加载中…
个人资料
如舸斋王依民
如舸斋王依民 新浪个人认证
  • 博客等级:
  • 博客积分:0
  • 博客访问:296,283
  • 关注人气:448
  • 获赠金笔:0支
  • 赠出金笔:0支
  • 荣誉徽章:
相关博文
推荐博文
谁看过这篇博文
加载中…
正文 字体大小:

山歌五 雜 歌 四 句

(2008-08-16 14:09:59)
标签:

山歌

冯梦龙

明代民歌

文化

分类: 自校纯文本古籍

山歌五 雜 歌 四 句

[親老婆]

天上星多月弗多,雪白樣雄鷄當弗得箇鵝。煮粥煮飯還是自家田裏箇米,有病還須親老婆。

忽然道學。    還是無病的日子多。

[和尚]

天上星多月弗多,和尚在門前唱山歌。道人問道師父■{冉阝}了能快活,我受子頭髮討家婆。

討了家婆反未必快活,這和尚還是門外漢。

[月子彎彎]*

月子彎彎照九州,幾家歡樂幾家愁。幾家夫婦同羅帳,幾家飄散在他州。

一秀才歲考三等,其僕作歌嘲之云:“月子彎彎照九州,幾家歡樂幾家愁。幾家賞子紅段子,幾家打得血流流。只有我裏官人考得好,也無歡樂也無愁。”

*第341頁。

[鄉下人]

鄉下人弗識枷裏人,忽然看見只捉舌頭伸。咦弗知頭硬了鑽穿子箇板,咦弗知板裏天生箇樣人。

莫道鄉下人定愚,儘有極聰明處。余猶記丙申年間,一鄉人棹小船放歌而回,暮夜誤觸某節推舟,節推曰:“汝能卽事作歌當*釋汝。”鄉人放聲歌曰:“天昏日落黑湫湫,小船頭砰子大船頭。小人是鄉下麥嘴弗知世事了撞子箇樣無頭禍,求箇青天爺爺千萬沒落子我箇頭。”節推大喜,更以壺酒勞而遣之。此节推亦不俗。』

*第342頁。

[篩油]

姐兒打扮忒清奇,再喫鄉下箇篩油蠻子討子小便宜。說道娘子,你嫌我篩得弗爽利時要便再滴子丟去,滴叶帝。】只沒要動手動腳累得滑泥泥。

[■{外毛内乍}屄逼姐兒]

■{外毛内乍}屄匠人做子■{外毛内乍}屄床,■{外毛内乍}屄姐兒嫁子■{外毛内乍}屄郎。■{外毛内乍}折子床傍打地鋪,■{外毛内乍}穿子地皮見閻王。*

“見閻王”三字,大可玩。昔人云:“婦人是閻王皁隸,姹童是閻王催批。”正此意。

*第343頁。

[■{外毛内乍}■{外毛内了}囝兒]

■{外毛内乍}■{外毛内了}囝兒輪蜪行,娼箇見子氣膨膨。娼如俗呼唱音。】雖然弗是大買賣,再喫箇星小猢猻介一槍。

[姹童]

獻姹箇學生新做子親,姹,又去聲。】搿子新人就要幹窟臀。姐兒仔細思量兩件東西儕是郎君箇,便得渠留前支後耍正經。

張伯起先生有所歡,既婚而瘦,贈以歌云:“箇樣新郎忒熬矬,看看面上肉無多。思量家公真難做,弗如依舊做家婆。”俊絕,一時誦之。*

    *第344頁。

[又]

東南風起白迷迷,■{冉阝}哩獻姹箇家公瞞過子妻。世界翻騰人改變,婆娘家倒要做烏龜。

[風臀]

三十年箇花樹老了乂,三十年箇冬春一把查。三十年箇家生也用弗得,■{冉阝}了三十歲箇風臀還■{外毛内乍}■{外毛内了}。

有好男者謂“三十歲其味始全”,見此歌必曰謗臀矣。

[醜婦]

百草開花趁子春裏箇天,醜婆娘也要靠在大門前。六月裏圓爐弗動火,醬缸淡子惹增鹽。*

*第345頁。

[麻]

隔河看見子一團花,走到門前滿面麻。若要隔河聽渠做點私情事,世間■{冉阝}得更箇長鷄巴。

十麻九俏,這想是第十箇麻子。

[鬍子]

十箇鬍子九箇騷,十箇婆娘九箇妖。婆娘■{冉阝}了再學子鬍子箇樣,膀哈喇哩也有一團毛。

[孝]

