天津高考英语阅读原题+解题分析(2016年B)
(2020-03-28 08:21:13)
标签:
2016年天津高考英语2020高考高考阅读天津高考阅读 |
分类: 高考阅读指导 |
2016天津-B
Every man wants his son to be somewhat of a clone, not in features but in footsteps. As he grows you also age, and your ambitions become more unachievable. You begin to realize that your boy, in your footsteps, could probably accomplish what you hoped for. But footsteps can be muddied and they can go off in different directions.
My son Jody has hated school since day one in kindergarten. Science projects waited until the last moment. Book reports weren’t written until the final threat.
I’ve been a newspaperman all my adult life. My daughter is a university graduate working toward her master’s degree in English. But Jody? When he entered the tenth grade he became a “vo-tech” student(技校学生). They’re called “motorheads” by the rest of the student body.
When a secretary in my office first called him “motorhead”, I was shocked. “Hey, he’s a good kid,” I wanted to say. “And smart, really.”
I learned later that motorheads are, indeed, different. They usually have dirty hands and wear dirty work clothes. And they don’t often make school honor rolls(光荣榜).
Since that first repair job, a broken air-conditioner, a non-functioning washer and a non-toasting toaster have been fixed. Neighbors and co-workers trust their car repairs to him.
These kids are happiest when doing repairs. They joke and laugh and are living in their own relaxed world. And their minds are bright despite their dirty hands and clothes.
I have learned a lot from my motorhead: publishers need printers, engineers need mechanics, and architects need builders. Most important, I have learned that fathers don’t need clones in footsteps or anywhere else.
My son may never make the school honor roll. But he made mine.
41. What used to be the author’s hope for his son?
A. To avoid becoming his clone.
C. To develop in a different
direction.
42. What can we learn about the author’s children?
A. His daughter does better in
school.
C. His son tried hard to finish
homework.
43. The author let his son repair the car because he believed that_______.
A. his son had the ability to fix
it.
C. it wouldn’t cause him any more
loss
44. In the author’s eyes, motorheads are _______.
A. tidy and hardworking
C. lazy but bright
45. What did the author realize in the end?
A. It is unwise to expect your child to follow your path.
B. It is important for one to make the honor roll.
C. Architects play a more important role than builders.
D. Motorheads have greater ability than office workers.
【语篇解读】这是一篇记述式文章。作者一开始希望自己的儿子能效仿他,完成他没有实现的目标。但是他的儿子学习成绩不理想,只上了技校。一次作者的车坏了,儿子和同学帮助作者修好了车,让作者改变了自己的看法。
41.D 细节理解题。根据第一段You begin to realize that your boy, in your footsteps, could probably accomplish what you hoped for.
42.A.推理判断题。根据第三段My daughter is a university graduate working toward her master’s degree in English.
43.C 细节理解题。根据第六段I doubted it, but let him go ahead, for I had nothing to lose.
44.B 推理判断题。根据倒数第三段。
45.A 细节理解题。根据倒数第二段Most important, I have learned that fathers don’t need clones in footsteps or anywhere else.

加载中…