加载中…
个人资料
嵊州刘杰
嵊州刘杰
  • 博客等级:
  • 博客积分:0
  • 博客访问:1,106,831
  • 关注人气:767
  • 获赠金笔:0支
  • 赠出金笔:0支
  • 荣誉徽章:
相关博文
推荐博文
正文 字体大小:

高考总复习英语(人教版)选修八超精学案 Unit 4 Pygmalion

(2010-12-30 18:26:43)
标签:

高考

总复习

英语

人教版

选修八

超精

学案

unit

4

pygmalion

嵊州刘杰

校园

分类: 【教案共享】

高考总复习英语(人教版)选修八超精学案

 Unit 4 Pygmalion

来源:中学学科网

 

核心单词

1. adaptation

n.[C] 改编本;适应性

The play is an adaptation of a short novel.

这部戏剧是一部短篇小说的改编本。

The adaptation of animals to the environment is rather slow.

动物对环境的适应是相当慢的。

常用结构:

adaptation to 对¡­¡­的适应  

联想拓展

adapt vt.使适应(合);修改,改编

      vi. (to)适应

adapt oneself to 使适应;使适合

高手过招

完成句子                                 (原创)

①He tried hard to         himself        (使自己适应) the new conditions.

②He made a quick             (适应) the new environment.

③When they moved to Canada, the children       (适应) the change very well.

答案:①adapt; to   ②adaptation to   ③adapted to

2. betray

vt. 背叛(某人);出卖(国家,朋友)给¡­¡­;泄露秘密

常用结构:

betray ...to ...  出卖(国家,朋友)给¡­¡­

betray oneself    无意中露出本性

He shouldnt betray his country to the enemy.

他不该出卖国家给敌人。

The officer betrayed the secret to his friends.

那军官把秘密向朋友泄露了。

联想拓展

betrayer n            背叛者,告密者  

betrayal n            背叛,卖国 

an act of betrayal      背叛行为

高手过招

单项填空

When I asked the news, he         his happiness.

                         (2010¡¤平顶山一中1月月考)

expressed   B. betrayed   C. showed   D. said

解析:选B。句意为:当我问他这个消息时,他显露出高兴的样子。express表达;show表明;均不合句意;betray显示,显露;符合句意。

3. condemn

vt. 责难;责备;谴责某人;判处¡­¡­有罪

We condemn his foolish behavior.我们谴责他的愚蠢行为。

常用结构:

condemn sb./sth. as   谴责/指责某人/某事为¡­¡­

condemn sb. to sth.   判处某人某种刑罚

condemn sb. to do sth.    把¡­¡­逼入某状态,使某人注定¡­¡­

be condemned/sentenced to death 被判处死刑

The criminal was condemned to death.

那个罪犯被判处死刑。

联想拓展

condemnation n   责难;判罪

高手过招

(1)单项填空

The September 11 Attack has been      by the entire international community. (2010¡¤河南焦作一中1月月考)

A. Condemned    B. scolded  C. criticized   D. blamed

(2)完成句子                                  (原创)

①She knew that society would       (指责) her for leaving her children.

②There was widespread international      (国际谴责) of the bombing.

③He was found guilty and condemned        death. (判处死刑)

答案: (1)解析:选A。condemn谴责;符合句意。scold 斥责;criticize批评;blame责怪。

(2)①condemn    ② condemnation    ③to

4. acquaintance

n.[U]相识;熟悉;熟知 

n.[C]相识的人,熟人 

I have some acquaintance with the Russian.

我懂一点俄语。

She was a casual acquaintance in Vienna.

她是我在越南的一个熟人。

常用结构:

make ones acquaintance=make the acquaintance with sb. 结识某人

联想拓展:

acquaint vt           使熟知,告知

acquaint sb. with ...   使某人认识/了解¡­¡­

高手过招

根据句子的意思在横线上填入适当的词           (原创)

①The musician had little acquaintance        modern science.  

②I am delighted to       your acquaintance.

③She has many        in the business community.

④I have some acquaintance         Spanish. 

⑤I need to        myself with the new regulations.

答案: ①with     ②make     ③ acquaintances

       ④with     ⑤acquaint

5. fortune

n. [U]命运;运气;机会;

   [C]财产;财富

She had the good fortune to be free from illness.

她运气好,没得病。

It is believed that it will bring good fortune in the coming year.

据说它能为人们在新的一年里带来好运气。

常用结构:

make a fortune发财

seek ones fortune外出找出路

try ones fortune碰运气

联想拓展:

fortunate adj.幸运的;幸福的

be fortunate to do sth./in doing sth. 幸运做某事  

高手过招

完成句子                                    (原创)

①He                             (发了财) by selling houses.

②She                      (寻求她的财富) in another country.

          (不幸的是), the fire spread quickly after it had started.

答案: ①made a fortune

       ②sought her fortune

       ③Unfortunately

6. compromise

vi. 作出妥协,让步

vt. 损害名誉;危急;连累

n. [U][C]妥协;和解;让步

Such conduct will compromise your reputation.

如此举动将会损害你的名誉。

The dispute between the two countries was solved by compromise.

