加载中…
个人资料
学士学位英语考试
学士学位英语考试
  • 博客等级:
  • 博客积分:0
  • 博客访问:2,164,237
  • 关注人气:3,376
  • 获赠金笔:0支
  • 赠出金笔:0支
  • 荣誉徽章:
相关博文
推荐博文
正文 字体大小:

2009年11月河北省学位英语考试试题分析

(2009-11-22 20:51:58)
标签:

学位英语

教育

分类: 历年学位英语考试真题

点击查看2010年5月河北省学位英语考试试题

http://blog.sina.com.cn/s/blog_56573c7e0100j573.html

学位英语40问 关于学位英语你必须知道的

 

点击我返回本博客首页 http://blog.sina.com.cn/xuewei3 点击我返回本博客首页  

 

2009年11月的河北省学位英语考试试题跟前几次一样,教材上的内容占了一大部分,我们先从第一大题开始说起:

 

一.选择题(50个小题,每个0.5分,共25分)

在学位英语教材中,第1-16单元课后都有20个选择题,前10个考察词汇,后10个考察语法。每单元都有自己的语法内容,比如第二单元练习的是时态,第三单元练习的是动词不定式等等。

16个单元,320个选择题+3个TEST的选择题 50*3个,因为TEST里边有一些重复的题目,所以TEST1-3的选择题没有150个那么多。每天看几个,应该能很容易的搞定他们。另,08年09年的4本教材中的1-16单元及 TEST 1-2的选择题一摸一样,原封未动,TEST 3不太一样。

2009年河北省学位英语考试的50个选择题中,教材课后的选择题占了30个左右,甚至从33-50题这1页(也就是试题册的第3页,不算封面),除了第47题(好像是这个)外,其他的都是书上的原题。这个意思也就是说,你把书上的选择题做会,弄懂,就会得到这25分中的大部分分数。

印象中,这次考了:

1单元

     4题 桥按英雄的名字命名 after

     12题 怎样招待客人 (本次考试时,选项的顺序有变化) with前置

2单元

     5题 关键字加粗 bold

     13题 病人只能喝苹果汁 will be having

3单元

     7题 唯一有钥匙 under

     16题 由于不能出错  for there to be

5单元

     3题 法案勉强多数通过 controversial

     14题 没有锁门 unlocked

6单元

     8题 信息以从来没有过的速度传播着  sophisticated

     12题 如果一个人认为一门语言值得学习 can't

7单元19题 lest he feel

14单元5题 involved in

15单元15题 it his duty

具体题目见 http://blog.sina.com.cn/s/blog_56573c7e0100ibgz.html

 

点击我返回本博客首页 http://blog.sina.com.cn/xuewei3 点击我返回本博客首页  

 

二.阅读理解(6个阅读理解,30个小题,每小题1.5分,共45分)

河北省学位英语教材每单元课后都有1-2个阅读理解,总计41道阅读题。2009年上半年和下半年的教材,除了课文有14课不同外(具体哪14课不同,见http://blog.sina.com.cn/s/blog_56573c7e0100fgmj.html),其它的课后习题之类的完全相同;而2008年和2009年的教材,除了课文、阅读理解有不同外,选择题、完形填空完全一样。

2009年上半年学位英语考试的阅读理解题,有1个是课后的阅读理解,另外还有两个是课文的节选。而2009年11月份的河北省学位英语考试中的阅读理解,其中有两个是课后的原题,一个完全是原题,未改动,另一个是问题或者选项的顺序在考试时有改动,分别说一下:

一个是本次考试的阅读3:(此题选自2009年9月版河北省学位英语教材第9单元的课后阅读2,这个阅读题是学位英语教材2009年新添的,它在教材的第81页) 

1.When a consumer finds that his purchase has a fault in it , the first thing he should do is to___?

答案:show some written proof of the purchase to the store

2.If a consumer wants a quick settlements of his problem, it's better to copmlain to ____?

答案:a store manager

3.The most effective complaint can be made by__?

答案:explaining exactly what is wrong with the item

4.The phrase"live up to"(Line 2,para 1) in the context means ___?

答案:meet the standard of

5.The passage tells us ___?

答案:how to make an effective complaint about a faulty item

 

另一个是本次考试的阅读6:(此题选自河北省学位英语教材2009年9月版第6单元的课后阅读理解,在教材的第51页。这个阅读理解在2008年的教材中也有,同样也是第6单元,在第55页。)

1.From the first paragraph we know the average person thinks

答案:both A and B

2.In the second paragraph the writer used an example to show that

答案:digital age is developing rapidly

3.The word “discard” (Para. 4) probably meas

答案:delete.

