加载中…
个人资料
smilezoe
smilezoe
  • 博客等级:
  • 博客积分:0
  • 博客访问:55,440
  • 关注人气:12
  • 获赠金笔:0支
  • 赠出金笔:0支
  • 荣誉徽章:
相关博文
推荐博文
谁看过这篇博文
加载中…
正文 字体大小:

Book One Unit Two Section A (3)

(2009-09-22 17:24:31)
标签:

新视野英语教程

第一册

unit

two

语法

so...that...

教育

分类: 新视野英语教程第一册

Unit Two

Section A: If You Don’t Make Mistakes, You Won’t Learn

IV. Structure Focus

1. so… that…

so+形容词或副词+that ...引导结果状语从句:

1) so+形容词或副词+that ...引导的肯定的结果状语从句,意思是“如此……以致于……”。如:

The sunshine is so beautiful that I'd like to go swimming in the sea.

2) so+形容词或副词+that ...引导的否定的结果状语从句,意思是“如此……以致于不能……”。如

The camera is so expensive that I can't afford it.

注意:

1 当that引导的结果状语从句为肯定句时,so ... that ...可以与be ... enough to do转换

A: The boy is so young that he can't look after himself. (改写句子,使B句与A句意思相近)

B: The boy is not old enough to look after himself.

2 当从句为否定句时,可以与too ... to ... 或be not ... enough to do转换。如:

A: David was so careless that he didn't find the mistakes in his test paper. (变为简单句)

B: David was too careless to find the mistakes in his test paper.

3 so ... that ... 引导结果状语从句有时候可以与such ... that ...句型相互转换。如:

A: The stone is so heavy that I can't lift it up. (改写句子,使B句与A句意思相近)

B: It is such a heavy stone that I can't lift it up.

References:

http://www.pen123.com/bbs/ShowPost.asp?ThreadID=1805

http://www.teacherclub.com.cn/tresearch/a/757202126cid00001

Extending Knowledge:

In fact, his English in one of these articles was so good that Engels wrote him a letter and praised him for it.

事实上,他的那些文章中有一篇是用很漂亮的英文写成的,以至于恩格斯为此写了一封信对他加以赞赏。

He made such rapid progress that before long he began to write articles in English for an American newspaper.

他进步得很快,不久就开始用英文给美国一家报纸写文章了。

在上述两句中,that后面的分句都是结果状语从句,意思都是“(如此……)以至……”。由于其前的so是副词,such是形容词,因此这两个句型在构成上也有一定的差异。现将两个句型的用法特点概述如下:

一、两种句型的结构形式

(一)so…that…引导四种不同的句子结构:

1. so+形容词(表语)+that从句。例如:

It was so cold outside that we had to stop the game. 外面天气太冷了,我们不得不停止比赛。

The picture is so beautiful that everyone likes it. 那幅画是那样好看,以至于大家都喜欢它。

The weather is so fine that all the children want to go out to play. 天气如此好,所有的孩子都想出去玩一会儿。

2. so+形容词+a(m)+单数名词+that从句。例如:

She made so good a meal that we all ate far too much. 她做的饭菜那么好吃,结果我们都吃得太多了。

It was so good an exhibition that I went to see it several times. 展览是那么好,结果我就去看了好几次。

It was so fine a day yesterday that we all went out for a picnic. 昨天天气很好,我们都出去野餐了。

3. so+副词+that从句。例如:

He did so well in the examination that everyone praised him. 他考得那么好,人人都称赞他。

Tom ran so fast that he won the first place. 汤姆跑得那样快,结果他得了第一名。

He worked so hard at his lessons that he had little rest. 他学习功课非常勤奋,休息得很少。

4. so+many /much / few / little+名词+that从句。例如:

I’ve had so many falls that I’m black and blue all over. 我跌了那么多跤,全身跌得青一块,紫一块的。

There was so much work to do that everybody got bored. 有这么多的事要做,人人都感到厌烦了。

There was so little water in the jar that it was not enough for all of us. 缸里的水太少,不够我们这些人用的。

(二)such…that…引导四种不同的句子结构:

1. such+a(n)+形容词+单数名词+that从句。例如:

This is such a good book that all of us like it very much. 这是一本很好的书,我们大家都喜欢读一读。

It was such a fine day that nobody wanted to stay at home. 天气这么好,没有人愿意呆在家里不出去。

It was such an interesting film that I saw it twice. 这是一部很有意思的电影,我看了两次。

2. such+形容词+复数名词+that从句。例如

He had such long arms that he could almost touch his knees. 他的胳膊很长,几乎就能够到他的膝盖。

They are such good students that the teacher likes them. 他们都是很好的学生,老师喜欢他们。

3. such+(形容词)+不可数名词+that从句。例如:

The book is written in such easy English that beginners can understand it. 这本书是用简单的英语写成的,连初学者都能看懂。

It was such fine weather yesterday that we went swimming. 昨天天气很好,我们去游泳了。

4. one (no, any, all, many, some, several, etc.)+such+可数名词+that从句。例如:

There are many such good books that I can’t decide which one to choose.

