加载中…
个人资料
  • 博客等级:
  • 博客积分:
  • 博客访问:
  • 关注人气:
  • 获赠金笔:0支
  • 赠出金笔:0支
  • 荣誉徽章:
正文 字体大小:

08高考辽宁卷英语试题分析(II)

(2008-06-30 10:56:47)
标签:

高考

解析

教育

2008年普通高等学校招生全国统一考试(辽宁卷)

英语试题分析(II)

完形填空

本文是记叙文:作者和四个孩子一起生活,虽不富裕,但能维持家庭的收支,同时对孩子要求很严格,为了让孩子们高兴,作者攒下120美元,在圣诞节这天,与孩子一起购物。令人惊讶的是自己的女儿竟然用自己仅有的钱为别人买一个玩具娃娃。

36.答案是A. 前文提示:money was always tight,后文暗示: food on the table, clothes on our backs 。了解到作者家庭一般。饭桌上有食物,身上有衣服,所以头顶上只有屋顶盖。

37. 答案是C. 前文提示:if not a lot(钱不是很多,但也够用)

38.答案是C. 前文提示:not knowing we were poor,后文暗示:I ‘ve always been glad about that. (由于作者乐观,所以孩子并不知道家穷。但作者必须对他们严格要求----不允许乱花钱)。

39.. 前文提示:it was Christmas time,后文暗示:plan to celebrate with a family party. ( 圣诞节来临,虽然没有钱,但计划庆祝这一节日)

40. 答案是 D。前文有一个关键词(gifts礼物),本句中有一个关键词(乐趣 fun),后文提到(look for gifts),所以推断出,孩子最高兴的是去商店购物。

41.答案是A . 分析同上

42. 答案是B。前文提示:They planned weeks ahead of time( 在圣诞节来临之前,孩子们很兴奋,所以相互之间问各自要什么。

43.答案是C。前文提示:I had saved﹩120 for ______,上文提到(gifts礼物)。花120美元买礼物。

44. 答案是A。后文暗示:I gave each kid a twenty –dollar bill (给了每人20美元去商场购物-----今天是购物的日子, 上文提到作者对孩子很严格的。平时是不给钱的)

45. 答案是B。后文暗示:look for gifts of about four dollars each,(上文提到作者对孩子很严格,每件礼物只须花four dollars---- 因此作者是提醒孩子们如何来处理他们的20美元)

46.答案是D。前文提示:then everyone scattered(散开),后文暗示:we had two ours to shop孩子们有两个小时的购物时间,各自散开,两个小时之后再会(meet)

47.答案是C。前文提示:everyone was in high Christmas spirits,后文暗示:__47__ my younger daughter, who as unusually __48___ ( 每个人很兴奋,只有我女儿unusually (关键词)异常地安静,不说话或不高兴)

48.答案是A。同上

49.答案是D。女儿买了很少的东西,作者很生气,但是直到回家才问一个为什么(not…..until)

50. 答案是B。be ready to do something (固定短语)----“准备要…”

51. 答案是D。look around  (固定短语)---- “ 四处环顾 ”

52. 答案是B。前文提示:I was looking around of what to buy ,后文暗示:___52___ to read the little cards on …..( 女儿四处环顾寻找自己想要的东西, 停下来看见了一张小卡片)

53. 答案是A。后文暗示:all she ___53___ for Christmas was a doll (圣诞节想要的东西是玩具娃娃 )

54. 答案是C。前文提示:so I took the card off the tree and ___54___ the doll for her . ( 女儿从树上把卡片拿下来,就买了玩具娃娃 )

55. 答案是B。父亲感到骄傲,因为有一个好女儿。虽然穷,但今天感到很rich 。

阅读理解

A

不同的国家,文化、风俗习惯各不相同。就询问“去什么地方”的回答方式都不一样

56. 答案是 D。 细节理解题。 文章中的第二段 people use landmarks(地标) in their directions instead of street names. For example, the Japanese will say to travelers, “Go straight down to the corner. Turn left at the big hotel and go past a fruit market. The post office is across from the bus stop.” 就给出了答案。注意A与D容易混淆。  A,表示细心描写一个地方  D表示:看参照物

