to “artistic”.
原文(91-28):he is really grieving over the loss of
something beautiful more than useful.
要点:functional与useful转化,beautiful与artistic转化。
加载中,请稍候......