4.All the following are the advantages of digital still camera EXCEPT  

答案:too expensive to own

5.The best title for this passage is

答案:New Digital Age of Interactivity

 

本次考试的阅读理解4

On average, American kids aged 3 to 12 spent 29 hours a week in school, eight hours more than they did in 1981. They also did more household work and participated in more of such organized activities as soccer and ballet (芭蕾舞). Involvement in sports, in particular, rose almost 50% from 1981 to 1997: boys now spend an average of four hours a week playing sports; girls log hall that time. All in all, however, children's leisure time dropped from 40% of the day in 1981 to 25%.
"Children are affected by the same time crunch (危机) that affects their parents," says Sandra Hofferth, who headed the recent study of children's timetable. A chief reason, she says, is that more mothers are working outside the home. (Nevertheless, children in both double-income and "male breadwinner" households spent comparable amounts of time interacting with their parents: 19 hours and 22 hours respectively. In contrast, children spent only 9 hours with their single mothers.)
All work and no play could make for some very messed-up kids. "Play is the most powerful way a child explores the world and learns about himself," says T. Berry Brazelton, professor at Harvard Medical School.
Unstructured play encourages independent thinking and allows the young to negotiate their relationships with their peers, but kids aged 3 to 12 spent only 12 hours a week engaging in it.
The children sampled spent a quarter of their rapidly decreasing "free time" watching television. But that, believe it or not, was one of the findings parents might regard as good news. If they're spending less time in front of the TV set, however, kids aren't replacing it with reading. Despite efforts to get kids more interested in books, the children spent just over an hour a week reading. Let's face it, who's got the time
1. By mentioning "the same time crunch" (Line 1, Para. 2) Sandra Hofferth means _______.
A) children have little time to play with their parents
B) children are not taken good care of by their working parents
C) both parents and children suffer from lack of leisure time
D) both parents and children have trouble managing their time
2. According to the author, the reason given by Sandra Hofferth for the time crunch is _______.
A) quite convincing B) partially true
C) totally groundless D) rather confusing
3. According to the author, a child develops better if _______.
A) he has plenty of time reading and studying
B) he is left to play with his peers in his own way
C) he has more time participating in school activities
D) he is free to interact with his working parents
4. The author is concerned about the fact that American kids _______.
A) are engaged in more and more structured activities
B) are increasingly neglected by their working mothers
C) are spending more and more time watching TV
D) are involved less and less in household work
5. We can infer from the passage that _______.
A) extracurricular activities promote children's intelligence
B) most children will turn to reading with TV sets switched off
C) efforts to get kids interested in reading have been fruitful
D) most parents believe reading to be beneficial to children

答案:CBBAD

 

本次考试的阅读理解1

Not all memories are sweet. Some people spend all their lives trying to forget bad experiences. Violence and traffic accidents can leave people with terrible physical and emotional scars. Often they relive(重新体验) these experiences in nightmares (噩梦).

Now American researchers think they are close to developing a pill, which will help people forget bad memories. The pill is designed to be taken immediately after a frightening experience. They hope it might reduce, or possibly erase (抹去), the effect of painful memories.

In November, experts tested a drug on people in the US and France. The drug stops the body releasing (释放) chemicals that fix memories in the brain. So far the research has suggested that only the emotional effects of memories may be reduced, not that the memories are erased.

The research has caused a great deal of argument. Some think it is a bad idea, while others support it. Supporters say it could lead to pills that prevent or treat soldiers’ troubling memories after war. They say that there are many people who suffer from terrible memories. “Some memories can ruin people’s lives. They come back to you when you don’t want to have them in a daydream or nightmare. They usually come with very painful emotions,” said Roger Pitman, a professor of psychiatry (精神病学) at Harvard Medical School. “This could relieve a lot of that suffering.”

But those who are against the research say that changing memories is very dangerous because memories give us our identity (特质). They also help us all avoid the mistakes of the past. “All of us can think of bad events in our lives that were horrible at the time but make us who we are. I’m not sure we’d want to wipe those memories out,” said Rebecca Dresser, a medical ethicist (伦理学家). Some people fear that although the drug would first be used in only very serious cases, it would become more and more common. “People always have the ability to misuse science,” said Joseph LeDoux, a New York University memory researcher. “All we want to do is help people have better control of memories.”

  1. The passage is mainly about _____.
   A a new medical invention
   B a new research on memories
   C a way of erasing painful memories
   D an argument about the research on the pill

  2. The drug tested on people can ____.
   A cause the brain to fix memories
   B stop people remembering their experiences
   C prevent body producing certain chemicals
   D wipe out the emotional effects of memories

  3. We can infer from the passage that_____.
   A people doubt the effects of the pills
   B the pill will stop people’s bad experiences
   C taking the pill will do harm to people’s health
   D the pill has probably been produced in America

  4. Which of the following does Rebecca Dresser agree with?
   A Some memories can ruin people’s lives.
   B People want to get rid of bad memories.
   C Experiencing bad events makes us different from others.
   D The pill will reduce people’s sufferings from bad memories.