有这么多的好书,我无法决定选择哪一本。

He gave us several such examples about the phrase that we understood it pretty well.

关于这个短语,他举了好几个这样的例句,我们终于完全弄懂了。

二、两种句型的同义转换方式

有时可以在不变更原意的前提下,将 “so…that…” 和 “such…that…” 加以转换,以使语言变得更加丰富多彩。例如:

1. 她非常诚实,大家都信赖她。

She is so honest that everybody trusts her.

→She is such an honest girl that everybody trusts her.

→She is so honest a girl that everybody trusts her.

2. 他作了一个那么精彩的讲演,以至于出席会议的人都钦佩他。

He made a speech so wonderfully that everyone present at the conference admired him.

→He made so wonderful a speech that everyone present at the conference admired him.

→He made such a wonderful speech that everyone present at the conference admired him.

除上面罗列的常见转换方式外,还有以下几种转换方式:

1. so many / much…that…可转换为such a lot of…that…。例如:

There are so many people in the room that we could not get in.

→There are such a lot of people in the room that we could not get in. (房间里人太多,我们进不去。)

2. so few / little…that…可转换为such a few / a little…that…。例如:

So few people came that the meeting had to be put off.

→Such a few people came that the meeting had to be put off. (人来得这么少,会议不得不推迟。)

3. “so…that+含肯定意义的从句”可转换为 “…enough to…”。例如:

He is so old that he can go to school. →He is old enough to go to school. (他到了上学的年龄。)

4. “so…that+含否定意义的从句”可转换为 “not…enough to (do sth.)” 或 “too…to (do sth.)”。例如:

He is so young that he can’t look after himself.

→He is not old enough to look after himself. / He is too young to look after himself.

(他年龄太小,自己照顾不了自己。)

5. 可将so和such移至句首,再将主句的主、谓语倒装,以示强调。例如:

It is so hot that we don’t want to go out.

→So hot is it that we don’t want to go out. (天气太热,我们不想出去。)

He made such an excellent speech that everyone admired him.

→Such an excellent speech did he make that everyone admired him.(他作了如此精彩的演讲,人们都钦佩他。)

练习:

(一)用so…that…和such…that…填空:

1. He mastered English ________ well ________ he was able to write long articles in English.

2. He improved his English ________ greatly ________ he began to talk freely with foreigners.

3. It was ________ hot a day ________ they went swimming.

4. Pingpong is ________ a popular game ________ people all over the world play it.

5. He had ________ little education ________ it was not easy for him to solve the embarrassing problem.

6. He made ________ a lot of mistakes in his math exercises ________ he had to do them all over.

7. I have had many ________ falls ________ I cannot rise to my feet again.

8. His English was ________ limited ________ he could not understand what the native said.

9. The story was ________ interesting ________ we had a good laugh over it.

10. The foreigner had ________ many coughs during the night ________ he could hardly fall asleep.

(二)从A,B,C,D中选出一个正确答案。

1. She said that she was so busy ________ she couldn’t spare any time to talk to me.

A. as                    B. then                 C. that                  D. even

2. The room is ________ hot that I feel quite breathless.

A. too                   B. so                    C. very                  D. such a

3. It was ________ serious accident that he was kept in hospital for a month.

A. such a              B. such                 C. so                    D. so a

4. It was ________ that a hundred people looked lost in it.

A. so large a room                                    B. so large room

C. a such large room                          D. such large a room

5. Can you believe that in ________ rich country there should be ________ many poor people?

A. such; such               B. such a; so        C. so; so                      D. so; such

6. There were ________ in his farmyard that they ate up all the flowers in the garden.

A. such many goats                           B. so many goats

C. goats so many                               D. goats such many

7. There was ________ little information about him that we had ________ much difficulty in finding him.

A. such; so           B. so; such           C. such; such               D. so; so

8. I was having ________ time that I didn’t want to leave.

A. such a nice       B. so nice             C. such nice a       D. such nice

9. ________ that no fish can swim in it.

A. So the lake is shallow                     B. So shallow the lake is

C. So shallow is the lake                     D. So is the lake shallow

10. So carelessly ________ that he almost ran into another car on the way home.

A. he drives          B. he drove           C. he did drive              D. did he drive

KEY:(一)

1. So; that 2. so; that 3. so; that 4. such; that 5. so; that 6. such; that 7. such; that 8. so; that 9. so; that 10. so; that

(二)

1. C 2. B 3. A 4. A 5. B 6. B 7. D 8. A 9. C 10. D

          http://www2.chinaedu.com/101resource004/wenjianku/200341/101ktb/ztfd/F10E0309/F10E0309.htm

0

阅读 评论 收藏 转载 喜欢 打印举报/Report
  • 评论加载中,请稍候...
发评论

    发评论

    以上网友发言只代表其个人观点,不代表新浪网的观点或立场。

      

    新浪BLOG意见反馈留言板 电话:4000520066 提示音后按1键(按当地市话标准计费) 欢迎批评指正

    新浪简介 | About Sina | 广告服务 | 联系我们 | 招聘信息 | 网站律师 | SINA English | 会员注册 | 产品答疑

    新浪公司 版权所有