加载中…
个人资料
  • 博客等级:
  • 博客积分:
  • 博客访问:
  • 关注人气:
  • 获赠金笔:0支
  • 赠出金笔:0支
  • 荣誉徽章:
正文 字体大小:

Life is filled with challenges.完形填空

(2016-02-24 19:38:17)
本文系2007年山东英语高考完形填空试题。附:原题及解析)

Life is filled with challenges. As we get older we come to realize that those challenges are the very things that shape us and make us who we are, it is the same with the challenges that come with friendship

When we are faced with a challenge, we usually have two choices. We can try to beat it off, or we can decide that the thing presenting the challenge isn’t worth the comment and call it quits. Although there are certainly times when calling it quits is the right thing to do, in most cases all that is needed is commitment and communication.

When we are committed to something, it means that no matter how painful or how uncomfortable something is, we will always choose to face it and work it through instead of running away from it. Communication is making a space for discussion and talking about how you feel as opposed to just saying what the other person did wrong. If you can say to a friend, “I got my feelings hurt,” rather than “You hurt my feelings,” you are going to be able to solve the problem much faster.

In dealing with many challenges that friendship will bring to you, try to see them for what they are: small hurdles you need to jump or what on your way through life. Nothing is so big that it is impossible to get over, and hurt only serves to make us stronger. It’s all part of growing up, it happens to everyone, and some day you will look back to all of this and say, “Hard as it was, it made me who I am today. And that is a good thing.

生活总是充满挑战。当我们成长我们逐渐意识到那些挑战是塑造我们并且让我们成为我们自己,对于友谊来说它同样是挑战。

当我们面对挑战时,我们通常有两个选择。我们可以设法挑战它,或者我们可以认为挑战的事不值一提并且停止。虽然在一定情况下,停止是需要的要做的正确的事,但在许多情况下需要的是交流。

当我们交流时,它意味着,无论痛苦或多么难受,我们总将选择面对它而不是逃避。交流为我们提供空间讨论并且谈论你的感受与这相对的是别人做错了什么。如果您能对朋友说:“我感觉受伤了”,而不是“你伤害了我的感觉”,那么你能快速地解决问题。

在面临挑战时,友谊将会让你看清他们是什么:您需要跳越小障碍。没有什么事情是不可以跨越的,并且困难使我们成长。它是成长的所有部分,它发生在大家身上,并且某一天您会回忆,并且会说:“困难,它成就了我。并且那是一件有意义的事。”

附:原题及解析

Life is filled with challenges. As we get older we ____36___ realize that those challenges are the very things that ____37___ us and make us who we are, it is the same with the challenges that come with ____38____.

When we are faced with a challenge, we usually have two ____39____. We can try to beat it off, or we can decide that the thing ____40____ the challenge isn’t worth the ____41____ and call it quits. Although there are certainly ____42____ when calling it quits is the right thing to do, in most _____43____ all that is needed is ____44____ and communication.

When we are committed to something, it means that no matter how ____45____ or how uncomfortable something is, we will always choose to ____46____ it and work it through instead of running away from it. Communication is making a ____47____ for discussion and talking about how you feel as opposed to just saying what the other person did wrong. ____48____ you can say to a friend, “I got my feelings hurt,” ____49____ “You hurt my feelings,” you are going to be able to solve the problem much faster.

In dealing with many challenges that friendship will bring to you, try to see them for ___50___ they are: small hurdles you need to jump or __51____ on your way through life. Nothing is so big that it is _____52____ to get over, and hurt only ___53___ to make us stronger. It’s all part of growing up, it _____54____ to everyone, and some day you will _____55____ all of this and say, “Hard as it was, it made me who I am today. And that is a good thing.”

