加载中…
个人资料
港灵科技
港灵科技
  • 博客等级:
  • 博客积分:0
  • 博客访问:6,512
  • 关注人气:0
  • 获赠金笔:0支
  • 赠出金笔:0支
  • 荣誉徽章:
相关博文
推荐博文
谁看过这篇博文
加载中…
正文 字体大小:

臉書泄密的責任,扎克伯格是甩不掉的

(2018-03-22 11:45:54)
标签:

臉書洩密

facebook泄密

分类: 港灵资讯
    受到泄漏用戶數據高達5000萬嘅影響,Facebook嘅股價創下了5年嚟最大單日跌幅。至周一收盤,Facebook下跌6.77%,公司一夜間蒸發了367億美元嘅市值(快趕上網易嘅市值了),小扎嘅凈資產也縮水了49億美元。
臉書洩密
    呢個系有史以嚟,Facebook被曝出嘅最大規模嘅數據泄漏。
    Facebook到底經歷了乜?先嚟簡單梳理下事件過程。
    ——事件概況
    1.起因
    呢件事要從2013年開始講起。
    特朗普嘅支持者、共和黨嘅大金主羅伯特·墨瑟(Robert Mercer)和女兒喺極右派代表史蒂夫·班農(Steve Bannon,前白宮首席策略顧問)嘅建議下,想通過數據分析為其政治主張服務,宣傳佢哋嘅政治理念,從而改變美國嘅政治版圖。
    據此次事件嘅男主角、爆料者威利(Christopher Wylie,下文中有介紹)稱,「佢哋(劍橋分析公司嘅高管)想喺美國引起一場文化嘅戰爭。劍橋分析公司將成為呢場文化戰爭中嘅武器庫。」
臉書洩密
    羅伯特·墨瑟和女兒
    2.經過
    於系,羅伯特·墨瑟等人搵劍橋大學尋求合作。點解要搵劍橋大學?劍橋大學有一個「心理測驗學研究中心」,佢哋可以從用戶嘅點贊行為中,分析用戶嘅性別、性向、宗教信仰、政治理念、自由開明仲系偏保守、會畀邊個黨嘅候選人投票等內容。
    然而,劍橋大學冇應成,但系羅伯特·默瑟等人冇放棄,佢哋私底下搵到了劍橋心理學教授科根(Aleksandr Kogan)。喺科根嘅幫助下,羅伯特·默瑟出資1500萬美元創辦了劍橋分析公司(2013年),並聘請班農擔任副總裁。
    然後,Facebook登場了。
    劍橋分析公司搵到Facebook,並進行了合作。前者開發了一個讓用戶進行「個性人格測試」嘅 Facebook App(類似微信嘅小程式),每個用戶做完呢個測試,就可以得到5美元。
臉書洩密
    特朗普與史蒂夫·班農
    呢次合作為Facebook嘅「悲劇」奠定了基礎。
    劍橋分析公司不僅收集了用戶嘅測試結果,順便收集了用戶喺Facebook上嘅個人信息。劍橋分析公司以此訪問並獲得了5000萬活躍用戶數據,然後嘅事情你懂嘅:建立起用戶畫像,依靠算法,根據每個用戶嘅日常喜好、性格特點、行為特征,預測佢哋嘅政治傾向。(重點嚟了)然後定向向用戶推送新聞,借助Facebook嘅廣告投放系統,影響用戶嘅投票行為。
    於系,Facebook對美國大選產生了難以推脫嘅影響。
    到呢,故事擱置了。然而美國大選已經過去了一年多,點喺近期又被曝出了? 劍橋分析公司嘅前員工威利喺今年3月17日,向《觀察家報》 和《紐約時報》上發布了「舉報人」報告,詳細介紹了5000萬 Facebook嘅個人資料點樣受到影響。
    於是,Facebook就被推上輿論風口了。
臉書洩密

0

阅读 评论 收藏 转载 喜欢 打印举报/Report
  • 评论加载中,请稍候...
发评论

    发评论

    以上网友发言只代表其个人观点,不代表新浪网的观点或立场。

      

    新浪BLOG意见反馈留言板 电话:4000520066 提示音后按1键(按当地市话标准计费) 欢迎批评指正

    新浪简介 | About Sina | 广告服务 | 联系我们 | 招聘信息 | 网站律师 | SINA English | 会员注册 | 产品答疑

    新浪公司 版权所有