加载中…
个人资料
港灵科技
港灵科技
  • 博客等级:
  • 博客积分:0
  • 博客访问:6,383
  • 关注人气:0
  • 获赠金笔:0支
  • 赠出金笔:0支
  • 荣誉徽章:
相关博文
推荐博文
谁看过这篇博文
加载中…
正文 字体大小:

霍金:他本屬於浩瀚宇宙,現在終於自由翱翔

(2018-03-17 21:57:43)
标签:

霍金去世

霍金

分类: 港灵资讯
  那個讓你對宇宙空間產生無限遐想的科學家走了。
霍金去世
    據天空新聞等多家媒體消息,著名物理學家史蒂芬霍金去世,享年76歲。呢一消息已經得到霍金家人的確認。
    1942年1月8日,霍金喺英國牛津出生。佢嘅父親系畢業於牛津大學嘅熱帶病專家,佢嘅母親曾喺牛津大學任教,家庭氛圍對佢產生了唔小嘅影響。1959年,17歲嘅霍金進入牛津大學,攻讀自然科學,隨後轉入讀劍橋大學,研究宇宙學。
    1976年,霍金提出「黑洞悖論」,佢認為黑洞喺形成過程中,其質量減少嘅同時還不斷喺以能量嘅形式向外界發出輻射。但系,理論中提到嘅黑洞輻射中並唔包括黑洞內部物質嘅任何信息,一旦呢個黑洞濃縮並蒸發消失後,其中嘅所有信息就都隨之消失了。之不過喺28年後,霍金「反駁」了自己嘅理論,承認「黑洞悖論」嘅觀點系錯誤嘅。
    盡管咁,霍金對於科學領域嘅貢獻仍然系有目共睹嘅。佢證明了廣義相對論嘅奇性定理和黑洞面積定理。佢提出嘅黑洞蒸發理論和無邊界嘅霍金宇宙模型,喺統一20世紀物理學嘅兩大基礎理論——愛因斯坦創立嘅相對論和普朗克創立嘅量子力學方面走出了重要一步。
    霍金對世人產生嘅巨大力量嚟自佢嘅堅強意志。
霍金去世
    霍金教授嘅孩子Lucy、Robert 和 Tim喺霍金嘅去世聲明中寫道:
  •     「我哋親愛嘅父親今日去世了,我哋深感痛心。佢系一位偉大嘅科學家,也系一位非凡嘅人,佢嘅工作和成就將會留存多年。佢嘅勇敢和堅韌,佢嘅才華和幽默激勵了全世界嘅人們。佢曾經講過,『如果宇宙唔系你所愛嘅人嘅家園,佢就唔系宇宙。』我哋將永遠想念佢。」
    喺躊躇滿志嘅年紀,霍金患上了「盧伽雷氏症」——肌肉萎縮性側索硬化症,冇幾耐後,佢全身癱瘓,僅有3根手指可以活動。到了43歲,霍金因肺炎又喪失了語言能力。盡管醫生曾講佢最多能活2年,但霍金卻與病魔戰斗了50年。
    佢曾講:「身體雖然殘障了,唔好喺精神上殘障。」
    盡管喪失了語言能力,但霍金仍然冇放棄佢熱愛嘅宇宙。1988年,霍金撰寫嘅《時間簡史》出版。呢本書從黑洞出發,探索了宇宙嘅起源和歸宿,天體物理學高深嘅知識進入大眾視野,成為唔少人嘅啟蒙讀物。呢本書甚至培養了一批物理學和科學嘅愛好者。《時間簡史》嘅出現讓許多人以「科學教育家」嘅身份重新認識霍金。
    對於「巨星」嚟講,聲譽總系伴隨着爭議出現。人們對佢嘅私生活充滿了極高嘅興趣。1964年,霍金與第一任老婆簡·懷爾德結婚,但婚姻喺維持了25年後破裂;1995年霍金迎娶第二任老婆伊蓮,呢段婚姻維持了11年。兩段失敗嘅婚姻成為霍金身上嘅「黑點」。
霍金去世
    步入晚年,霍金經常用聳人聽聞嘅預言刷存在感,比如「地球毀滅論」及「人類生存危機論」。
    2010年,霍金警告講,人類喺勤力與外太空其他生命形式建立聯系時應當謹慎小心,因為我哋唔得確定佢哋系否會對人類表示友好。如果我哋系呢個星系中唯一嘅智能生命體,我哋應該確保自己得以生存和延續。但面對地球嘅有限資源和呈指數形式增長嘅人口數量,我哋長期生存嘅唯一機會唔系留喺地球,而系向外太空尋找出路。
    佢預測,2032年,地球進入冰河時代,全球氣候變暖;2060年,人類必須離開地球;2100年,人類進入外太空,新人種出現;2215年,地球將面臨災難性毀滅;2600年,地球變成熾熱嘅「火球」。
    喺AI崛起嘅今日,呢位年事已高嘅科學家也表達了佢嘅種種擔憂。佢警示世人: 「強大嘅人工智能嘅崛起,要么系人類歷史上最好嘅事,要么系最糟嘅。對於好壞我哋仍無法確定,依家人類只能竭盡所能,確保其未嚟發展對人類和環境有利,人類別無選擇。」
    盡管聲譽與爭議並存,但冇人唔尊重霍金嘅科研精神,以及佢對世人產生嘅激勵與鼓舞。
    有人講,霍金嘅去世意味着「少了一個地球鏈接宇宙嘅VPN」;也有人講:「人類欠佢一個諾貝爾獎,而佢屬於宇宙。」喺霍金離去嘅今日,人們將佢與伽利略和愛因斯坦放喺一起——喺伽利略忌日(1642年1月8日)降世,卻喺愛因斯坦誕辰(1879年3月14日)離去。

0

阅读 评论 收藏 转载 喜欢 打印举报/Report
  • 评论加载中,请稍候...
发评论

    发评论

    以上网友发言只代表其个人观点,不代表新浪网的观点或立场。

      

    新浪BLOG意见反馈留言板 电话:4000520066 提示音后按1键(按当地市话标准计费) 欢迎批评指正

    新浪简介 | About Sina | 广告服务 | 联系我们 | 招聘信息 | 网站律师 | SINA English | 会员注册 | 产品答疑

    新浪公司 版权所有