  5. The word “scars” in Paragraph One is close in meaning to ____.
   A good stories
   B pains
   C experiences
   D memories

答案: D C D C B

其他两个阅读与课文有关,一个是试题的阅读5关于武术的(本版教材的第13单元课文内容就是武术),

详见:http://blog.sina.com.cn/s/blog_56573c7e0100fze7.html

一个是试题上的阅读2关于电视的;

详见:http://blog.sina.com.cn/s/blog_56573c7e0100fy9c.html
  

点击我返回本博客首页 http://blog.sina.com.cn/xuewei3 点击我返回本博客首页 

 

三.完型填空(20个空,每空0.5分,共10分)

河北学位英语教材中,逢双数单元的课后都会有一篇完形填空练习,一共13个。从我目前掌握的材料来看,最近这两年每次学位英语考试都是从这13篇中选一篇作为试题。也就是说,你把教材中的这13个短文搞定,背过,这10分,稳拿。13个短文,一共260个空,把短文的意思弄明白了,很好记。

 

2009年河北省学位英语考试中的完形填空是教材第二十二单元的课后原题。

Throughout history man has had to accept the fact that all living things must die, but people now live longer than they used to. Yet, all 1.living things still show the effect of aging, which will eventually 2.result in death. The body and the 3.organs,they do not function as well as they 4.did in childhood and adolescence. The body provides less 5.protection against disease and is more prone 6.to accident.

A number of related causes may 7.contribute to aging. Some cells of the body have a 8. fairly long life, but they are not 9.replaced when they die and. As a person age,10.the number of brain cells and muscle cells decreases. Other body cells die and  are replaced by new cells. In an aging person the 11.new cells may not be as viable or as capable 12.of growth as those of a young person.

Another factor in aging may be changes within the cells 13.themselves. some of the protein chemicals in cells 14.are known to change 15.with age and become less elastic. This is why the skin of old people wrinkles and hangs loose. This is also the reason old people shrink in 16.height. there may be other more important chemical changes in the cells. Some complex cell chemicals, 17,such as DNA and RNA, store and 18. pass on information that the cells need. Aging may 19.affect this process and change the information carrying molecules 20.so that they do not transmit the information as well.

 

选择、阅读、完型这些客观题答案要填涂在答题卡上。因为到10:40时,要先收答题卡,所以一定要先做这些客观题,填涂好后,再做后边的翻译、作文这些主观题。

 

点击我返回本博客首页 http://blog.sina.com.cn/xuewei3 点击我返回本博客首页  

 

四.翻译(20分,6道题,每题3-4分)

河北省学位英语考试中翻译的题目是从阅读理解题中抽出6句来,让你翻译。教材中每单元课后都有阅读理解,阅读理解中划线的部分就是需要翻译的,每单元至少有1个翻译题目。在课本的最后,有这本教材练习题的答案,你可以对着答案来理解阅读理解中的翻译。这41个翻译题目,有的长,有的短,有的难,有的易,最好是看着答案,把他们记熟。考试入场前,可以翻翻书后边的答案,记一记。这次考试的时候,我一拿到试卷,就是去看作文和阅读理解,一看到阅读理解有书上的题,先把翻译写了上去。

 

2009年11月份的河北省学位英语考试翻译题是这几句

1.The pill is designed to be taken immediately after a frightening experience. They hope it might reduce, or possibly erase (抹去), the effect of painful memories.

2.Rock stars to bus conductors, vicars(教区牧师)to politicians---people of all ages and from all walks of life are discovering the physical and mental benefits of practicing martial art.
从摇滚明星到汽车售票员,从牧师到政客,不同年龄、不同阶层的人们正在意识到练习武术给他们带来的身心两方面的好处。

3.Consumers should complain in person whenever possible, but if they cannot get to the place of purchase, it is acceptable to phone or write the complaint in a better.  

无论何时,消费者应尽可能当面投诉,如果无法去买东西的那个地方,也可致电或写信投诉。

4.Unstructured play encourages independent thinking and allows the young to negotiate their relationships with their peers, but kids aged 3 to 12 spent only 12 hours a week engaging in it.

5.Since it's passive activity, with feelings of lowered alertness continuing even after the set is off, watchers typically find their energy and concentration are low. Hence, there is no motivation to get up and do something else once you're planted on the counch.
由于看电视是一种消极的活动,所以观看的人通常会感到精力和注意力都有所下降,甚至在关掉电视之后,慵懒的感觉仍会持续。因此一旦你陷进沙发里,就无心站起来做别的事情。

6.In a world where the speed at which you distribute information often means the difference between success and failure, and immediacy supersedes quality in importance, many people are finding a sue for digital camera.

