加载中…
个人资料
ShopWonder
ShopWonder
  • 博客等级:
  • 博客积分:0
  • 博客访问:142,601
  • 关注人气:4
  • 获赠金笔:0支
  • 赠出金笔:0支
  • 荣誉徽章:
访客
加载中…
好友
加载中…
评论
加载中…
留言
加载中…
博文
标签:

熱量消耗

分类: 綜合資訊
夏天系露肉嘅大好時機,呢個時候減肥就成了我哋嘅首要任務,但系總會有一些情況系已經堅持着非常刻苦嘅訓練,卻依舊減唔下一身肥膘。
我哋需要了解嘅系其實我哋喺減脂階段,更應該注意嘅系熱量嘅攝入;當我哋攝入嘅熱量跟消耗嘅熱量等同時,體重便唔會發生變化;當我哋攝入嘅熱量比消耗嘅熱量更多時,體重就會增加;當我哋攝入嘅熱量比消耗嘅熱量更少時,體重才會下降。
當我哋嘅目的系增肌或系減脂時,就需要確保熱量消耗更多,攝入更少。但有一些情況嘅出現,會讓你感覺運動量已經很大,卻絲毫冇得到有效嘅運動效果。
阅读  ┆ 评论  ┆ 转载 ┆ 收藏 
标签:

直立划船

重量訓練

分类: 綜合資訊
你喺網上可以睇到許多網紅健身教程,但殊唔知呢些教程會讓你喺運動過程中身體受損。
喺許多物理治療師嘅建議中,類似直立劃船和頸後高位下拉呢些動作已經被摒棄,呢個系因為直立劃船呢個動作會導致大臂內旋,導致岡上肌受擠壓過度造成肩峰撞擊;而像頸後呢類負重動作則系會讓你嘅肩部受損。呢些足以令身體受傷嘅動作其實都該被丟棄。
盡管你會講果個系因為你嘅身體質素太差,才會因為咁嘅動作導致身體受損;但你殊唔知你冇感覺到疼痛感,唔代表你冇受傷。由於身體嘅差異性,一些人會因為感受延遲冇能察覺身體受傷,又或系一直處於重復受傷之中,累積到一定程度就會引發重傷,但你最終發現身體上嘅傷病時,嗰已經太晚了。
阅读  ┆ 评论  ┆ 转载 ┆ 收藏 
我哋喺平時健身當中如果感覺到肌肉充血,便會覺得自己嘅訓練做得很唔錯,但卻有一些時候,你嘅訓練效果會變得不如意,呢時候,你需要重新了解增肌嘅關鍵因素,才能讓訓練嚟嘅更加有效。
增肌嘅關鍵便系有效嘅訓練量,可以理解為一定時間里完成嘅有效訓練組數,而呢個公式可以列為重量*組數*次數=有效訓練量;只有呢個有效訓練組數達到增肌所需要嘅標准,才能攞得增肌效果。
有些時候,你喺訓練中做嘅次數過多,也會影響到你嘅訓練效果,甚至產生副作用。呢度還需要了解幾個關於增肌效果嘅關鍵概念。
阅读  ┆ 评论  ┆ 转载 ┆ 收藏 
标签:

分类: 綜合資訊
喺見過很多減脂運動嘅教程之中,都有一句通用嘅指導建議,采攞中低強度嘅有氧運動,像系跑步,單車訓練抑或系游泳,保持30分鍾以上嘅訓練時間。而呢30分鍾以上嘅時間,往往會讓一些唔善於運動嘅人在內心里產生抗拒,30分鍾實喺系堅持唔了啊。
咁可以尋搵到一種相對於比較舒適嘅減脂運動咩,事實上系有嘅,中等強度間歇性運動MIIT,可以達到輕松又燃脂嘅效果,而且喺呢30分鍾嘅訓練時間里唔會讓身體感覺極度疲憊,可以輕松地達到30分鍾嘅訓練時長;而經常進行減脂有氧運動嘅人可以比較輕松地讓自己處於呢個成為「舒適燃脂臨界區」嘅階段。
嗰「舒適燃脂臨界區」具有怎樣嘅定義呢?我哋嚟了解一下:
我哋都知,強度過低感覺舒適嘅運動中,像系散步呢類一定時間內消耗熱量極低嘅運動系冇辦法達到明顯
阅读  ┆ 评论  ┆ 转载 ┆ 收藏 
标签:

肌肉拉伸

啞鈴彎舉

分类: 綜合資訊
你會唔會也經常遇到呢種情況,喺健身陣時常遇到一組動作做到一半陣左手就冇力氣了,右手邊卻仲系有力氣,冇辦法順利完成目標次數。
因為普通人喺日常生活和運動過程中,都系會有傾向於使用自己習慣且較有力氣嘅一側使力。由於有力氣嘅一側得到嘅鍛煉比較多,自然肌肉力量就會比另一側強。
事實上呢個情況系非常正常嘅,特咪系發生喺健身初學愛好者身上,由於喺接觸健身之前,日常生活活動中大部分時候唔使左右手對稱用力,習慣用慣用手出力,長久之後練就慣用手強壯有力,非慣用手自然比較無力,所以喺我哋開始健身之後需要平衡用力,才會發生左右肌力唔均勻嘅問題。
阅读  ┆ 评论  ┆ 转载 ┆ 收藏 
标签:

重量訓練

減肥

分类: 綜合資訊
無論系男生仲系女生,喺健身呢一方面上,進行力量訓練都系有很多好處嘅,尤其系女生,力量訓練帶嚟嘅收益可謂頗豐。通常女性到了35歲之後,骨頭嘅質量密度系呈下降趨勢嘅,容易發生骨質疏松嘅情況,所以也就會常發生跌倒之後出現骨折嘅情況。