36. A. seem to        B. come to       C. hope to       D. try to

37. A. design         B. promote       C. direct        D. shape

38. A. confidence     B. pressure      C. friendship    D. difficulty

39. A. opportunities  B. expectations  C. choices       D. aspects

40. A. demanding      B. deserving     C. predicting    D. presenting

41. A. comment        B. loss          C. trouble       D. expense

42. A. spans          B. times         C. dates         D. ages

43. A. cases          B. fields        C. parts         D. occasions

44. A. assessment     B. commitment    C. encouragement D. adjustment

45. A. doubtful       B. shameful      C. harmful       D. painful

46. A. keep           B. control       C. face          D. catch

47. A. space          B. plan          C. topic         D. room

48. A. If             B. As            C. While         D. Unless

49. A. other than     B. rather than   C. or rather     D. or else

50. A. what           B. who           C. where         D. which

51. A. pass by        B. come across   C. get through   D. run over

52. A. unnecessary    B. necessary     C. impossible    D. possible

53. A. serves         B. means         C. aims          D. attempts

54. A. opens          B. appeals       C. goes          D. happens

55. A. look down on   B. look back to  C. look forward to D. look up to

 

答案及解析:

36.     B。因为前面有as we grow older这一过程,所以要选择come to realize,表示“逐渐认识到……”。

37.     D。shape在这儿是动词,表示“塑造”。选择该词与下文中的make us who we are意思相一致。

38.     C。根据本文的整体内容以及最后一段的第一句判断,本文的主旨是challenges in friendship。

39.     C。根据下文中的we can beat it off, or we can decided that…判断,此处应该是讲到我们有两种选择。

40.     D。词意辨析题。presenting the challenge是现在分词短语作定语,修饰the thing,presenting是to show something的意思。

41.     C。上文中讲到的第一种选择是beat it off是表示“击退”,而第二种是对于不值得去做的可以call it quits,表示停止去做,即“放弃”。

42.     B。times在这儿表示时候,相当于sometimes。

43.     A。in most cases是固定搭配,意思是在大多数情况下。

44.     B。根据下一段的第一句话,可以判断这儿应该填commitment,而且根据下一段中对于该词的解释,commitment的意思是“承担义务、责任”。

45.     D。painful与下文中的uncomfortable属于同一范畴。

46.     C。根据下文中的instead of running away from it可以推测这儿应该填face,“面对”的意思。

47.     A。space这儿表示空间。该空之前有一个不定冠词“a”,说明该词是可数名词,而room做可数名词时只有“房间”的意思,所以据此可以排除选项room;而space做可数名词时意思是an area, especially one used for a particular purpose,这儿的purpose就是后面的discussion,所以我们判断是space。

48.     A。根据句子上下文逻辑判断应该选择If。

49.     B。表示选择,亦即“我的感情受到了伤害”而不是“你伤害了我的感情”。

50.     A。

51.     C。该句是倒装句,正常语序应该是You need to jump or get through on your way through life。

52.     C。该句的意思是没有什么大不了的事无法逾越。

53.     A。其他选项均有主观的成分,但主语是hurt,因此选择serve,表示作者对于hurt的乐观的态度。

54.     D。意思是每个人在成长过程中都要经历这种请况。

55.     B。该句中的some day是表示将来的某一天。自然要选择look back to,表示“回忆、回顾”。

 

简析:

选材特点:

一改传统的夹叙夹议的选材,选择了一篇议论文,文章中心突出,立意新颖,文章结构的逻辑性和层次感较强,注重考查了考生篇章结构的分析能力和文章主题的理解能力。

解题技巧:

综观全文:friendship à challenges à two options/choices à beat it off or call it quits à commitments and communication à optimistic conclusion

文章的第一段属于全文主题的导入,由life is filled with challenges到challenges are the very things that ________ (shape) us and make us who we are再到it is the same with the challenges that come with _______ (friendship),层层递进,由浅入深,引出主题。

考生在做题时既要考虑文章整体结构的逻辑性,又要考虑内容细节的连贯性,还要调用平时所学语言知识。

friendship:结合文章的整体内容得出答案;设问:What is the best title of the passage? How to deal with challenges in friendship?

shape:结合句子下文的make us who we are得出答案;构词法知识:shape用作动词。

请你来分析以下几段的思路好吗?

 

启发:

在平时训练中,注重选材的多样性,注重文章整体结构的把握,注重作者观点及思路的分析,注重文章中前后信息的关联。

0

阅读 收藏 喜欢 打印举报/Report
后一篇:写作训练1
  

新浪BLOG意见反馈留言板 欢迎批评指正

新浪简介 | About Sina | 广告服务 | 联系我们 | 招聘信息 | 网站律师 | SINA English | 产品答疑

新浪公司 版权所有