姐兒生性怕穿紅,見子介箇孤孀娘子打扮得忒玲瓏。常言道若要俏時添重孝,嘿嘿裏心頭咒老公。*

*第346頁。

[大人家阿姐]

大街上行人弗怕箇牛,大場裏賭客弗怕箇頭。大縣裏差人弗怕箇打,大人家阿姐弗怕羞。

[又]

討箇姐兒沒討箇小人家箇秧,寧可增錢大人家强。小人家一味虀糟無出息,大人家博學有商量。

[大人家阿嫂]

大人家阿嫂跟轎來,翠藍裙青襖一箇好身材。花花轎裏箇娘娘弗比得跟轎箇好,到弗如讓箇轎人撥來阿嫂擡。

[闝]*

有子吹笙咦要簫,有子船行咦要橋。有子魚喫咦要肉,■{冉阝}得有子家婆弗要闝。

*第347頁。

[瘦妓]

闝小娘兒沒闝箇胖婆娘,寧可增錢瘦箇强。你弗見肥猪肉喫子一星兩星便覺油烟氣,骨炙兒牙得裏頭香。

[壯妓]

闝小娘子沒闝箇活骷髏,寧可增錢把壯箇收。六月裏着肉窨丟丟介再有趣,冬天一身褥子軟柔柔。

[大腳妓]

闝小娘莫揀大腳箇闝,渠箇腳力忒大■{冉阝}相交。就是送箇物事來*渠也難理會,一雙鞋面還要貼換兩三遭。

*第348頁。

[又]

闝小娘須揀大腳箇闝,行來爽宕又風騷。冬天軟柔柔腿上能着肉,夏天蒲扇兩肩搖。

[揀孤老]

薦本上升官弗認箇真。黃冊上派差弗審箇貧。市學裏先生弗揀學生子,■{冉阝}了小娘倒要揀客人。

[八十婆婆]

八十婆婆要嫁人,尋頭討腦罵鄉鄰。腳跟裏水窠老皮裏介癢,多年裙帶再是老腰精。*

*第349頁。

[騙]

姐兒騙我進房門,忽地裏蓋老歸來教我■{冉阝}脫身。郎道姐兒呀,一鐵搭捹出子十七八箇夜叉儕是地裏鬼,四對半門神九片人。

[殺七夫]

姐兒命硬嫁子七箇夫,第七箇看看咦要矬。聽得算命先生講道銅盆鐵帚硬對子硬方無事,阿奴只恨家公軟了無奈何。

曾記《哭七夫·清江引》云:“張皮趙鐵王打氈龔錫匠陸弓箭阿壽官孫搭爺盡來喫羹飯,我的天天天天天天天。”詞亦趣。

[小家公]

一箇鴨蛋弗哺兩箇雛,一箇殿上弗掛兩箇鐘。城門散子要幫鐵,*婆娘家咦有小家公。

*第350頁。

[洗生姜]

姐在河頭洗生姜,洗生姜,有介箇蟚蜞走來膀中行。姐道蟚蜞阿哥來做耍,蟚蜞道河乾水淺要聽蚌商量。

[烏龜]

梔子花開心裏香,烏龜也要養婆娘。賣子餛飩買麵喫,猪肝白腸■{冉阝}亨生。

[私情報]

偷子私情轉得自家箇門,家婆再也來搭結私情。只捨得別人弗捨得自,男人家囉許你能欺心。*

*第351頁。

[美妻]

絕標致箇家婆捉來弗直錢,再搭東夾壁箇喇噠婆娘做一連。箇樣事務才是五百年前寃魂帳,捨子黃金抱綠磚。

承恩不在貌,教妾若為容,世上一種大不平事。

[唱山歌]

郎唱山歌響鈴鈴,北寺塔造起子兩三層。南山和尚塔上打拳露出子箇樣真本事,下頭人快活難為子上頭人。

[又]

千阿哥,萬阿哥,■{冉阝}了再來我裏街前屋下唱山歌。唱得小阿奴奴千葉牡丹花心裏悠悠拽拽介動,好似繡花鍼撥動疥蟲窠。*

*第352頁。

0

阅读 评论 收藏 转载 喜欢 打印举报/Report
  • 评论加载中,请稍候...
发评论

    发评论

    以上网友发言只代表其个人观点,不代表新浪网的观点或立场。

      

    新浪BLOG意见反馈留言板 电话:4000520066 提示音后按1键(按当地市话标准计费) 欢迎批评指正

    新浪简介 | About Sina | 广告服务 | 联系我们 | 招聘信息 | 网站律师 | SINA English | 会员注册 | 产品答疑

    新浪公司 版权所有