高一英语阅读理解试题(生活类6-10篇)
(2011-03-23 21:50:18)
标签:
高一英语高考阅读高一阅读杂谈 |
分类: 正贤英语高一英语系列 |
1. Generally speaking, a child likes ______.
2. According to the passage, now we have good habits such
as
A. the social
conditions
C. our friends’ kind
help
3. At the end of the story the writer says "And if anyone tells you
that he has no bad habits, you can be sure that he must have the
worst habit of all". Here what do you suppose the worst habit
is?
A.
Reading.
4. Which of the following is NOT true to the passage?
A. It is very difficult to get rid of our habits.
B. At different ages people have different bad habits.
C. Giving up smoking is as difficult as giving up other bad
habits.
D. Sucking thumbs is a young child’s bad habit.
【答案与解析】本文主要讲人在不同的年龄阶段有不同的坏习惯,并且这些习惯都是很难改掉的。
1. B。细节题。根据 …in childhood, it’s nail-biting 可知答案为B。
2. D。细节题。根据第1段 …your mother’s efforts to train you. The good habits
you now have in such matters as personal cleanliness were part of
this early training 可知答案为D。
3.
D。判断题。根据常识每个人或多或少都有一点坏习惯,所以说如果一个人说他没有坏习惯,他就是在说谎;而在所有的这些坏习惯中,说谎是个最大的坏习惯。所以此题答案为D。
4. D。细节题。根据原文A、B、C 三项说法是正确的;根据原文第2段 In babyhood, it’s
thumb-sucking; in childhood, it’s nail-biting 可知 D 项说法是错误的,所以此题答案为
D。
How do you address(称呼) people in English when you want to talk to
them? The following may be some simple rules the beginners should
follow.
1. When talking to strangers there is often no special form of
address in English. Usually, if you want to catch the attention of
a stranger it is necessary to use such phrases as “Excuse
me”.
2. In British English “Sir” and “Madam” are considered to be too
formal(正式) for most situations. They are used mostly to
customers(顾客) in shops or restaurants. While in American English
“Sir” and “Madam” are not so formal and are commonly used between
strangers, especially with older people whose names you don’t
know.
4. There are many other forms of address which can be used between
friends and strangers. However, many of these are limited in
use.
1. According to the passage, “Excuse me” is mainly used to
______.
2. If John Smith is your best friend, according to the passage you
should often call him ______.
3. Which of the following is NOT true?
C. “Pal” and “mate” are usually only used between men.
D. While addressing friends, people just use their first
names
4. The passage is most likely taken from an English _______.
A.
textbook
【答案与解析】本文主要介绍了在英国当你想和他人谈话时,怎样称呼他们才最合适。
1. C。细节题。根据第1条 if you want to catch the attention of a strange it
is necessary to use such phrases as “Excuse me” 可知答案为 C。
2. A。细节题。根据第3条 If you are friends, use their first names 可知答案为
A。
3. B。细节题。根据原文可知 A、C、D 三项说法是正确的;根据第3条 if your relationship is more
formal, use “Mr”, “Mrs”, etc, before their family names可知 B
项说法是错误的,所以此题答案为 B。
4. A。判断题。根据常识可知 card(卡片)、storybook(故事书)、grammar
book(语法书)里都不能有这种文章,只有 textbook(课本)中才可能有这种文章,所以答案为 A。
People are so busy these days that many people have no time to
cook. This becomes a problem, because most families love home
cooking! The food tastes good and warm, and a family meal brings
everyone together. In some families, meals are often the only times
everyone sees one another at the same time.
Another reason people enjoy home cooking is that it is often a way
of showing love. A parent who makes some cookies is not just
satisfying a child’s sweet tooth. She or he is sending a message.
The message says, “I care about you enough to spend an hour making
cookies that you will eat up in 15 minutes if I let you.”
There is also something about the smell of home cooking. The smell
of home cooking pleases people of all ages. It makes most of us
feel good and loved, even if we are the ones doing the cooking!
Next time you smell a cake making, stop for a moment and pay
attention to your mood(心情).
1. Why do fewer people cook now?
A. They are lazy.
C. Many people don’t like cooking.
2. A parent spends an hour making cookies _______.
A. just to satisfy her or his child’s sweet tooth
B. only to send a message
C. to let a child eat up in 15 minutes
D. often to show her or his love
3. The writer thinks the smell of home cooking _______.
A. makes us happy
B. makes us be interested in cooking
C. makes us pay attention to our mood
D. makes us love others
4. What’s the main idea of this passage?
A. Family meals are important.
C. People are too busy to cook.
【答案与解析】本文讲述了人们很喜欢家常饭菜的原因。因为家里做的饭菜代表着美味、温暖、爱心,同时给家人带来心情的愉悦。
1. B。文章第1句people are so
busy...(人们太忙了,所以很多人没时间在家做饭),根据此句可知如今人们很少在家做饭的原因是B。
2.
A。文章第2段说父母传递的一个信息是:我用了一个小时给你做饭,如果你爱我,你要在15分钟内吃完。由此可推知如果用了一个小时做饭,显示了他们对小孩的爱。
3. A。家常饭菜让人闻了会怎样?文章第3段第2句可告诉我们:家常饭的香味能够让不同年龄的人高兴。由此可知选A。
4. A。文章通过写人们对家常菜的喜爱及家常菜给人们带来的快乐说明在家做饭是很重要的。
(10)
One silly question I simply can’t stand is “How do you feel?”
Usually the question is asked of a man in action—a man on the go,
walking along the streets, or busily working at his desk. So what
do you expect him to say? He’ll probably say, “Fine, I’m all
right,” but you have put a bug(小虫子) in his ear—maybe now he’s not
sure. If you are a good friend, you may have seen something in his
face, or his walk, that he overlooked(忽略) that morning. It starts
worrying him a little. First thing you know, he looks in a mirror
to see if everything is all right, while you go merrily on your way
asking someone else “How do you feel?” Every question has its time
and place. It’s perfectly acceptable, for instance, to ask “How do
you feel?” if you’re visiting a close friend in the hospital. But
if the fellow is walking on both legs, hurrying to take a train, or
sitting at his desk working, it’s silly to ask him that silly
question. When George Bernard Shaw, the famous writer of plays, was
in his eighties, someone asked him. “How do you feel?” Shaw put him
in his place. “When you reach my age”, he said, “either you feel
all right or you’re dead.”
1. According to the writer, greetings such as “How do you feel?”
_______.
A. show one’s consideration for others
C. are proper to ask a man in action
2. The question “How do you feel?” seems to be correct and suitable
when asked of
A. a man working at his desk
B. a person having lost a close friend
C. a stranger who looks somewhat worried
D. a friend who is ill
3. George Bernard Shaw’s reply in the passage shows
his
A.
cheerfulness
C.
ability
4. “You’ve put a bug in his ear” means that
you’ve
A. made him
laugh
C. made fun of
him
【答案与解析】文章告诉我们,在通常情况下,我们不宜用How do you feel?
来问候别人,除非你是看去看望住院的好友。
1. D。判断题。根据第1句话One silly question I simply can’t stand is “How do
you feel?” 可以看出作者的鲜明观点。
2. D。语义理解题。根据 It’s perfectly acceptable, for instance, to ask “How
do you feel?” if you’re visiting a close friend in the hospital
可以看出答案选D。
3. B。判断题。从最后一句话,即萧伯纳的答语“When you reach my age,” he said, “either
you feel all right or you’re dead.” 可以看出他的聪明所在。
4. D。语义理解题。从第1段中的 It starts worrying him a little 可以判断出该句的含义。