在当今世界,发布信息的速度就决定了是成功还是失败,即时性比质量更为重要,许多人开始求助于数码相机。

  

点击我返回本博客首页 http://blog.sina.com.cn/xuewei3 点击我返回本博客首页  

 

五.作文(20分)

Face To Face Communication

1.现在人与人之间的交流方式很多(信件,MAIL,MSN,手机等等)

2.各种交流方式的优点与缺点

3.你喜欢哪种交流方式

 

来个小范文:

Face-to-face vs. Other Types of Communication

  When deciding between face-to-face communication and other types, such as e-mail and telephone calls, the kind of communication one thinks is better depends on the definition of “better”. Face-to-face communication is usually the most effective form because there is the least chance for a misunderstanding to occur. On the other hand, letters, e-mail, and telephone calls are more efficient means of communication. In my opinion, the latter type of communication is better because efficiency is becoming increasingly important in the workplace.

  There are times when information must be communicated with exactness, and at such times a face-to-face conversation would be better. However, this is not always necessary or feasible. Many times we have to communicate with people who are far away. Traveling to meet them would be both prohibitively expensive and take a great deal of time. In these cases other forms of communication, especially electronic communication, are more appropriate. In addition, letters and e-mail allow us to have a record of the communication. This can be referred back to later should any dispute arise. Finally, these are types of communication that allow us to send messages when it is convenient. We do not have to match the schedule of another person.

  In conclusion, letters, e-mail, and telephone calls are more efficient means of communication than a face-to-face conversation. They allow us to save both time and money. In today’s world I think these are very important factors to consider. Therefore, I believe that these forms of communication are better.

  

面对面沟通

决定哪一种沟通方式比较好,是面对面沟通还是其他的沟通方式,如电子邮件、打电话等,要看个人对“比较好”的定义的理解。  
面对面沟通是最有效的沟通方式,因为发生误会的机会最小。另一方面,信件、电子邮件和电话则是较有效率的沟通方式。依我之见,后面这些沟通方式比较好,因为效率在职场上已变得越来越重要了。

有时当必须传递准确的讯息时,面对面的谈话会比较好,然而这种方式不一定是必要或可行的。在许多情况下,我们必须和远方的人沟通,而专程去见他们,费用可能贵得离谱,而且又要花费很多时间。在这种情况下,其他的沟通方式,尤其是电子的通讯方式就比较合适。此外,书信和电子邮件能让我们在通讯时留下记录,以便日后万一发生争论时可留作参考。最后,这些沟通方式使我们可以方便地随时传送讯息,不需要特别去配合对方的时间。

总之,信件、电子邮件和电话与面对面谈话比起来是更有效率的沟通方式,能让我们节省时间和金钱。在现今的世界中,我想这些都是必须考虑的重要因素。因此,我认为它们才是比较好的沟通方式。

 

番外

之前我在准备考试的时候,最不爽的就是网上找不到历年的真题,不知道该怎样去备考。还好,搜到了河北成人学位英语交流这个群(再广告下新群号:76707063),而更加幸运的是群里有参加了上次考试的前辈,他们的经验使大家少走了很多弯路,对大家准备此次考试,也产生了莫大的帮助。在此,向这些前辈表示感谢。同时,我也把他们的一些经验以及教诲转发到了这个博客的“学位英语考试经验谈”(http://blog.sina.com.cn/s/articlelist_1448557694_7_1.html)分类里。希望对正在看博客的你,会有所启发。

现在考试已经结束了,对这次考试做一个总结,应该是件很有意义的事情(呃,我觉得我不是许木木?),也许会对以后参加河北省学位英语考试的考生有所帮助。

如果作为学位英语考生的你,能从这里看到点有用的东西,那我就太高兴了,至少,这么多字,我没白打。 

 

 

****************************************************************

本文中阅读理解1、4及作文范文来自网络,翻译的1、2、4、5转自状元辅导中心,其它为博主原创.

转载请注明出处,加上本博链接(http://blog.sina.com.cn/xuewei3)。谢谢~

***********************************************************

点击我返回本博客首页 http://blog.sina.com.cn/xuewei3 点击我返回本博客首页 

 

2009年11月河北省学位英语考试试题分析点击这里加入此群2009年11月河北省学位英语考试试题分析点击这里加入此群2009年11月河北省学位英语考试试题分析点击这里加入此群


0

阅读 评论 收藏 转载 喜欢 打印举报/Report
  • 评论加载中,请稍候...
发评论

    发评论

    以上网友发言只代表其个人观点,不代表新浪网的观点或立场。

      

    新浪BLOG意见反馈留言板 电话:4000520066 提示音后按1键(按当地市话标准计费) 欢迎批评指正

    新浪简介 | About Sina | 广告服务 | 联系我们 | 招聘信息 | 网站律师 | SINA English | 会员注册 | 产品答疑

    新浪公司 版权所有