57. 答案是B 细节理解题。文中第四段People in Los Angeles, California, have no idea of distance on the map; they measure distance in time, not miles. 就给出了答案。

58. 答案是C 细节理解题。文中第五段They usually give an answer, often a wrong one.  A tourist can get very, very lost in Yucatan! 就给出了答案。

59. 答案是A 推理判断题,根据第一段I travel a lot, and I find out different “styles”(风格) of directions every time I ask “How can I get to the post office?” 然后利用排除法选定选定答案。

 

   当代英雄  

第一位 Dikembe Mutombo is a star in the NBA  第二位Julie Aigner-Clark bdgan filing children’s vides  第三位Wesley Autrey save a person

60. 答案是 D。细节理解题 文中第一段the duty to share his fortune with others. He built a new hospital in his old hometown in the Congo. A friend has said of this good-hearted man: “Mutombo believes that God has given him this chance to do great things.” 就给出了答案

61. 答案是 B。细节理解题 文中第一段 He built a new hospital in his old hometown in the Congo.可以知道该题的位置,同时注意上文中的Dikembe became a star in the NBA, and a citizen of the United States. But he never forgot the land of his birth。

62. 答案是 C。细节理解题 文中第二段to share her love of music and art with her child. So she borrowed some equipment, and began filming children’s videos(录像) in her own house. The Baby Einstein Company was born, 就给出了答案。

63. 答案是 D。细节理解题 文中第三段Wesley jumped onto the tracks, pulled the man into the space between the rails(铁轨), and held him as the train passed right above their heads. He insists he’s not a hero. He says: “We have got to show each other some love.” 就给出了答案。

C

社会热点问题-----很多青少年厌学(受同龄人的严重影响),学校应该采取何种措施?

64. 答案是D 细节理解题 文中第一段He left school at 16 with only two scores for secondary school subjects.  与题干(64. Why did Tom give up studying?)意义相近。所以该题的答案在第一段中One of the reasons that made it cool for him not to care was the power of his peer(同龄人) group.

65. 答案是D 细节理解题 文中第二段means that their peers are the only people they have to judge themselves against. 与题干(65. What seems to have a bad effect on students like Tom?)意义相近。
同时在第三段the effect of peer actions and street culture(文化) is all-powerful.也给出了答案。

66. 答案是D 细节理解题  文中第四段Instead, schools should have a special unit where a child who has done wrong goes for the day and gets advice about his problems — somewhere he can work away from his peers and go home after the other children. 就给出了答案。

67  答案是D 细节 + 推理  文中第三段schools can provide the environment for change, and provide the right role models for them. 说明学校在采取措施,与题干 (67. A teacher’s work is most effective with a schoolboy when he ______.)的要求一致。Teachers need to be trained to stop that but not in front of a child’s peers. You have to do it one to one, because that is when you see the real child.(与第四个答案接近)

 

D

在南极洲有一种鱼the Antarctic cod. 科学家对其进行了研究------这种鱼体内的血液中含有一种特殊的蛋白质

68. 答案是B 推理判断题-----主旨大意(利用排除法),全篇文章在讲述科学家对the Antarctic cod进行研究,很容易选出答案。

69. 答案是C  细节理解题  文中第五段 The scientists’ next research job was clear: Find out what in the fish’s blood kept it from freezing. Their search led to some really strange thing made up of a protein(蛋白质) never before seen in the blood of a fish. 就给出了答案。

70. 答案是B 指代题 文中第五段When it was removed, the blood froze at seawater temperature. When it was put back, the blood again had its antifreeze quality and a lowered freezing point.(此句中的 it 都指代前文中的protein (蛋白质)。

71. 答案是A 细节理解题-----猜测词义  文中Because of its sugar content就已经说明glycol-的含义是sugar

 

E

世界各地的消费水准在不断地提高---文中提到了世界几个著名的大城市的消费水准。

 

72. 答案是C 细节理解题-----猜测词义  文中第三段 A two-bedroom flat in Moscow now costs $4,000 a month; a CD $24.83, and an international newspaper $6.30, according to Mercer. By comparison, a fast food meal with a hamburger(汉堡包) is a steal at $4.80. (出现四个不同的价格,分别是$4,000、 $24.83、 $6.30 、$4.80 只有第四个价格最便宜)就给出了答案。