两国之间的纷争由于互相让步而解决了。

常用结构:

reach/arrive at/work out a compromise  达成妥协

make a compromise with                 与¡­¡­妥协

温馨提示:

compromise用作动词或名词时,常与介词on, between搭配。  

高手过招

单项填空

If we all agree to make       with each other¡ªwhen we are in disputes, wars are forever gone and we are surely live in peace. (2010¡¤山东济南一中1月月考)

A. adjustment      B. compromise

C. promise         D. acquaintance

解析:选B。按照句意:前句意思¡°如果我们彼此之间做出妥协和让步¡­¡­¡±;make compromise with与¡­¡­妥协;符合句意。

7. overlook

vt. 忽略;没注意;俯瞰,俯视

You have overlooked several of the mistakes in this work.

你忽略了这个工作中的几个错误。  

The secretary is very careful and never overlooks any little points.

秘书是个很细心的人,她从不忽视细节。

The house on the hill overlooks the village.

从山上的房子可以俯视村庄。

易混辨析

overlook/neglect/ignore

overlook 意为¡°忽略¡±,多指由于草率、放任或没有注意到而忽视某事。

neglect 指没有给予或很少给予,后面接sb./sth.,还可以接to do sth./doing sth.。

ignore 指有意识的拒绝,不给予理睬,后面可接sb./sth.,不跟不定式。

高手过招

单项填空

American women were      the right to vote until 1920 after years of hard struggle.   (2010¡¤潍坊一轮验收)

A. Ignored            B. denied

C. overlooked         D. neglected

解析:选B。deny sb. sth.拒绝给予。

重点短语

8. pass sb. off as...

把某人改变或冒充成¡­¡­

He escaped by passing himself off as a guard.

他冒充警卫逃走了。

She passed him off as her husband.

她把他假充作自己的丈夫。

联想拓展:

pass sth. to sb. 将某物递给某人

pass away 去世

pass down/on... 把¡­¡­传给后世

pass...on to 把¡­¡­传递给¡­¡­

pass by 走过;经过

pass through 通过;穿过  

高手过招

用适当的介词或副词填空                     (原创)

①Pass the book       me when youve finished it. 

②I was sorry to learn that his mother had passed     .

③She passed       a difficult period after her marriage failed.

④They bought up pieces of old furniture and passed them                 valuable antiques.

答案:①on to   ②away   ③through   ④off as

9. in terms of...

以¡­¡­的观点;就¡­¡­而说

In terms of money, hes quite rich, but not in terms of happiness. 就钱来说他很富有,但就幸福来说就不然了。

It is difficult to express it in terms of science.

要用科学的字眼来表达它是很困难的。

联想拓展:

in need of 需要

in charge of 负责

in search of 搜寻

in hope of 希望

in honor of 纪念;尊重

in favor of 有利于

in spite of 尽管

in case of 以防;万一

in place of 代替  

高手过招

完成句子                                      (原创)

①Think of it                               (从¡­¡­角度) an investment.   

②It was a bad year for films,                     (无论从数量上还是质量上).

③This project is                        (迫切地需要) funding.

④He is homeless and                           (非常需要帮助).

答案:① in terms of

      ②in terms of both quantity and quality

      ③ in great/urgent need of

      ④in great need of help

10. show sb. in

领某人进来

Show him in as soon as he arrives.

他一到就立刻带他进来。

联想拓展:

show sb. out领某人出去

show sb. around领某人参观某地

show off  炫耀; 卖弄

show up  出现;来到某处; 揭露;显得好看

show oneself  出现;显现(本性等)

show a person the door 请(某人)出去;把(某人)赶出去  

高手过招

(1)单项填空

①It is unwise to        your greater knowledge in front of the manager. (2010¡¤山西太原一中1月月考)

A. show in            B. show out

C. show up            D. show off

②He didnt show          in the party last night.

                            (江西新余一中1月质量检测)

up         B. off        C. over           D. in

(1)①解析:选D。 考查短语辨析。句意为:你在经理面前炫耀你的知识是不明智的。show off炫耀;卖弄;符合句意。

②解析:选A。 句意为:昨天的聚会上他没有露面。show up露面;出现。

(2)用适当的介词或副词填空                     (原创)

①I will show you      when you are in the city.

②She likes to show      her nice figure by wearing tight dresses.

③Uncle George didnt show      for our wedding because he forgot it.

④He showed      me  a sittingroom.

答案:①around   ②off   ③up    ④into

重点句型

11. Henry Higgins and Colonel Pickering are sitting deep in conversation.

亨利¡¤希金斯正与皮克林上校促膝长谈。

形容词短语deep in sth.意为¡°专心;全神贯注;深陷¡±,可用在句中作表语、状语。

同样用法的词还有:lost, determined, absorbed, dressed等。

He was deep in thought. 他陷入了沉思。

He was so deep in his work that he was not aware of the fire. 他如此专心工作以至于不知道发生了火灾。

Deep in work, he didnt notice a man come in. 

忙于工作,他没有注意到有人走了进来。

高手过招

完成句子                                   (原创)

           (determine) not to come back, she went out of the house.

       (dress) as a princess, she went onto the stage.

答案: ①Determined   ②Dressed

 

0

阅读 评论 收藏 转载 喜欢 打印举报/Report
  • 评论加载中,请稍候...
发评论

    发评论

    以上网友发言只代表其个人观点,不代表新浪网的观点或立场。

      

    新浪BLOG意见反馈留言板 电话:4000520066 提示音后按1键(按当地市话标准计费) 欢迎批评指正

    新浪简介 | About Sina | 广告服务 | 联系我们 | 招聘信息 | 网站律师 | SINA English | 会员注册 | 产品答疑

    新浪公司 版权所有