進行力量訓練,能夠讓骨質流失呢一現象減緩,還能改善甚至增加骨頭嘅密度,要想達到咁嘅效果,需要進行一段時間嘅力量訓練配合合理嘅飲食,需要你畀予心機。
還有,進行力量訓練可以獲得其佢好處:改善精神狀況;增加平衡感;較好嘅活動能力及耐力;減少運動損傷;消耗熱量(脂肪);維持肌肉彈性和身材曲線;保持體重。
阅读  ┆ 评论  ┆ 转载 ┆ 收藏 
标签:

分类: 綜合資訊
好像我哋從小就一直被灌輸一種「流汗多就系運動量大」嘅思維。同理,喺減脂運動過程中,流汗多減脂運動嘅效果就好,嗰究竟系唔系咁嘅呢?
事實上,出汗嘅量跟減脂嘅效果系冇乜關系嘅,所以我哋並唔得單單從排汗量嘅大小嚟衡量減脂運動嘅效果。

我哋先嚟了解一下人點解會出汗:我哋都知,人系恆溫動物,體溫系恆定嘅,一般保持喺37攝氏度左右,並且由身體嘅體溫調節系統控制,能在外界環境溫度升高嘅狀態下排除熱量,表現為流汗。
喺一般狀態下,運動強度越大,排汗量就會越多,因為隨着運動強度嘅增加,肌肉和身體嘅活動更劇烈,產熱量就會更多,體溫調節系統為了保證體溫正常,必須增加排汗量將熱量從體表散發出嚟,並冇加速燃燒體內嘅脂肪,所以系運動強度嘅大小決定排汗量嘅多少。
阅读  ┆ 评论  ┆ 转载 ┆ 收藏 
标签:

腿部訓練

增肌訓練

分类: 綜合資訊
你系唔系已經擁有健碩嘅胸肌,爆滿青筋嘅二頭肌,還有寬厚嘅肩膀?咁帥氣彪悍嘅上半身如果搭配上小臂一般粗嘅大腿,果個畫風絕對分分鍾跳戲。

很多健身小白甚至已經健身過一段時間嘅人都注重卧推、硬拉呢些上半身肌肉鍛煉嘅動作,而忽視下肢腿部嘅練習。唔好認為腿粗了唔好睇,只練上半身就夠了,往往咁會出現頭重腳輕嘅既視感,還有腿部訓練對於全身肌肉嘅增長有着必不可少嘅作用。要知腿部訓練系力量訓練嘅核心和根本。
阅读  ┆ 评论  ┆ 转载 ┆ 收藏 
标签:

代謝水平

減肥

分类: 綜合資訊
滿肚子贅肉嘅你想着如果瞓着瞓覺還能消耗更多熱量,讓自己除游泳圈。呢並唔系痴人講夢,其實有個小秘訣就系通過提高身體嘅基礎代謝率嚟燃燒更多脂肪。
嗰乜系基礎代謝呢?
基礎代謝系指人體維持生命嘅所有器官所需要嘅最低能量需要。系維持機體生命活動最基本嘅能量消耗。基礎代謝嘅能量消耗構成機體能量消耗嘅重要部分,系研究人體能量消耗以及能量需要嘅重要依據。
基礎代謝提高,燃燒嘅熱量和脂肪率就會提高,減肥嘅效果就會非常嘅顯着。我哋可以咁做:
1.唔好突然降低太大攝入嘅熱量:你如果突然降低太多熱量攝入,相較於平時嚟講,熱量降低了,身體就會認為你系處於飢餓狀態,導致身體嘅基礎代謝自動減緩,減肥效果會大打折扣,甚至對身體也會有影響。
2.早餐不可以唔食:早餐系一天中影響基礎代謝聯系最為密切嘅一餐,人喺瞓眠陣,代謝率系相對較低嘅,喺早餐時才會恢復上升,所以如果等到午餐時間才食嘢,咁你嘅上晝就白白浪費了燃燒脂肪嘅時間。
阅读  ┆ 评论  ┆ 转载 ┆ 收藏 
标签:

健身飲食

分类: 綜合資訊
依家我哋搜健身相關嘅文章,配圖大部分都系歪果仁,滿屏嘅大肌肉棒子,國人面孔嘅照片會比較少一些。所以總有一些人把國人健身基因唔行拿嚟當借口,但系「國外嘅月光總系比較圓」系真嘅咩?
我哋呢些普通嘅健身愛好者,唔系參加健美比賽,所以根本唔會有到拼天賦呢種程度。所以對於每個普通人嚟講,每個人嘅起點系一樣嘅。再睇睇中國健身第一人吳龍,佢系中國第一個獲得IFFB職業卡嘅中國人。可見天賦基因根本唔系借口。

由於美國人健身已經成為一種文化了,從少年時便開始接觸比較完善嘅系統健身,所以大部分人在學校時期都有良好嘅運動能力,像很多比較知名嘅nba運動員都系從年少就出名嘅。就系講美國人對於健身嘅意識會好很多。
而喺中國,國人嘅健身意識系最近幾年才慢慢開始嘅,所以當有人睇到一些塊頭練得比較
阅读  ┆ 评论  ┆ 转载 ┆ 收藏 
  

新浪BLOG意见反馈留言板 电话:4006900000 提示音后按1键(按当地市话标准计费) 欢迎批评指正

新浪简介 | About Sina | 广告服务 | 联系我们 | 招聘信息 | 网站律师 | SINA English | 会员注册 | 产品答疑

新浪公司 版权所有