73. 答案是B  细节理解题   文中第四段 London takes the No.2 place, up from No.5 a year ago, thanks to higher cost of housing and a stronger British pound relative to the dollar. 就给出了答案。

74. 答案是A 细节理解题   文中第四段London takes the No.2 place, 下文中的Following London closely are Seoul and Tokyo, both of which are 22 percent more expensive than New York, while No.5 Hong Kong is 19 percent more costly. 就给出了答案。

75. 答案是D 细节理解题  文中第六段 Toronto, meanwhile, is Canada’s most expensive city but fell 35 places to take 82nd place worldwide. In Australia, Sydney is the priciest place to live in and No. 21 worldwide. 就给出了答案。

改错题

It is five years now since I graduate from No.3 High       76. graduated  ( since引起的从句用过去时)
School. Last Saturday, the class that I was on held a         77.      in      (上课in class )
get-together, which took us a long time ∧ prepare. It        78.      to    (花费时间去做某事take..to do)
was indeed not easy to get in the touch with everybody     79.    去掉the      (词组get in touch with)
and set a well time for all of us. We all enjoyed                 80.    good       (well 是副词,修饰名词用good)
this precious day greatly, remember the time we spent  81.  remembering (现在分词作状语)
together and the people they were familiar with. It was  82.      we       (人称逻辑错误)
a pity which some of us were not present as they had        83.      that       (主语从句 it is + adj \ n that…..)
gone abroad for further studies, but they called back         84.      √    
or sent greeting card from different places.          85.     cards       (复数名词)

 

 

作文题

书面表达(满分25分)
假定你是李华,准备参加学校举办的主题为“健康成长”的英语作文比赛。请按要求写一篇短文,主要内容包括:
1. 乐观的人生态度;
2. 努力学习;
3. 参加体育锻炼。
生词:态度恶劣attitude
注意:1.词数100左右;2.可以适当增加细节,以使行文连贯;3.开头已为你写好。

1.       要覆盖所有的内容要点  (1. 乐观的人生态度;2. 努力学习;3. 参加体育锻炼。)

2.       运用几个特殊句型或语法结构 (强调句,倒装、定语从句)

3.  几个常见的词组(in my opinion 、I have no doubt that …….、be in agreement with sth、insist on (doing) sth、be opposed to (doing) sth、have an objection to (doing) sth)

4.  常用的过渡词(递进: then(然后),besides(还有),furthermore(而且),moreover(此外) 转折: however(然而),but(但是),on the country(相反),after all(毕竟)总结: finally(最后), at last(最后), in brief(总之),firstly、secondly…… in a word、on one hand、at the same time、what‘s more),做好上下文的衔接

5. 恰当地 运用下列语法结构:

① 复杂句、并列句

② 倒装句

  (1)虚拟语气中if省略;  (2)only+状语置于句首

  (3)否定词置于句首      (4)地点副词置于句首

③ 强调句型

It is ……that (who)…

④ 非谓语动词。

⑤ 虚拟语气

⑥ 固定句型结构

too…to…       so…that…   such a…that…    not only…but also…  neither…nor…  such as…    not …until…     so that…      either…or… 

⑦直接引语与间接引语

多种时态,动名词、不定式,并列结构


One possible version
   We all want to grow up happily and healthily, and for this goal we must do several things.
    Firstly, we should develop a good attitude to life. Life consists of not only sunshine but also hard times. We should be brave in front of difficulties. Secondly, we must study hard because knowledge is power. If we have the power. We can help to build our country and enjoy life better. In order to study well, we need to do sports so that we can keep fit. We can go running, play ball games or simply take a walk after a day’s study. If we do those things well, we will be able to grow up happily and healthily.

 

 

 

 

更多精彩内容,请点击 www.ewteacher.com

0

阅读 收藏 喜欢 打印举报/Report
  

新浪BLOG意见反馈留言板 欢迎批评指正

新浪简介 | About Sina | 广告服务 | 联系我们 | 招聘信息 | 网站律师 | SINA English | 产品答疑

新浪公司 版权所有